A málnának egyetlen olyan része sincs, ami mérgező volna, legyen szó vad, vagy nemesített változatról. Jótékony hatásairól már a múltkor írtam, s akkor kiderült, hogy a málna rendkívül jó vértisztító (rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, a már meglévő panaszokat pedig segíti megszüntetni), vesetisztító, méregtelenítő hatású (óvja, erősíti a vesénket, kezelhetünk vele enyhébb lefolyású veseproblémákat), s remek méregtelenítő is (nemcsak a vért és a veséket tisztítja, hanem a bélfalat is segít kipucolni).
Kiváló immunerősítő (megfázás, nátha esetén felgyorsítja a gyógyulást), segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet (így diétában is fogyasztható), s még a méhfalat is erősíti (magas nyomelem- és vitamintartalma az anyukáknak és a magzatnak is kedvező).
Leggyakrabban húgyúti problémákra szoktak málnalevélből készült teát vagy főzetet fogyasztani azok, akik a természetes megoldásokat keresik a gyógyszerek helyett. Ezek az italok enyhén antibakteriális hatásúak, ér- és pólus-összehúzóak.
A leveleket júniustól augusztusig szedhetjük, s fogyaszthatjuk frissen vagy megszárítva is. A teát meghűléskor is ajánlott kortyolgatni, mert lázcsillapításra, izzasztásra is alkalmas:
Házi teakeverék
Hozzávalók: 20 gramm száraz málnalevél, 10 gramm szamócalevél, 5 gramm szederlevél. Ezeket keverjük össze.Tehetünk hozzá csipkebogyót, hibiszkuszt, citromfüvet és mentát is. Egy adaghoz két evőkanál teakeveréket forrázzunk le. Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk.
További receptek az alábbi linkre kattintva olvashatók:
http://fmc.hu/2018/07/14/elfogyott-a-malna-a-bokorrol-edd-meg-a-leveleket-is/
2018. július 15.