Barion Pixel

A lejárt szavatosságú gyógyszerek veszélyei

   Hírek      2023. október 16.

Sok háztartás gyógyszeres fiókjában lapulhatnak különböző féle lejárt szavatosságú gyógyszerek, amik potenciálisan veszélyesek lehetnek. Hatóanyagaik és egyéb összetevőik idővel megváltozhatnak, ami azt eredményezheti, hogy a gyógyszer hatékonysága csökken, elveszti hatását vagy akár  káros anyagok is képződhetnek bennük, amik egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A legtöbb gyógyszergyártó cég szigorú előírásoknak megfelelően határozza meg a gyógyszerek szavatosságát, és a lejárat után nem garantálják a biztonságát és hatékonyságát. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a szavatossági idejét és a lejárat ellenére használni a készítményt. Ha találkozol lejárt gyógyszerekkel, a legjobb, ha azoktól biztonságos módon megválsz, például a helyi gyógyszertárban leadod.

 

 

Ez teszi veszélyessé a lejárt gyógyszereket

 

A lejárt szavatosságú gyógyszerek veszélyét több tényező együttesen okozza. Valószínűleg nem fognak megfelelően működni, nem segítenek a gyógyulásban és emellett még káros anyagok is képződhetnek bennük, összetételük megváltozhat. A lejárt gyógyszerek hatóanyagai lebomlanak, a gyógyszer eredeti hatásossága csökken. Ez különösen problémás súlyos betegségek kezelésekor, ahol a megfelelő dózis és hatásosság kritikus szerepet játszik. 

A kémiai reakciók során létrejött káros anyagok egészségügyi problémákat okozhatnak, például allergiás reakciókat vagy mérgezést.

Ha a gyógyszert nem megfelelően tárolják, nedvesség, hő vagy fény éri, mikroorganizmusok (baktériumok, penészgombák stb.) szennyezhetik. A helyes tárolás is fontos szerepet játszik abban, hogy a gyógyszer sokáig felhasználható legyen. Ha bizonytalan vagy a gyógyszer tárolásával kapcsolatban, patikában kérd gyógyszerész segítségét.

Lejárt gyógyszer bevétele esetén, azonnal konzultálni kell egészségügyi szakemberrel. Orvos vagy gyógyszerész képes megállapítani, hogy milyen kockázatokkal járhat és szükség esetén ajánlhatnak további intézkedéseket vagy alternatív kezelést. Ne próbáld kezelni saját magadat vagy másokat a lejárt gyógyszer bevétele vagy használata után, mivel az egészségügyi kockázatok jelentősek lehetnek.

 

Egyes gyógyszerek különösen veszélyesek lehetnek ha lejár a szavatossági idejük

 

Vannak olyan hatóanyagú gyógyszerek, amelyeknek a lejáratát követően veszélyesebb lehet a használata, mint másoknak. A veszélyesség mértéke attól függ, hogy az adott gyógyszer milyen hatóanyagokat tartalmaz, és hogy milyen specifikus kémiai tulajdonságokkal rendelkezik.

 

  • Antibiotikumok: Lejárat után az antibiotikumok hatásossága csökkenhet, ami növelheti a bakteriális fertőzések kockázatát. Emellett a lejárt antibiotikumok bevétele hozzájárulhat az antibiotikum rezisztencia kialakulásához (a baktériumok kialakíthatnak olyan tulajdonságot, hogy az antibiotikumok károsító hatásaira nem, vagy csak kevéssé válnak érzékennyé).

  • Gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók: Néhány ilyen gyógyszer, például az aszpirin, a lejárat után elveszítheti hatását és mellékhatásai között a gyomorproblémák is szerepelhetnek.

  • Hormonterápia és pszichotróp gyógyszerek: Bizonyos hormonális vagy pszichotróp gyógyszereknek a lejáratukat követően instabilak lehetnek, és nem biztos, hogy megfelelően hatnak a kezelni kívánt állapotra. A pszichotróp gyógyszerek esetében az is lehetséges, hogy a hatása fokozott lesz, ami súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

  • Biológiai terápiák: Egyes biológiai terápiák, amelyeket például rák vagy autoimmun betegségek kezelésére használnak, nagyon érzékenyek a környezeti feltételekre és a tárolási időre. Lejárat után elveszíthetik hatékonyságukat vagy akár veszélyes mellékhatásaik is lehetnek.

