Barion Pixel

A fájdalom arcai

         2017. április 26.

Mi a fájdalom, és hogyan keletkezik?

   A különböző fájdalmakat fennállásuk időtartama és eredetük szerint sorolják be. Keletkezhet külső hatásra, mint  hő, hideg, nyomás, kémiai anyagok, vagy a belső szerveink kóros elváltozása nyomán.  Ilyenek lehetnek például a balesetből, operációból származó fájdalmak.1,2 Az idegsérülések is kiválthatnak fájdalmat.3 Lelki betegségek, mint a félelem, depresszió vagy stressz is kiváltóokok lehetnek.4

Akut és krónikus fájdalom

   A fájdalom lehet akut, de kialakulhat hosszan tartó, krónikus fájdalom is. Az akut fájdalom rövid ideg tart, az oka többnyire ismert, és ennek kezelésén van a hangsúly.5  A krónikus fájdalom eltarthat akár 3-6 hónapig annak ellenére, hogy a kiváltóok, pl. egy sérülés már megszűnt.  A fájdalom nem tölti be többé a vészjelző szerepet, így magát a tünetet kell kezelni.5

A fájdalom kezelése

   Még mindig  gyakran érvényesül az a vélemény, hogy a fájdalmat el kell viselni. Ez nem csak nem igaz, hanem kockázatos is. A fájdalomingerek, melyek hosszabb ideig fennállnak, az agy és a gerincvelő  fájdalomfeldolgozásáért felelős régióiban változást okozhatnak. Kialakulhat egyfajta fájdalomemlék, és így maga a fájdalom válik betegséggé.

  A fájdalom kezelése annak fajtájától, intenzitásától és hosszától függ.  fájdalom kezelése annak fajtájától, intenzitásától és hosszától függ. Az enyhe-középsúlyos fájdalmak  enyhítésére elsősorban vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek közül a nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) egyúttal gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkeznek (pl. az ibuprofén vagy az acetilszalicilsav), illetve vannak még egyéb láz- és fájdalomcsillapítók is, mint a paracetamol. Ezek a szerek enyhülést hozhatnak, mindegy, hogy migrénről, fejfájásról, fogfájásról, derék- vagy ízületi fájdalomról, vagy akár megfázás okozta végtag- és torokfájdalomról van szó. . Ilyen gyógyszer a vény nélkül kapható Advil® Ultra Forte  (400 mg Ibuprofen). Az Advil® Ultra Forte modern lágy kapszulája folyékony formában tartalmazza a hatóanyagot, ami gyors felszívódást, ezáltal gyors fájdalomcsillapító hatást eredményez. Az fájdalomcsillapító hatás akár 10 perc múlva érezhető.

   A fájdalomcsillapító készítményeket nem ajánlott hosszabb ideig vagy nagyobb adagokban szedni orvosi konzultáció nélkül.  Nagyon erős vagy hirtelen jelentkező,  több napig fennálló, ismeretlen eredetű fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni. A kockázatok és mellékhatások tekintetében pedig érdemes elolvasni a betegtájékoztatót.

1. Goucke CR. Med J Aust. 2003 May 5; 178(9): 444-7.
2. American Academy of Pain Medicine. Management of chronic pain syndromes: issues and interventions. Pain Med. 2005; 6(suppl 1): S1-S20.
3. Stacey BR. Am J Phys Med Rehabil. 2005 Mar; 84(3 Suppl): S4-16
4. Michael Zenz, Ilmar Jurna: Lehrbuch der Schmerztherapie, Grundlagen, Theorie und Praxis für Aus- und Weiterbildung, 2. Aufl age 2001, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH Stuttgart, ISBN 3804718051, m 75,70.
5. Grichnik KP et al. J Med. 1991 May; 58(3): 217-20.


Tetszett a cikk?
 

2017. április 26.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!