Tetőzik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Európában. Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten közel 82 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Nem csak a népgyógyászati utalások szólnak a bodzafogyasztás előnyeiről– világszerte egyre több tudományos vizsgálat is foglalkozik az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival.
Az Aarhus-i, a Missouri és a Freiburg-i Egyetem szakértőinek egymástól független kutatásai és cikkei alapján kijelenthető: a bodza vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő és antiproliferatív (sejtszaporodást gátló), pozitív hatásait ráadásul úgy fejti ki, hogy közben védi a gyomor nyálkahártyáját, a májat és a hasnyálmirigyet is.
A tudósok abban is egyetértenek, hogy a bodza hatékony az influenza tüneteinek enyhítésében, mert blokkolja a vírusok szaporodását, és az első tünetek jelentkezésétől számított 3-4 nap alatt meggyógyíthatja a beteget.
Pozitív hatásai miatt a bodza az egyik legnépszerűbb, gyermekgyógyászatban is használt gyógynövény: étrend-kiegészítők, hagyományos növényi gyógyszerek és egyéb természetes kivonatokat tartalmazó egészségügyi termékek, gyümölcslevek és szirupok formájában segít a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.
Az erős antioxidáns hatása miatt hatásos lehet olyan betegségek kezelésében, mint például az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.
A hígítatlan bodzalé 100 ml-es napi adagja a megelőzésben játszik szerepet, míg a 200 ml-es, terápiás napi dózisa a már kialakult betegség kezelésében segíthet. Vírusos fertőzés esetén nagy mennyiségű hatóanyagra van szükség: a javaslat 2 x 200 ml bodzalé fogyasztása az első és a második napon, majd egy héten belül fokozatosan kell csökkenteni 100 ml-es napi adagra.
Bodzalé megelőzéshez és regeneráláshoz
Klinikai adatok szerint a bodzának nincs toxikus hatása: sem kémiai összetétele, sem élelmiszerként való széles körű és hosszú távú használata sem sugallja, hogy a különféle készítmények fogyasztása bármilyen kockázattal járna. Bátran javasolható az influenzás tünetek enyhítésére.
Forrás: Galenus
Tetszett a cikk?
2020. január 28.
Hasonló cikkek
Őszibarack – A nyár napfényízű vitaminforrása
Az őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs – nemcsak frissítő, lédús és illatos, de valóságos tápanyagbomba is. Akár frissen, akár turmixként fogyasztjuk, vagy épp salátába, desszertbe tesszük, nemcsak élvezetet nyújt, de számos jótékony hatással is bír a szervezetünkre.
Egészséges élvezet a nyár ízével: Ezért érdemes fügét fogyasztani
A nyár nem csak a napsütésről, hanem a friss, zamatos gyümölcsökről is szól. Az egyik legkülönlegesebb és egyre népszerűbb nyári gyümölcs a füge, mely nemcsak hűsítő finomság, de igazi vitaminbomba is. Legyen szó egy frissítő nyári salátáról, egy könnyed reggeliről vagy csak egy gyors nassolnivalóról: a füge tökéletes választás.
Sárgadinnye – A nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb hidratálója
A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a sárgadinnye. Édes, lédús, frissítő – szinte elengedhetetlen része egy kánikulai napnak. De nemcsak ízletes, hanem valódi tápanyagforrás is - számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. Ismerjük meg közelebbről ezt a sárga színű szupergyümölcsöt!
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.