Barion Pixel

Bokasüllyedés: okok, tünetek és kezelési lehetőségek

   Hírek      2023. augusztus 29.

 

Mi az a bokasüllyedés?

 

A bokasüllyedés egy lábdeformitás, amelynél a lábfej és a boka helytelen pozícióban vannak. A lábfej a normálistól eltérően kifelé dől, azaz a lábujjak irányultsága befelé mutat. A lábfej boltozata lelapul, és a talp középső része a talajhoz közelebb kerül. A sarok pozíciója lehet enyhe mértékben befelé vagy kifelé dőlő. Az enyhe bokasüllyedés esetén a sarok valószínűleg a normálistól valamelyest eltérő irányban helyezkedik el. A boka is befelé dől, és a lábfej kifelé dőlt helyzetéhez igazodik. Ennek következtében az ízületek és a lábizmok helytelen pozícióba kerülnek.

Ez a probléma lehet veleszületett vagy kialakulhat gyermekkorban, és ha nem megfelelően kezelik, hosszú távon fájdalmat, kényelmetlenséget és járásproblémákat okozhat. A kezelés lehet konzervatív (pl. gyakorlatok, ortopéd cipők) vagy súlyosabb esetekben műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

 

A tünetei változhatnak egyéntől függően, és az állapot súlyosságától:

 

  • Lábfájdalom: A bokasüllyedés gyakran jár lábfájdalommal, különösen a láb belső részén vagy a bokánál. A fájdalom lehet enyhe vagy időnként intenzív.

  • Lábgörcsök: A láb izomzatának helytelen elhelyezkedése miatt gyakrabban jelentkezhetnek lábgörcsök, különösen éjszaka vagy mozgás közben.

  • Járásproblémák: A bokasüllyedés miatt a járásminta megváltozhat, egyenetlen terhelést gyakorol a lábakra. Ez járási nehézségeket és sántítást okozhat.

  • Lábfáradtság: A lábfej helytelen pozíciójának következtében a lábizmok és szalagok túlzott terhelésnek vannak kitéve, ami lábfáradtságot és kimerülést okozhat.

  • Lábizomgyengeség: A lábfej helytelen helyzetének eredményeként a lábizmok gyengülhetnek, ami további tüneteket okozhat.

  • Lábfej megjelenése: A bokasüllyedés miatt a lábfej és a boka kifelé dőlő helyzetben lehet, és a láb normális formájától eltérően nézhet ki.

  • Boka instabilitás: A helytelen boka pozíció és az izomzat gyengesége miatt a boka instabil lehet, ami sérüléshez vagy balesethez vezethet.

 

Minden egyén különböző lehet, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a tüneteket. Ha gyanakszol arra, hogy bokasüllyedésed lehet, vagy lábproblémákat tapasztalsz, ajánlott orvos vagy ortopéd szakember segítségét kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

 

 

Mindenkit érinthet a bokasüllyedés

 

A bokasüllyedés (talipes valgus) hajlama gyakran genetikai tényezőkön alapul, de számos más tényező is befolyásolhatja annak kialakulását, így sok embert érinthet az állapot.

Gyermekek és csecsemők: A bokasüllyedés gyakran a gyermekek és csecsemők között fordul elő, mivel ebben az életszakaszban a láb és az ízületek fejlődése még zajlik, és a láb izmai és szalagjai még nem teljesen erősödtek meg.

 

Családi hajlam: Ha a családban előfordult már bokasüllyedés vagy más lábdeformitás, akkor a genetikai hajlam miatt növekedhet a kockázat a bokasüllyedés kialakulására.

Gyenge izomzat: Azoknál az egyéneknél, akiknek a lábizmai gyengék vagy nem fejlődtek ki megfelelően, nagyobb eséllyel alakulhat ki bokasüllyedés.

Rossz lábbeli használata: A feszes vagy nem megfelelő lábbeli viselése hosszú távon befolyásolhatja a láb helyes pozícióját és a normális fejlődést.

