Barion Pixel

Elég a puffadásból!

         2017. április 26.

   A puffadás alatt a gázok okozta bélfúvódás érzését értjük, amikor is a belekben felhalmozódott gázok feszítik a hasat, diszkomfort- és teltségérzetet, esetenként fájdalmat okozva ezzel az érintetteknek.

A hasi feszülés okai

   A hasfeszülésnek számos oka lehet, de a legtöbb esetben bizonyos ételek fogyasztásához köthetőek a kellemetlen panaszok. A közismert, fokozott gázképződést okozó zöldségeken (babfélék, káposzta, karfiol) kívül számos más étel is felelős lehet a feszítő érzésért. Így például a fehérliszt tartalmú termékek, a zsíros, erősen fűszeres ételek és a magas rosttartalmú étrend, de ugyanígy a különböző édességek, szénsavas italok vagy a rágógumi is okozhat hasfeszülést. A puffadást tovább fokozhatja, ha gyorsan eszünk (ez ugyanis levegőnyeléssel jár), vagy közvetlenül lefekvés előtt étkezünk.

Szimetikon – a gyors enyhülésért

   Szerencsére nem kell feltétlenül lemondanunk kedvenc ételeinkről, ha haspuffadással küzdünk, léteznek ugyanis olyan készítmények, melyek gyorsan és hatékonyan enyhítik az étkezést követő hasfeszülést. Az egyik legjobban bevált hatóanyag a szimetikon, mely a gázbuborékok felületi feszültségének csökkentése révén fejti ki hatását, megkönnyítve ezáltal a buborékok felszívódását a bélfalon keresztül, illetve természetes úton történő eltávolításukat a gyomor-bélrendszerből, ezért alkalmazása kímélőbb, mint a görcsoldó készítményeké. A szimetikon helyileg, a bélben hat és nem szívódik fel, így változatlan formában ürül ki a szervezetből. Ezért gyakorlatilag egészségi és életkorral kapcsolatos korlátozás nélkül alkalmazható, akár éveken keresztül is, a túladagolás kockázata nélkül.

Eltérő problémára eltérő megoldás!

   Különbséget kell tenni a puffadás és a hasi görcs között, hiszen különböző tünetekről beszélünk, melyeket eltérő folyamatok okoztak. Ennek megfelelően ezen problémákra alkalmazandó készítmények is eltérően fejtik ki hatásukat szervezetünkben – míg a puffadásgátlók a bélben felgyülemlett gázbuborékokat bontják fel, addig a görcsoldók a bélfal izmait lazítják el. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindig a panaszainknak megfelelő készítményt válasszunk. Gyakori panaszok esetén a háttérben álló okok tisztázására keresse fel háziorvosát!


Tetszett a cikk?
 

2017. április 26.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!