Barion Pixel

Egyre nagyobb problémát jelent a gyermekekre veszélyes RSV vírus

   Hírek      2023. február 03.

A felsőlégúti betegségekért felelős RSV vírus (respiratory syncitial vírus) neve kevésbé lehet ismerős, mint a szezonális influenzajárványokért felelős vírusok neve, de ennek ellenére a vírus ugyan úgy komoly veszélyt jelenthet szeretteinkre.

Idén eddig október és november között 13 EU tagállam számolt be az RSV fertőzések számának növekedéséről. Világszerte a vírus a becslések szerint évente 33 millió megbetegedést és 66 000-199 000 halálesetet okoz öt év alatti gyermekeknél.

2022 novemberében több szervezet hívta fel az emberek figyelmét arra, egy közös nyilatkozatban, hogy a COVID-19, az influenza és az RSV vírus közösen fog nagy nyomást gyakorolni az egészségügyi intézményekre a téli hónapokban.

Általában enyhe, megfázásszerű tüneteket okoz, de két évnél fiatalabb gyermekek esetében súlyos állapotokat idézhet elő és akár kórházi kezelésre is szorulhatnak. Esetükben az RSV fertőzés életveszélyes is lehet, nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk tüdőgyulladás, krupp vagy hörghurut. Szív- és tüdőbetegségek, például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), pangásos szívelégtelenség vagy az asztma súlyosbodása is lehetséges a fertőzés hatására.

 

Hogyan fertőz az RSV vírus?

 

Az RSV fertőzés szezonális, leginkább késő ősztől fordul elő és télen tetőzik a betegek száma. Az elmúlt év és az idei év tapasztalatai azt mutatják, hogy a vírus egyre komolyabb járványokat okozhat. A fertőzések száma általában évről-évre változó, de 2021-ben és az idei évben is magasnak bizonyul.

A vírus emberről-emberre terjed levegőben, illetve közvetlen vagy közvetett érintéssel. A betegek általában 3-8 napig fertőzőképesek de néha a csecsemők és a legyengült immunrendszerű személyek hetekig is terjeszthetik. Az RSV vírus szilárd felületeken 7-8 órán át fertőzőképes maradhat és ez a példa is bizonyítja, hogy fontos a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés.

A legtöbb gyermek kétéves kora előtt megbetegszik RSV-vel. A betegség kialakulásának gyakori módja, ha valaki zsúfolt helyeken tartózkodik fertőzött emberekkel, vagy ha más fertőzött gyerekekkel, testvérekkel érintkezik.

Általános megelőző intézkedéseket javasolnak a vírusfertőzés elkerülése érdekében, ilyen a megfelelő higiéniai intézkedések gyakorlása, például az orr és a száj eltakarása tüsszentéskor. A gyermekek ne járjanak óvodába, ne járjanak iskolába, a felnőttek pedig ne menjenek be a munkahelyükre, ha tüneteik vannak.

 

 

Milyen tünetekkel jár az RSV vírus?

Lappangási időszaka 4-6 nap, ami hozzájárul a betegség gyors terjedéséhez, ugyanis a fertőzött személy már ebben az időszakban is üríti a kórokozókat. A vírus terjesztésének szempontjából az óvodás korú gyermekeknél idősebb gyerekek és a felnőttek jelentik a kockázatot, mert az ő esetükben náthás tüneteket okoz a fertőzés és hajlamosabbak közösségbe menni.

A tünetek lehetnek:

  • Orrfolyás
  • Étvágytalanság
  • Köhögés
  • Tüsszögés
  • Láz
  • Zihálás
  • Torokfájás

Csecsemőknél tünet lehet az ingerlékenység, a csökkent aktivitás és a nehézlégzés. De az elmúlt években gyermekeknél is egyre gyakrabban tapasztalták a fáradtságot és csökkent aktivitást. Normális esetben ezek a tünetek néhány napon belül enyhülnek és elmúlnak.

Lehetséges, hogy életünk során többször is elkapjuk az RSV-t, sőt egy szezonon belül is többször megfertőződhetünk. Az ismétlődő fertőzések általában kevésbé súlyosak, mint az első fertőzés. Ismételt fertőzés esetén azonban 65 év feletti felnőttnél, legyengült immunrendszerű személynél, illetve szív- vagy tüdőbetegnél az RSV fertőzés súlyosabb is lehet.

Mivel az enyhe RSV fertőzés tünetei hasonlóak a közönséges megfázáséhoz, általában nincs szükség tesztelésre a fertőzés diagnosztizálásához. Ha mégis szükséges lenne, számos módszer áll rendelkezésre a vírus kimutatására és diagnosztizálására, beleértve az antigéntesztet, a molekuláris tesztelést és a vírus kitenyésztését mintából.

A légúti betegség megelőzése, kezelése, a tünetek enyhítése:

Az RSV vírus ellen létezik oltás, amit a csecsemők és a magas kockázati csoportokba tartozó gyermekek szülei kérhetnek.

Az oltás neve: Synagnis

A respiratory syncytial vírus elleni oltássorozat jelenleg csak kórházakban elérhető és fizetni kell érte. Hatóanyaga passzív védelmet biztosít, tehát nem gyengíti a koraszülöttek immunrendszerét se. Az oltást havonta ismételni kell a fertőzés szezonjában, november és március között, hogy a teljes védettség biztosítva legyen. Nem a legyengített kórokozót kapják meg, hanem a kész ellenanyagot és nagyjából egy hónap védettséget biztosít egy vakcina.

Kisgyerekes szülőknek és gyermeket nevelőknek mindenképp érdemes tájékoztatást kérni a gyermek orvosától, főleg, ha a gyermek légúti betegségekben vagy szívbetegségben szenved.

A vírus célzott kezelésére nincs opció. A tüneteket lehet csak kezelni. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, ibuprofen (szuszpenzió, kúp formában), paracetamol (szuszpenzió, kúp formában), metamizol (csepp formában) hatóanyagú gyógyszerek segíthetnek a láz és a fájdalom enyhítésében. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy gyerekeknek nem szabad aszpirint vagy megfázás elleni vény nélkül kapható komplex készítményeket adni és mindig követni kell a kezelőorvos utasításait a köptetők esetében is.  

A kiszáradás megelőzése érdekében fontos az elegendő folyadékbevitel. A beteg csecsemőnek lehet, hogy nincs kedve táplálkozni a légzési nehézségek miatt, ezen lehet segíteni sóoldatos nazális öblítéssel és a száraz levegő párásításával.

Orvoshoz kell fordulni, ha csillapíthatatlan köhögést, zihálást vagy szapora légzést észlelünk. Ilyen veszélyes állapotot sugalló tünet lehet még az ujjvégek, ajkak kékülése vagy a kimaradó légzés.

Néhány súlyos fertőzésben szenvedő személy kórházi kezelésre szorulhat, Esetükben szükség lehet oxigénre, infúziós kezelésre vagy lélegeztetőgép alkalmazására.


 


Tetszett a cikk?
 

2023. február 03.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!