ÉDESBURGONYA
Az édesburgonya nagyban hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék családjába tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édeskés, fűszeres ízű zöldség, másnéven batátaként ismert.
Két alapvető fajtája van: az egyiknek világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a gesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga színű. Ennek az íze a sütőtökére hasonlít.
Rendkívűl hasznos és gazdag tápanyagforrás,magas a C-, B2-, B6-, E-vitamin tartalma, valamint a kálium, a réz és a mangán tartalma sem elhanyagolható. Kalóriatartalma azonban igen alacsony, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják.
Energiatartalma 100 grammban 117 kalória.
Számos módon elkészíthető: süthető, párolható, főzhető és grillezhető alapanyag. Elsősorban köretként húsételek mellé készítik, de lepények formájában önálló ételként is megállja a helyét.
Kísérletezzünk bátran vele!
Édesburgonyás-hagymás sült csirkecomb
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db nagyobb édesburgonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 alma
- 3-4 csirkecomb
- olívaolaj
- só,bors,kakukkfű
Az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, majd a megtisztított almával együtt nagyobb kockákra vágjuk.
Egy tepsiben elrendezzük a csirkecombokat, majd körbeszórjuk a felaprított édesburgonya-, hagyma- és almakockákkal.
Sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel fűszerezzük és meglocsoljuk olívaolajjal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 60 percig sütjük.
Jó étvágyat!
2017. március 06.