Barion Pixel
  

Amit a batátáról tudni érdemes



 

A batáta az utóbbi években egyre népszerűbb lett, mivel tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal (A, C, B1, B2, B6, E). C-vitamin tartalma 15-30 mg/100 g. A-vitamin tartalma 14000 NE, 961 μg/100g, (RDA 120%). 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, ami a többi zöldségféléhez képest soknak mondható. Ásványi anyagokban is gazdag (kálium, réz, mangán, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium, cink, szelén…). A béta-karotint is ki kell emelni e zöldség esetében, mely 8500 NE /100g.

 

A Limában található Nemzetközi Burgonyaközpont szakértője, Daniel Reynoso Tantalean írt egy tanulmányt, melyben az áll, hogy a benne lévő sok ásványi anyag miatt a batátának daganatmegelőző hatása van, valamint csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát. Kutatásai – melyet más tudósok vizsgálatai is alátámasztottak - szólnak arról is, hogy e növény lassítja az öregedést: a narancssárga változatban lévő béta-karotin csökkenti a napsugarak káros hatásait, így óvja bőrünk fiatalságát is.

 

Az antioxidánsok nemcsak a szabad gyökök negatív következményeitől védenek, hanem az immunrendszer működését is javítják. A lila színű édesburgonyában nagyon sok antocianinon van, mely gyulladásgátló, javítja a kognitív funkciókat.

 

A batáta javítja az immunrendszer működését, nagyon gazdag élelmi rostban (3,3g/100g), jó szolgálatot tesz a székrekedés és a puffadás elleni harc során. Sőt, a rostok elősegítik a jó baktériumok növekedését a bélben.

 

Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel segíti stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet. Száz gramm energiatartalma 490 KJ (117 kcal), tehát ideális választás diéta során is.

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/04/17/amit-a-batatarol-tudni-erdemes/


Tetszett a cikk?
 

2021. április 30.

Hasonló cikkek

MRSA – A szuperbaktérium, mely ellenáll az antibiotikumoknak

„A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni” című cikk után külön figyelmet szenteltem az említett anyagban szereplő „Staphylococcus aureus”-nak, mely után több olvasó jelezte, hogy kíváncsi az „MRSA”-ra is, amiről korábban csak érintőlegesen szóltam. Ezért jöjjön most ez a baktérium és nézzük meg, miért is nevezik "szuperkórokozónak" és hogyan védekezhetünk ellene?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Hasfájás: Mi okozza, hogyan csillapítható és mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha már a múltkor szót ejtettem a fogfájásról és fejfájásról, következzen most a hasfájás, amire szintén ajánlott felkészülni, ha nyaralni indulunk – és „úgy egyébként is”. Ez a panasz bármely életkorban előfordulhat. Lehet enyhe, múló kellemetlenség, de akár súlyos betegség jele is. A has több szervet is magába foglal, ezért a fájdalom okának pontos megállapítása olykor nem egyszerű. Cikkemben bemutatom a leggyakoribb kiváltó tényezőket, a fájdalom csillapításának lehetőségeit, és azt is, mikor nem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Fejfájás: Okai, típusai és hatékony csillapítási módjai

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, mely kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet. Változó intenzitású és jellegű lehet: néha tompa nyomásként, máskor éles, lüktető fájdalomként jelentkezik. Bár legtöbbször ártalmatlan, néha komolyabb probléma tünete is lehet. Fontos megérteni, mi állhat a hátterében, és hogyan enyhíthetjük hatékonyan. Főként fontos ez most, ahogy egyre többen indulnak útnak, hogy megérdemelt nyári pihenőjüket élvezzék.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!