Barion Pixel

A visszér betegség és amit tehetünk ellene

         2017. március 28.

A vénákról általában

    A vénák (vagy más néven gyűjtőerek, visszerek) feladata, hogy a kapilláris erek felől összegyűjtsék a vért és a szív felé vissza szállítsák. Ezen erek falában vékony simaizom réteg és rugalmas rost is található, melyek révén tágulékonyak, nem állnak ellen a vér feszítő hatásának. A vénákban úgynevezett véna billentyűk találhatóak, melyek feladata,hogy biztosítsa a vér egyirányú áramlását a szív felé ill. az ülő és álló helyzetben a gravitáció okozta nyomás fokozódást szakaszolja. Így az egész érben lévő véroszlop súlya részekre oszlik, nem emelkedik a vénás vérnyomás egy bizonyos érték fölé. Billentyűket találunk a mélyvénákban, a felületes vénákban és az ezeket összekötő perforáns erekben is. A vénák munkáját segíti még az őket körülvevő izom is, mely pumpafunkciót lát el.

Mi okozza a visszér betegségét?

    A visszérben lévő érbillentyűk számos ok miatt lehetnek elégtelen működésűek. Gyakran csak a felszínes visszerek billentyűi betegek, súlyosabb esetben a mélyvéna billentyűi is elégtelenül töltik be szerepüket. Általában a mélyvéna billentyű elégtelenség magával hozza a felszínes billentyűk elégtelen működését is, és ez súlyosabb visszér szövődményekhez is vezethet. A billentyűk elégtelen működése következtében az érben pangás jön létre, mely véna tágulatot hoz magával. Az érfalakban lévő nyomás rohamosan nő, az értágulat rontja az érintett végtag vérkeringését, amely így lassabban jut oxigén dús vérhez, fáradékony lesz és húzó fájdalmak keletkeznek.

Panaszok és tünetek

    Sajgó fájdalom, nehézláb érzés, végtag fáradékonyság, lábikragörcsök (főleg éjjel), nyugtalan láb szindróma, kozmetikai panaszok (seprűerek), a panaszok jellemzően fokozódnak estére, meleg hatására, hosszú állás, ülés, utazás, menstruáció alatt. Súlyosabb esetben tapintható, kidudorodó, kanyargós vénák.

Hajlamosító tényezők

   Tartós ülés, szűk alsóruházat, meleg, állás, rostszegény étrend, elhízás, öröklött hajlam, mozgásszegény életmód, dohányzás, magas életkor, terhesség, fogamzásgátló tabletták.

Mit tehetünk ellene?

- Rendszeres vénás torna, melyet érdemes fekvő testhelyzetben, megemelt alsó végtaggal végezni, több órás utazás során egyszerű gyakorlatok, utána séta.

- Ülő testhelyzetben célszerű a lábakat alátámasztani, így kisebb a véroszlop magassága, a vénákat nem feszíti a vénás nyomás.

- Fekvő testhelyzetben javasolt a lábak megemelése, felpolcolása.

- Megfelelő sport választása! Elsősorban: úszás, kerékpározás.

- Nehéz fizikai munka (cipekedés) kerülése.

- Meleg vizes fürdő, szaunázás, napozás kerülése. ( Meleg hatására tágulékonyabbá válnak az erek, ezért fokozódnak a panaszok a meleg hónapokban.)

- Túlsúly viselése jelentős rizikófaktort jelent, rost dús étrend bevezetése.

- Kerülni kell a szoros zoknit, szűk öveket, szűk nadrágot, megfelelő sarokmagasságú cipő viselése ajánlott. Kompressziós harisnyák vagy rugalmas pólya hordása.

Természetesen már az első panaszok megjelenésekor érdemes orvoshoz fordulni!

 

 


Tetszett a cikk?
 

2017. március 28.

Hasonló cikkek

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!