Barion Pixel
  

Egészséges élvezet a nyár ízével: Ezért érdemes fügét fogyasztani



 

A nyár nem csak a napsütésről, hanem a friss, zamatos gyümölcsökről is szól. Az egyik legkülönlegesebb és egyre népszerűbb nyári gyümölcs a füge, mely nemcsak hűsítő finomság, de igazi vitaminbomba is. Legyen szó egy frissítő nyári salátáról, egy könnyed reggeliről vagy csak egy gyors nassolnivalóról: a füge tökéletes választás.

 

Füge – mediterrán kincs a hazai kertekből

 

A füge eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik, ahol már több ezer éve termesztik. Az ókori Görögországban és Rómában is nagy becsben tartották – nem véletlenül, hiszen íze és tápanyagtartalma egyedülálló.

A jó hír az, hogy Magyarországon is egyre több kertben megterem! A meleg, napos mikroklímájú területeken – például a Balaton-felvidéken, a Dunakanyarban vagy a déli országrészeken – a fügefa egyre gyakoribb látvány, sőt, balkonokon dézsás növényként is sikerrel nevelhető.

Édesanyám kertjében közel negyed évszázada teremnek a hatalmasra nőtt fügebokrok, ahogyan az ismerőseink is bőszen rakják el a fügelekvárt, miután a tőlünk kapott hajtásokat óriási növényekké nevelték és oly’ sok gyümölcs-ajándékot kaptak a gondoskodásért cserébe, hogy már nem bírják a termés ütemében fogyasztani. – Ez mondjuk sok „fügegazdánál” jellemző jelenség, amit a lehullott fügéket bőszen lakmározó hangyák, darazsak és egyéb élőlények szintén igazolni tudnak. (Merthogy már ők se bírják a tempót.) – A bő termés egyik oka egyébként az egyre melegebb klíma.

 

Miért különösen jó választás nyáron a füge?

 

Először is azért, mert „kéznél van” – ha él a kertünkben ilyen bokor / vagy a szomszédnál, akivel jó viszonyt ápolunk és megkínál belőle.

Másrészt azért, mert  hűsít és felfrissít: a friss füge magas víztartalmú, lédús gyümölcs - természetes módon hidratál a forró napokon.

Energiát ad: a benne található természetes cukrok (glükóz, fruktóz) gyors energiát biztosítanak, ami nyári sportolás, kirándulás vagy tengerparti pihenés közben is jól jön.

Könnyű és természetes: nem terheli meg az emésztést, mégis laktató – így ideális könnyű nyári ételekhez vagy akár desszertként is.

 

Vitaminbomba a természetből

 

A fügében rengeteg fontos vitamin és ásványi anyag található, többek között:

A-vitamin – hozzájárul a szem egészségéhez és a bőr normál működéséhez

B1-, B2- és B6-vitamin – segíti az idegrendszer és az anyagcsere működését

C-vitamin – erősíti az immunrendszert, antioxidáns hatású

K-vitamin – kulcsszerepet játszik a véralvadásban és a csontok épségében

 

Ásványi anyagokban is gazdag: kálium, kalcium, magnézium, vas és réz is bőséggel található benne.

 

Emésztésbarát rostforrás

A fügében található rostok segítik a bélrendszer egészséges működését, támogatják az emésztést és megelőzhetik a székrekedést. A vízben oldódó rostok ráadásul hosszan tartó teltségérzetet is biztosítanak – így nyáron, amikor a nehéz ételeket kerüljük, különösen jól jön egy ilyen könnyen emészthető, tápláló gyümölcs.

 

Szívbarát, cukorbarát

A füge mérsékelt glikémiás indexe miatt mértékkel cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A benne lévő rostok segítenek stabilizálni a vércukorszintet, miközben a kálium és az antioxidánsok támogatják a szív- és érrendszer egészségét.

 

Bőrszépítő hatás

A nyári napsütés megviselheti a bőrt – a füge azonban természetes segítséget nyújthat! Az antioxidánsai (pl. polifenolok) segítenek lekötni a szabad gyököket, míg az A- és C-vitamin támogatja a bőr megújulását. Így nemcsak belülről, hanem kívülről is szépíti a testünket.

 

Tippek a füge fogyasztására

Frissen fogyasztva a legértékesebb, de az aszalt füge is kiváló nassolnivaló vagy természetes édesítő. (Én személy szerint a fáról szeretem leszedni és utána rögtön meg is eszem. – Aztán nyúlok a következőért…)

A füge remekül illik salátákhoz, joghurtba, zabkásához, vagy akár grillezett húsok mellé is - különleges ízvilágot ad. (Nemrég egy barátom mesélte, hogy Olaszországban járt és olyan pizzát evett, melyen marhanyelv és füge volt.)

Egy-két szem füge uzsonnára – egészséges, finom és energizáló étek!

 


A füge nemcsak a nyár egyik legfinomabb gyümölcse, hanem rendkívül sokoldalú egészségmegőrző is. Frissít, táplál, szépít – és egyre közelebb van hozzánk, hiszen hazánkban is egyre többen fedezik fel értékeit. Jól tesszük tehát, ha kihasználjuk jótékony hatását – és élvezzük különleges ízét.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. augusztus 05.

Hasonló cikkek

HPV-oltás – átfogó, közérthető útmutató 2025 őszére

A humán papillomavírus (HPV) rendkívül elterjedt; bizonyos típusai nemi szervi szemölcsöket, mások daganatos elváltozásokat okozhatnak (pl. méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, pénisz-, valamint egyes fej-nyaki daganatok). A védőoltás a leghatékonyabb megelőző eszköz – minél előbb kerül beadásra, annál jobb. Magyarországon a 7. évfolyamos lányok és fiúk számára az iskolai kampányban önkéntes és térítésmentes a vakcina, szülői beleegyezéssel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 15.

Higiéniai szokások az iskolában – hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?

Az iskolakezdés minden évben új kihívásokat jelent a gyerekek és a szülők számára. A közösségbe kerülés vagy a hosszabb szünet utáni visszatérés együtt jár azzal, hogy a gyerekek sokkal több kórokozóval találkoznak, mint otthon. A megfázások, fertőzések és gyomor-bélrendszeri betegségek gyakran az iskolai közösségekben terjednek a leggyorsabban. A jó hír, hogy megfelelő higiéniai szokásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető – ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közös odafigyelése szükséges.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Szőlőmag – a természetes szuperantioxidáns

A szőlőmag nem csupán a borkészítés mellékterméke: a természet egyik igazi kincse. Magas antioxidáns-tartalma és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ez az apró mag igazi szuperételnek számít. Miért érdemes rendszeresen fogyasztani? Íme, a legfontosabb egészségügyi előnyei.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!