Barion Pixel

A március a nők hónapja

         2017. március 02.

     Az egészséges hüvelyflóra és annak természetes egyensúlya a női szervezet elsődleges védelmi vonala a különböző hüvelyi és húgyúti fertőzésekkel szemben. A hüvelyben (ugyanúgy, mint például a szájban és a belekben) nagyszámú mikroorganizmus él egymással egyensúlyban és nagy számuk ellenére panaszokat nem okoznak. Ezt nevezzük normál ‘hüvelyflórának’. A hüvelyben élettani körülmények között savas közeg figyelhető meg, melyet a hüvelyben élő hasznos baktériumok, úgynevezett laktobacillusok, azaz tejsav-baktériumok (nevüket arról kapták,hogy tejsavat termelnek) tartanak fent. Azonban számos tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az egészséges egyensúly felboruljon. Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, fertőzések és gyulladás alakulhat ki. Ezzel a problémával a hölgyek 70%-a több alkalommal is szembesül, melynek háttérben számos ok állhat. Nézzünk ezekből néhányat!

Néhány alapvető szabály betartásával könnyedén elkerülhetőek a kellemetlen, néha veszélyes intim egészségügyi problémák.

Tisztálkodó szer megválasztása

     A legtöbb tisztálkodó szer úgy van kialakítva, hogy az fenntartsa a bőr természetes pH értékét, ami 5.5. Azonban a hüvelyflóra élettani pH értéke 3,8 – 4,5 között mozog. Ezért a hagyományos szappanok, tusfürdők megzavarhatják a hüvely természetes védekező rendszerét, amely a káros baktériumok elszaporodásához vezethet. 
Ennek eredményeként több tünet is kialakulhat, mint a viszketés, irritáció, fájdalom, vagy a kellemetlen szag. Ennek kivédésére megoldást jelenthetnek a speciálisan erre a területre kifejlesztett intim mosakodók. Viszont itt is él az a mondás, hogy jóból is megárt a sok! A túlzásba vitt intim tisztálkodás is felboríthatja a normál állapotokat.

Öltözék

     Az általános higiénián túl számos olyan tényező létezik, amely befolyásolhatja a hüvely egészségét. Ilyen a túl szoros nadrág, műszálas alsóruházat. A tanga viselése is veszélyt rejthet, mivel könnyebb elérhetőséget jelent a korokozóknak az érzékeny területekre, ezek alatt ugyanis a bőr nem tud lélegezni. Tanácsos minél többször lazább, jól szellőző ruházatot viselni. A strandruházat is nagyon fontos. Mindig legyen nálunk váltás fürdőruha és fürdés után mindig cseréljük át azt szárazra. Csak természetes anyagból készült fehérneműt használjunk, a pamut fehérnemű lehetővé teszi, hogy a bőr lélegezni tudjon.

Stressz

     Erre gondolunk talán legkevésbé, de bizony a hüvelyi mikroflóra egyensúlyának felborulása mögött nagyon gyakran a stresszes életmód áll. A tartós stressz egyik legjellemzőbb következménye az immunrendszer meggyengülése, a szervezet alkalmazkodó képességének jelentős romlása.

Antibiotikumok

     Az őszi-téli hónapokban általában is gyengül a szervezet ellenállóképessége, így jellemzően többször van szükségünk gyógyszerekre, például különböző antibiotikumokra. Az antibiotikumok pedig nem tudnak válogatni a jó és rossz baktériumok között, így kerülhet sajnos sor arra, hogy elpusztítja a hüvely normál flóráját is. Az erre érzékeny nőknél antibiotikum kúra után fontos a probiotikumok célzott bevitele, amelyek segítenek helyreállítani a természetes hüvelyflórát, annak egészséges egyensúlyát.

Táplálkozás

   Mint a legtöbb területen, az intim egészség megőrzésében is nagyon komoly szerepe van a tudatos táplálkozásnak. Hüvelyi panaszok esetén kerülendő a cukor, az élesztő és az alkoholos italok fogyasztása. Az alkoholt több szempontból is érdemes mellőzni ilyenkor, hiszen egyrészt magas cukortartalma miatt kedvező táptalajt nyújt a gombáknak, másrészt legyengíti a szervezet védelmi rendszerét. Inkább együnk élőflórás joghurtokat, zöldségféléket, gyümölcsöket.

Együttlétek

     Szexuális együttlét után célszerű a mosakodás. A tisztálkodás leállítja az esetleges káros baktériumok terjedését és szaporodását. A menstruációs napokban a közösülés fokozott fertőzéssel járhat, ezért célszerű kivárni a vérzésmentes napokat. A menstruáció napjain különböző hormonális hatások miatt a hüvelyflóra különösen fogékony a fertőzésekre, illetve a hüvelybe kerülő vér lúgos irányba változtatja meg a kémhatást, amely tovább rontja a természetes védekezőképességet a fertőzésekkel szemben. 

Ezen szabályok betartásával csökkenthető a fertőzések, betegségek kialakulásának kockázata, de mivel számos egyéb tényező okozhat hüvelyfertőzést, illetve súlyos betegségeket, a tünetek észlelésekor minden esetben mihamarabb forduljon nőgyógyászhoz!


Tetszett a cikk?
 

2017. március 02.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!