A receptek végén feltüntetjük az adott étel energiatartalmát, és- még talán ennél is fontosabb- a makrotápanyagok értékeit, úgy mint a fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmát is.
Időről-időre szeretnénk bemutatni Önöknek egy-egy felhasznált alapanyagot, amellyel esetleg kevesebbet találkozhattak eddig, az egészséges ételeknek viszont alapvető összetevői.
Csirkesonka tavasziasan
Mindenki tudja, hogy a felvágottként a boltban kapható húsfélék nem nevezhetőek túlságosan egészségesnek. Az otthon elkészített felvágottnak nagy előnye az, hogy biztosan tudjuk, tiszta húsból készül, hogy tetszés szerint variálhatjuk a hús melletti összetevőket, ízlésünknek megfelelően. Emellett természetesen, mivel nem tartalmaz különböző ízfokozókat és egyéb mesterséges összetevőket, nagyságrendekkel egészségesebb is.
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemell filé
- 3 tojás
- 3 dkg apró szemű zabpehely
- 20 dkg light trappista sajt
- 25 dkg fagyasztott zöldségkeverék
- ízlés szerint fokhagyma
- 1 evőkanál só
- bors
- szeletelt petrezselyemlevél
- kókuszzsír
Elkészítés:
A csirkemell filét vagy ledaráljuk, vagy apró kockára vágjuk, majd a tojásokat beleütve botmixerrel pépesítjük.
Hozzáadjuk a zabpelyhet, a fűszereket, és alaposan eldolgozzuk. Beleszórjuk a kb 1/2x1/2 cm-es kockára vágott sajtot és a zöldségkeveréket.
Egy őzgerinc formát kókuszzsírral kikenünk, esetleg sütőpapírral is kibélelhetjük, majd belekenjük a masszánt. Előmelegített sütőben 190 fokon 60 percig sütjük, amíg a teteje szép barnásra színeződik.
Ha kihűlt, kifordítjuk a formából és szép vékonyra szeletelhetjük felvágottként, vagy akár ujjnyi szeletekre is vághatjuk, saláta mellé ideális.
Tápanyagtartalom egy szeletben (ujjnyi vastag), azaz 90 g-ban:
Energia: 132,8 kcal
Fehérje: 20,12 g
Szénhidrát: 4,7 g
Zsír: 3,51 g
dr.Nagy-Szombati Hajnalka
2017. március 06.