Lúdtalp: Az egyének, akik lúdtalppal rendelkeznek, vagy akiknél a lábboltozat nem megfelelően fejlődött ki, nagyobb eséllyel lehetnek érintettek.

Időskor: Idős embereknél a láb izomzatának és szöveteinek változása, valamint a csontok és ízületek kopása hozzájárulhat a bokasüllyedés kialakulásához.

Gyakori cipőviselés fiatal korban: Olyan fiataloknál, akik sokat viselnek szűk, nem megfelelő lábbelit, a lábizmok és szalagok elrendeződése eltorzulhat.

Környezeti tényezők: A járásminta és a testtartás is befolyásolhatja a láb helyzetét. Például, ha valaki hosszú ideig tartózkodik olyan helyzetben, ahol a lábak kifelé dőlnek (például ülve), ez hozzájárulhat a bokasüllyedés kialakulásához.

A bokasüllyedés sokszor összetett tényezők kombinációjának eredménye, és nem minden esetben lehet egyértelműen egyetlen okot azonosítani.

 

A bokasüllyedés felismerése és diagnózisa

 

A bokasüllyedés diagnosztizálásához szükséges szakember, általában ortopéd orvos vagy gyermekorvos. A szakember az érintett személy kórtörténetét megvizsgálja, fizikai vizsgálatot végez, és szükség esetén további vizsgálatokat vagy képalkotó eljárásokat rendelhet el.

Az orvos gondosan megvizsgálja a lábakat és a bokákat. A vizsgálat során figyeli a lábfej pozícióját, a lábujjak elhelyezkedését és a boka irányultságát. A járás és az állás pozíciója is fontos információkat szolgáltathat a diagnózishoz.

Röntgenfelvétel segíthet az orvosnak megítélni a lábban lévő csontok és ízületek állapotát, valamint a boka helyes vagy helytelen pozícióját. Ez segít a bokasüllyedés pontos diagnosztizálásában és súlyosságának meghatározásában. Ritkább esetekben, vagy ha az orvosnak további információra van szüksége, olyan képalkotó eljárásokat is alkalmazhatnak, mint például ultrahang vagy MRI.

Lehet, hogy olyan funkcionális teszteket is elvégeznek, amelyek megmutatják a lábfej és a boka mozgékonyságát, és segítenek megérteni, hogy a láb normális helyzetbe visszavezethető-e vagy sem.

A diagnózis után az orvos meghatározza a megfelelő kezelési tervet az adott helyzet és az érintett személy korától, állapotától és tüneteitől függően. Az időben történő diagnózis és kezelés rendkívül fontos a bokasüllyedés súlyosabb problémává válásának megelőzése érdekében.

 

 

A bokasüllyedés javítása

 

A kezelése attól függ, hogy milyen súlyos a helyzet és milyen életkorú a beteg. A kezelés célja általában a láb helyes pozíciójának és funkciójának helyreállítása, valamint a fájdalom és kényelmetlenség enyhítése.

  • Gyakorlatok és fizikoterápia: Az enyhe bokasüllyedést gyakran gyakorlatokkal és fizikoterápiával lehet kezelni. A lábizmok és szalagok erősítése, nyújtása és kiegyensúlyozott fejlesztése segíthet a láb helyes pozíciójának fenntartásában.

  • Ortopéd cipők és talpbetétek: Speciális ortopéd cipők és talpbetétek viselése segíthet támogatni a lábat, és segítheti a helyes lábpozíciót. Ezek a cipők és talpbetétek olyan kialakítással rendelkeznek, amelyek segítik a lábizmokat és ízületeket a helyes pozícióban tartani.

  • Gipszelés vagy rögzítés: Súlyosabb esetekben, különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél, az orvos gipszelést vagy rögzítést alkalmazhat a lábnak a helyes pozícióban tartására.

  • Műtéti beavatkozás: Nagyon súlyos esetekben, amikor más kezelések nem hozzák meg a kívánt eredményt, műtéti beavatkozásra lehet szükség. A műtét célja a láb és a boka anatómiájának helyreállítása, hogy a láb megfelelően működjön és a fájdalom enyhüljön.