 

Bármilyen gyógyszerről is van szó, az általános szabály az, hogy ne használj lejárt termékeket és konzultálj orvosoddal vagy gyógyszerészeddel, ha kétségeid vannak. Az egészségügyi szakember meg tudja mondani, hogy a konkrét gyógyszernek milyen kockázatai vannak a lejárat után és ajánlhat alternatív kezelést, ha szükséges.

 

 

A gyógyszereket nem szabad háztartási hulladékként kezelni

 

A lejárt gyógyszerek megfelelő megsemmisítése fontos az egészségünk és a környezet védelme érdekében. A lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket ne dobd ki a kommunális hulladékba vagy az otthoni szemetesbe.

A lejárt gyógyszerek leadhatóak a helyi patikákban. Fontos, hogy ne öntsd le a lefolyóba vagy ne dobd ki a WC-be ezeket, mert ezek szennyezik a környezetet és a vízrendszert.  Gyógyszerhatóanyagok és egyéb vegyi anyagok juthatnak a környezetbe a nem megfelelően kezelt hulladék miatt. 

 

  • Vízszennyezés: Amikor a lejárt vagy nem használt gyógyszereket leöntik a lefolyóba vagy a WC-be dobják, a maradékai a szennyvíztisztító rendszeren keresztül a vízbe kerülhetnek. Potenciálisan veszélyesek lehetnek a vízi élőlényekre és az ökoszisztémákra. Bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok, hormonok és pszichoaktív szerek, képesek maradandó kárt okozni a vízi környezetben és az élő organizmusokban.

  • Talajszennyezés: A kidobott gyógyszereknek a szemétlerakókba való elhelyezése esetén azok a talajba kerülhetnek. Ennek következtében a gyógyszermaradványok károsíthatják a talaj minőségét, és bejuthatnak a növényekbe is, majd azáltal más élőlényekbe.

  • Antibiotikum rezisztencia: A kidobott antibiotikumok vagy azok maradékai az antibiotikum rezisztenciához vezetnek a környezetben élő mikroorganizmusokban. Ez komoly egészségügyi veszélyt jelent az emberre és az állatokra nézve is, mivel az antibiotikumok hatástalanná válhatnak.

  • Hormonok: Bizonyos gyógyszerek, különösen az endokrin rendszert befolyásoló szerek, olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek hatnak a vízi életre és az állatokra, beleértve az emberi populációt is.

 

A lejárt gyógyszerek megsemmisítése

 

A lejárt gyógyszerek megsemmisítésére szigorú előírások és folyamatok vannak, hogy biztosítsák a környezetünk és az egészségünk védelmét. 

Sok országban, köztük Magyarországon is, a gyógyszertárak és patikák visszaveszik a lejárt, nem használt gyógyszereket, majd ezeket speciális módon, szigorúan ellenőrzött hulladékkezelő cégeknek adják át a megsemmisítés érdekében. Az eljárások attól függnek, hogy milyen típusú gyógyszerekről van szó és milyen előírások érvényesek az adott területen.

Bizonyos gyógyszerektől égetéssel szabadulnak meg, speciális módon égetik el a megfelelő hőmérsékleten és felszereléssel. A hőkezelés más formái is léteznek, például a szárítás és sterilizálás.

Veszélyes vagy környezetkárosító szerek megsemmisítésére vegyi kezelést is alkalmazhatnak, amely lehet kémiai reakció vagy a gyógyszer összetevőinek lebontása. Biológiai vagy biotechnológiai eljárásokat is alkalmaznak megsemmisítéshez, ezek történhetnek például a fermentációval vagy mikroorganizmusok használatával

Az otthoni megsemmisítés rendkívül veszélyes lehet, és nem ajánlott. A gyógyszerek ártalmatlanítását mindig szakembereknek, engedéllyel rendelkező intézményeknek kell elvégezni.

 


Tetszett a cikk?
 

2023. október 16.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!