Barion Pixel
  

Cukkini – a könnyen emészthető, vitaminban gazdag nyári-őszi zöldség



 

A cukkini (Cucurbita pepo) nyár végén és kora ősszel éri el csúcstermését Magyarországon. Könnyű, lédús és sokoldalúan felhasználható zöldség, amely nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akik könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étrendre törekednek.

 

A cukkini tápanyagai és egészségügyi előnyei

 

Vitaminokban gazdag

C-vitamin: támogatja az immunrendszert és segíti a szervezet védekezőképességét.

K-vitamin: hozzájárul a véralvadás és a csontok egészségének fenntartásához.

B-vitaminok: részt vesznek az idegrendszer és az anyagcsere egészséges működésében.

 

Ásványi anyagok

Kálium: segít a vérnyomás szabályozásában és a szív egészségének fenntartásában.

Magnézium és kalcium: támogatják az izmok és a csontok egészségét.

 

Rosttartalom és emésztés
A cukkini rostokban gazdag, így elősegíti az emésztést, támogatja a bélflórát és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. Különösen hasznos lehet a diétázók számára, mivel alacsony kalóriatartalmú, de telítettséget biztosít.

 

Antioxidáns hatás
A cukkini béta-karotint, luteint és más antioxidáns vegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a sejtek védelmében, csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat és támogathatják a szív- és érrendszer egészségét.

 

Hogyan fogyasszuk a cukkinit?

 

Párolva vagy sütve – önálló köretként vagy húsételek kísérőjeként.

Levesként vagy krémként – könnyen emészthető, vitaminban gazdag étel.

Sütiben vagy fasírtban – kreatív, egészséges felhasználás desszertként vagy főételként.

Nyersen salátában – friss és ropogós kiegészítője lehet a nyári és őszi salátáknak.

 

Gyógyszertári alternatívák cukkini hiányában

Ha valaki nem tud rendszeresen cukkinit fogyasztani, a gyógyszertári készítmények segíthetnek a legfontosabb tápanyagok pótlásában.

 

C-vitamin készítmények – az immunrendszer támogatására.

Multivitamin komplexek – K- és B-vitaminokkal, antioxidánsokkal kiegészítve, a szervezet általános támogatására.

Magnézium- és káliumpótlók – a szív, az izmok és az idegrendszer egészségéhez.

Rostkészítmények – az emésztés és a bélflóra egészségének fenntartására.

 

 

A cukkini könnyen emészthető, vitamin- és ásványianyag-tartalmú zöldség, amely ideális a mindennapi étrendbe. Fogyasztása támogatja az immunrendszert, a szív- és érrendszer egészségét, valamint az emésztést. Ha pedig nem mindig érhető el friss cukkini, a PatikaPlus Gyógyszertárakban megvásárolható készítmények biztosítják, hogy szervezetünk a szükséges tápanyagokhoz hozzájusson.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)

 


Tetszett a cikk?
 

2025. szeptember 08.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!