 

Így előzd meg a problémát

 

A bokasüllyedés megelőzése többféle módon lehetséges, különösen gyermekek esetében. Bár a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, az alábbi lépésekkel csökkentheted a bokasüllyedés kialakulásának esélyét:

  1. Különösen fontos, hogy gyermekeknek megfelelő méretű és formájú lábbelit válasszunk. Az ortopéd cipők és lábbeli támogathatják a lábfej helyes pozícióját és fejlődését.

  2. Megfelelő testtartás és járásminta kialakítása hozzájárulhat a lábfej és a boka helyes pozíciójának fenntartásához. Tanítsd meg gyermekeidnek, hogyan kell helyesen járni és állni.

  3. Gyakorlatok és fizikoterápia segíthetik a lábfej izomzatának és szalagjainak erősítését, támogatva ezzel a láb helyes fejlődését és pozícióját.

  4. A láb izmainak és szalagjainak rendszeres nyújtása is segíthet a lábfej helyes pozíciójának fenntartásában. Tanuljátok meg az egyszerű nyújtógyakorlatokat.

  5. A túlsúly hozzájárulhat a lábfej és az ízületek terheléséhez, ezért fontos lehet az egészséges testsúly fenntartása.

  6. Rendszeres orvosi ellenőrzések során az orvosok figyelemmel kísérhetik a gyermekek lábfejlődését és esetleges eltéréseket időben felismerhetnek. Ha a családban előfordult már bokasüllyedés vagy más lábdeformitás, érdemes a gyermekeket rendszeres ellenőrzésekre vinni.

  7. A rendszeres testmozgás és az aktív életmód segíthet erősíteni a lábizmokat és javítani a testtartást.

  8. Ügyelj arra, hogy a gyermekek és te se viseljetek olyan lábbelit, amely szűk vagy nem megfelelő méretű. A lapos talpú vagy kényelmetlen cipők hosszú távon negatívan befolyásolhatják a láb fejlődését.

 

Ezért ne hagyd figyelmen kívül a bokasüllyedést!

 

Ha a bokasüllyedést nem kezelik megfelelően, akkor hosszú távon különböző egészségügyi problémák és kényelmetlenségek alakulhatnak ki. A kezelés elmulasztása negatív hatást gyakorolhat a láb és a lábszalagok, izmok, ízületek fejlődésére és működésére.

A bokasüllyedés miatt a lábfej és a boka helytelen pozícióba kerülhet, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat. Ez különösen igaz hosszabb ideig tartó járás vagy állás során. A helytelen lábpozíció miatt a járásmintád is megváltozhat, ami lehetővé teszi, hogy a boka és a lábfej terhelése egyenetlenül oszoljon el. Ez súlyosbíthatja a járásproblémákat és a fájdalmat.

A láb helytelen tartása miatt a lábizmok és szalagok túlzott terhelésnek vannak kitéve, ami lábfáradtságot okozhat. A bokasüllyedés hosszú távon befolyásolhatja a láb egész struktúráját, és hozzájárulhat más lábdeformitásokhoz, például bütykökhöz, kalapácsujjakhoz vagy lúdtalp kialakulásához. 

A helytelen lábpozíció miatt a láb ízületei egyenetlenül terhelődhetnek, ami hosszú távon kopáshoz és ízületi problémákhoz vezethet. A fájdalom, járásproblémák és más lábproblémák miatt az életminőséged is romolhat, és korlátozhatja a mindennapi tevékenységeket és a mozgást.

Minél korábban kezelik a bokasüllyedést, annál jobb esély van arra, hogy megelőzzék vagy minimalizálják ezeket a negatív következményeket. Orvos vagy ortopéd szakember segítségével lehet megtervezni a megfelelő kezelési tervet az adott helyzet és állapot alapján.

 


Tetszett a cikk?
 

2023. augusztus 29.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!