Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 1. rész



     A receptek végén feltüntetjük az adott étel energiatartalmát, és- még talán ennél is fontosabb- a makrotápanyagok értékeit, úgy mint a fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmát is.
Időről-időre szeretnénk bemutatni Önöknek egy-egy felhasznált alapanyagot, amellyel esetleg kevesebbet találkozhattak eddig, az egészséges ételeknek viszont alapvető összetevői.

Zab:

     Ebből is elsősorban az apró szemű zabpehelyről szeretnék pár szót említeni. Azért az apró szemű, mert a konyhában a legkönnyebben felhasználható, főzéstechnikailag pedig nagyon sok mindent tudunk vele helyettesíteni. Kiválóan használható akár a búzadara, akár a zsemlemorzsa helyett is (pl.: túrógombócban, panírozáshoz…stb), adott esetben ledarálva lisztként is tökéletesen alkalmazható.

A zab az egyik legkiválóbb lassan felszívódó szénhidrátforrás, ezenkívül megfelelő mennyiségű rostot is tartalmaz, mely elengedhetetlen az emésztőrendszerünk egészséges működéséhez. Bátran fogyasztható akár magában is, zabkásaként megfőzve, kakaóporral, gyümölcsökkel ízesítve.  

100g zabpehely 60g szénhidrátot tartalmaz.

 

 dr. Nagy-Szombati Hajnalka


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk a vállfájdalom elkerüléséért?

A vállunk az egyik legösszetettebb és legmozgékonyabb ízületünk, mely nemcsak a karok irányításában, hanem a fej és a törzs mozgásának koordinálásában is fontos szerepet játszik.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Mit tehetünk a premenstruációs szindróma (PMS) enyhítéséért?

Sok nő számára a menstruációt megelőző napok nem csupán testi, hanem lelki próbatételt is jelentenek.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Minden, amit a bárányhimlőről tudni érdemes

A bárányhimlő (varicella) az egyik legismertebb fertőző betegség, ami leggyakrabban gyermekkorban fordul elő.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben    Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben    Elfogadom