Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 3. rész



ÉDESBURGONYA

     Az édesburgonya nagyban hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék családjába tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édeskés, fűszeres ízű zöldség, másnéven batátaként ismert.
Két alapvető fajtája van: az egyiknek  világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a gesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga színű. Ennek az íze a sütőtökére hasonlít.
Rendkívűl hasznos és gazdag tápanyagforrás,magas a C-, B2-, B6-, E-vitamin tartalma, valamint a kálium, a réz és a mangán tartalma sem elhanyagolható. Kalóriatartalma azonban igen alacsony, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják.

Energiatartalma 100 grammban 117 kalória.
Számos módon elkészíthető: süthető, párolható, főzhető és grillezhető alapanyag. Elsősorban köretként húsételek mellé készítik, de lepények formájában önálló ételként is megállja a helyét.

Kísérletezzünk bátran vele!

Egészségmegőrzés jóízűen - 3. rész

Édesburgonyás-hagymás sült csirkecomb

Hozzávalók 2 személyre:

- 2 db nagyobb édesburgonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 alma
- 3-4 csirkecomb
- olívaolaj
- só,bors,kakukkfű

Az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, majd a megtisztított almával együtt nagyobb kockákra vágjuk.

Egy tepsiben elrendezzük a csirkecombokat, majd körbeszórjuk a felaprított édesburgonya-, hagyma- és almakockákkal.

Sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel fűszerezzük és meglocsoljuk olívaolajjal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 60 percig sütjük.

Jó étvágyat!


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

Mindent a Staphylococcus aureusról – A láthatatlan veszélyforrás

A múltkori „A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni” című cikkben megígértem, hogy később bővebben is szólni fogok a „Staphylococcus aureus”-ról, s most jött el a „később”. Jöjjön tehát a „bemutatója” az egyik legismertebb baktériumnak, mely az emberi testben természetes módon is jelen lehet – mégis sokszor számos kellemetlen, néha súlyos fertőzéseket eredményezhet. Bár a legtöbb esetben ártalmatlan „lakója” a bőrnek és az orrnyálkahártyának, bizonyos körülmények között kórokozóvá válik és komoly egészségügyi problémákat okozhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 16.

A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni

A tengerparti vakáció a legtöbb ember számára a pihenést, feltöltődést és a napsütés élvezetét jelenti – ám a nyaralás során is leselkedhetnek ránk egészségügyi veszélyek, különösen fertőzések formájában. A meleg, párás környezet, a vízparti higiéniai kihívások és a megváltozott életmód együttesen hajlamosíthatnak különféle megbetegedésekre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 16.

Pollenallergia és szénanátha: Mit tehetsz a tünetek ellen?

A tavaszi és nyári hónapok sokak számára nemcsak a kellemes időjárást, hanem az állandó tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést is jelentik. A pollenallergia, vagy más néven szénanátha, világszerte emberek millióit érinti. De vajon mit lehet tenni a kellemetlen tünetek ellen? Hogyan lehet csökkenteni az allergiás reakciókat természetes módszerekkel és életmódbeli változtatásokkal? Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb megoldásokat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!