A brokkoli (Brassica oleracea var. italica) ősszel is frissen beszerezhető zöldség Magyarországon. Vitamin- és tápanyagtartalma miatt kiemelkedő szerepet játszik az egészséges étrendben. Fogyasztása támogatja az immunrendszert, a szív- és érrendszer egészségét, az emésztést és antioxidáns hatása révén segít a sejtek védelmében.
Érdekességek a brokkoliról
Bár Európában régóta ismert, az Egyesült Államokban csak a 20. század elején vált népszerűvé a brokkoli, főleg az olasz bevándorlóknak köszönhetően. Ma Kalifornia a világ egyik legnagyobb brokkoli-termő vidéke.
Az 1990-es években az USA-ban sok gyerek válogatósnak számított, mert nem szerette a brokkolit. Ezt a hírhedt “rossz PR-t” maga George H. W. Bush amerikai elnök indította el, aki nyíltan kijelentette, hogy utálja a brokkolit, és soha többé nem fogja megenni.
A brokkolini (néha “bébi brokkoli”) egy brokkoli és a kínai kel keresztezése. Vékonyabb szárú, kisebb virágzatú, édeskésebb ízű – és sokszor ínyencek választása.
Bár a legtöbben a zöld brokkolit ismerik, léteznek lila változatok is, melyek főzés közben sokszor újra zölddé válnak, mert a pigmentek hő hatására lebomlanak.
A brokkoli tápanyagai és egészségügyi előnyei
A brokkoli eredetileg az ókori Rómából származik, ahol a lakomákon gyakran szolgálták fel és már akkor is gyógyító hatásokat tulajdonítottak neki.
Vitaminokban gazdag
A brokkoli C-vitaminban erősebb, mint a narancs! 100 g nyers brokkoliban kb. 89 mg C-vitamin van, míg ugyanennyi narancsban 53 mg. Vagyis sokan nem is tudják, hogy a brokkoli igazi “immunerősítő szuperélelmiszer”. A C-vitamin erősíti az immunrendszert és segíti a szervezet védekezőképességét.
Sok benne a K-vitamin is, mely támogatja a véralvadást és a csontok egészségét.
A B-vitaminok (B6, folát) fontosak az idegrendszer és a vérképzés egészségéhez.
A-vitamin (béta-karotin) tartalma pedig segíti a látást és a bőr egészségét.
Ásványi anyagok
Kálium: a szív és az izmok működésének támogatásához.
Kalcium és magnézium: a csontok és izmok egészségéhez.
Vas és mangán: a vérképzéshez és az antioxidáns védelemhez.
Rosttartalom és emésztés
A brokkoli gazdag rostokban, melyek elősegítik az emésztést, támogatják a bélflóra egyensúlyát és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez.
Antioxidáns és rákmegelőző hatás
A brokkoliban található glükozinolátok, szulforafán és más fitokémiai vegyületek antioxidáns tulajdonságúak, melyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.
Hogyan fogyasszuk a brokkolit?
A brokkoli tulajdonképpen egy kibontatlan virágzat, amit a legjobb még a virágnyílás előtt betakarítani. Ha túl sokáig áll a földben, apró sárga virágok jelennek meg rajta.
Sokan csak a rózsát fogyasztják, pedig a brokkoli szára is nagyon tápláló és édesebb ízű. Ha vékonyra hámozzuk, ropogós és ízletes alapanyag salátákhoz vagy krémleveshez.
A brokkolit ehetjük:
Párolva vagy főzve – önálló köretként vagy levesek, főételek részeként.
Sütve – fűszerekkel ízesítve egészséges köret lehet.
Turmixban vagy pürében – könnyen emészthető, vitaminban gazdag étel.
Nyersen salátában – ropogós és vitaminban gazdag, ideális könnyű ételekhez.
Gyógyszertári alternatívák brokkoli hiányában
Ha valaki nem tud rendszeresen brokkolit fogyasztani, a gyógyszertári készítmények segíthetnek a legfontosabb tápanyagok pótlásában:
C-vitamin tabletták – az immunrendszer erősítésére.
K-vitamin és kalcium készítmények – a csontok egészségének támogatására.
B-vitamin komplexek – az idegrendszer és a vérképzés támogatására.
Rostkészítmények – az emésztés és a bélflóra egészségének fenntartására.
Antioxidáns komplexek – a sejtvédelem és az általános egészség támogatására.
A brokkoli vitamin- és ásványianyag-tartalmának, valamint rost- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően kiemelkedő egészségügyi előnyökkel bír. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, a szív- és érrendszer egészségét, az emésztést és a sejtvédelmet. Ha pedig nem mindig érhető el friss zöldség, a gyógyszertári készítmények biztosítják, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat.
(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)
Tetszett a cikk?
2025. október 30.