A legjobb zöldségek és gyümölcsök méregtelenítéshez
. Uborka és cukkini: „hiper-light” zöldségek
Kalóriaszegények (12 Cal/100 gr), glikémiás indexük alacsony (15), lúgosítanak, és védő hatású ásványi anyag tartalmuk is jelentős. Serkentik az anyagcserét, tisztítják az emésztőrendszert, így segítive a méregtelenítést, és a testsúlycsökkenést.
2. Cékla: a vérkeringés serkentője
Magas folsav-, betalain nevű antioxidáns- és természetes nitrát-tartalmának köszönhetően segíti a májat a zsírok lebontásában. Tisztítja az ereket, így értágító hatású és serkenti a vérkeringést. Élénkíti a méregtelenítő folyamatot – a tápanyagok megőrzése érdekében fogyasztása nyersen a legjobb.
3. Ananász: az emésztés segítője
Gyorsítja az emésztést (különösen a proteinekét), így a puffadás ellen is hat. Bővelkedik enzimekben (köztük a fehérjebontó bromelainban), káliumban és citromsavban. Jelentősen hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlya és a jó enzimműködés fenntartásához. Fogyasztása ideális hústartalmú étkezés után.
4. Sárgarépa: a hasznos, nyers ropogtatnivaló
Tisztítja a bélrendszert, támogatja az emésztőrendszer egészségét. Mint minden gyökérzöldség, gazdag rostokban, A-provitaminban és káliumban. Ha nyersen ropogtatjuk, segít az étvágy csökkentésében. Magas pektin vegyület tartalma elősegíti a telítettségérzés megjelenését, és csökkenti a zsírok asszimilációját, egyes fogások glikémiás indexét. Energiaértéke alacsony.
5. Déligyümölcsök – vitaminbombák
Citrom, narancs, grapefruit… Bővelkednek C-vitaminban, ásványi anyagokban, antimikrobiális citromsavban és flavonoidokban, melyek jótékony hatást gyakorolnak az érrendszerre. Így kedvezően hatnak a vérkeringésre és a méregtelenítésre is. Amellett a C-vitamin megakadályozza, hogy a gyümölcsökben lévő nitrátokból toxikus nitrozaminok keletkezzenek (mivel leköti a nitrátokat). Miért ne tennénk hát pl. egy gerezd citromot a fogyasztandó, pohár vizünkbe?
6. Zöld tea: a hatékony antioxidáns
Gazdag a káros szabadgyökök ellen ható (és a fogyást is elősegítő) antioxidánsokban. Élénkítő hatásáért a benne lévő tein a felelős, ezért ideális reggeli ital. Stimulálja az anyagcserét, és felveszi a harcot a cukor utáni vággyal szemben. Tein és specifikus polifenol tartalmának köszönhetően segíti a májat a méregtelenítésben. Cukor, tej, egyéb ízesítés nélkül fogyasszuk, lehetőleg 14h előtt.
Forrás: Galenus
Tetszett a cikk?
2020. március 22.
Hasonló cikkek
50 feletti ízületi fájdalom: természetes úton vagy gyógyszeresen?
Az ízületi fájdalom az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, különösen 50 év felett, amikor az ízületi porcok természetes módon veszítenek rugalmasságukból és csökken a kollagéntermelés. A kellemetlen tünetek azonban hatékonyan kezelhetők, akár természetes módszerekkel, akár gyógyszertári készítményekkel.
Az egészséges tavaszi étrend: Hogyan töltsd fel a vitaminraktáraidat?
A tél után a szervezetünk vitaminraktárai gyakran lemerülnek, ami fáradtságot, gyengébb immunrendszert és hormonális egyensúlyzavarokat eredményezhet. A tavasz tökéletes alkalom arra, hogy friss, szezonális ételekkel és szuperélelmiszerekkel pótoljuk a hiányzó tápanyagokat, miközben támogassuk az egészségünket és a vitalitásunkat.
Bélbaktériumok és agy: Hogyan befolyásolja a bélflóra a hangulatodat?
Az utóbbi években egyre több kutatás bizonyítja, hogy a bélflóra egészsége közvetlen hatással van a mentális állapotra. Az úgynevezett bél-agy tengely révén a bélbaktériumok befolyásolhatják a hangulatot, a szorongás szintjét és akár a depresszió kialakulásának kockázatát is.
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.