Barion Pixel

A futás hatása a szervezetre

         2017. március 02.

     A rendszeresen végzett futás által kitartóbbakká, edzettebbekké, ellenállóbbakká válhatunk. Népszerű sporttevékenység, mivel nem kell hozzá más csak egy jó futócipő, szinte bárhol találunk olyan terepet, helyszínt ahol végezhető, valamint nem kötött az életkorhoz.

Futásnak a legalább 8 km/ h iramot nevezzük, ez alatti tartományba esik a kocogás. Az intenzív gyaloglás tempója az 6 km/h.

Ha nem vagyunk edzettek és most kezdünk el sportolni, akkor célszerűbb kisebb célokat kitűzni és lassan emelni mind az időtartamon, mind az intenzitáson.

A rendszeresen és megfelelő ideig (legalább 50 perc folyamatos mozgás) végzett futás hatására a szervek, szervrendszerek alkalmazkodnak a fizikai terheléshez. Először a szív és érrendszer alkalmazkodik, mely során a szív nagyobb  erővel húzódik össze így egyszerre több vért (ezáltal több oxigént) tud a keringésbe pumpálni. Nemcsak az aerob állóképesség nő a futás hatására, hanem kedvező irányba változik számos anyagcsere (vérzsírok, vércukor) folyamat, légzőrendszeri, kiválasztórendszeri, idegrendszeri változások is bekövetkeznek. Az agyban endorfin szabadul fel.

Ezek a változások a rendszeresen végzett futás megkezdése után már 4-6 héttel bekövetkeznek.

Jó sportolást, Jó egészséget!


Tetszett a cikk?
 

2017. március 02.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!