A batáta az utóbbi években egyre népszerűbb lett, mivel tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal (A, C, B1, B2, B6, E). C-vitamin tartalma 15-30 mg/100 g. A-vitamin tartalma 14000 NE, 961 μg/100g, (RDA 120%). 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, ami a többi zöldségféléhez képest soknak mondható. Ásványi anyagokban is gazdag (kálium, réz, mangán, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium, cink, szelén…). A béta-karotint is ki kell emelni e zöldség esetében, mely 8500 NE /100g.
A Limában található Nemzetközi Burgonyaközpont szakértője, Daniel Reynoso Tantalean írt egy tanulmányt, melyben az áll, hogy a benne lévő sok ásványi anyag miatt a batátának daganatmegelőző hatása van, valamint csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát. Kutatásai – melyet más tudósok vizsgálatai is alátámasztottak - szólnak arról is, hogy e növény lassítja az öregedést: a narancssárga változatban lévő béta-karotin csökkenti a napsugarak káros hatásait, így óvja bőrünk fiatalságát is.
Az antioxidánsok nemcsak a szabad gyökök negatív következményeitől védenek, hanem az immunrendszer működését is javítják. A lila színű édesburgonyában nagyon sok antocianinon van, mely gyulladásgátló, javítja a kognitív funkciókat.
A batáta javítja az immunrendszer működését, nagyon gazdag élelmi rostban (3,3g/100g), jó szolgálatot tesz a székrekedés és a puffadás elleni harc során. Sőt, a rostok elősegítik a jó baktériumok növekedését a bélben.
Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel segíti stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet. Száz gramm energiatartalma 490 KJ (117 kcal), tehát ideális választás diéta során is.
A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:
https://fmc.hu/2021/04/17/amit-a-batatarol-tudni-erdemes/
2021. április 30.