Barion Pixel

A megfázás nem köthető évszakhoz!

         2017. október 20.

 

Megfázás télen-nyáron



Mindegy, hogy mi az oka, az orrdugulás, az orrfolyás kellemetlen tünetként zavarja mindennapjainkat. Kezelés nélkül viszont – szerencsétlen esetben – további gondokat és szövődmények kialakulását is eredményezheti.

Az orr jelentős önvédelmi funkciót tölt be szervezetünk megfelelő működése érdekében. Ezért fontos, hogy a belégzést mindig az orrunkon keresztül végezzük. Ilyenkor a beérkező levegő már felmelegítve kerül a légcsőbe és a tüdőbe. A belélegzett levegő megtisztul a kórokozóktól és az allergiát okozó anyagoktól. Mindez a védő funkció sérül, vagy netán teljesen elvész, ha az orrlégzés gátolt.

Ha az orr tele van váladékkal, annak több oka lehet.


– Valamilyen irritáció éri az orrnyálkahártyát, vérbőség alakul ki, ezért kitágulnak a hajszálerek és egyben beindul a fokozott nyálkatermelés.
– Szinte ugyanez tapasztalható, ha allergén (pl. pollen, poratka stb.) kerül az orrba. Ha allergia váltja ki a fokozott termelődést, akkor a váladék átlátszó, szinte vízszerű lesz.
– Ennél sűrűbb a váladék – sőt lehet nyákos is – ha valamilyen felső légúti megbetegedés, influenza, vagy megfázás kísérő tünete a nátha. Ilyenkor szinte teljesen elzáródnak az orron keresztüli légutak.



Az orrdugulás megszüntetése



A leírtak alapján belátható, milyen fontos az orrjáratok tisztán, szabadon tartása, hogy az orrlégzés akadálymentes legyen. A bővebb váladéktermelés miatt elzáródhatnak a melléküregek nyílásai is. Ez előbb-utóbb egyéb gyulladási folyamatokhoz is vezethet. Mindezek mellett pszichés és életmódbeli gátoltságot is eredményezhet az eldugult orr. A tünet megszüntetésére orrcseppek, orrspray-k állnak rendelkezésre, melynek kiválasztásában kérje gyógyszerésze segítségét.

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!




(Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu)


Tetszett a cikk?
 

2017. október 20.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!