Barion Pixel

Ezért fontos a folyadékfogyasztás! Te iszol elég vizet minden nap?

   Hírek      2023. július 06.

Sok embertársunk nem veszi elég komolyan a szervezete folyadékszükségletét és hosszú időket töltenek el minimális vízfogyasztással. Ha te is közéjük tartozol, akkor ebben a cikkben megpróbálunk meggyőzni arról, hogy érdemes figyelni arra, mennyi vizet iszunk.

 

Ennyi folyadékot kéne inni egy nap alatt:

 

Az ajánlott napi folyadékbevitel nagyban függ az egyén életkorától, nemétől, súlyától, fizikai aktivitásától és a környezet hőmérsékletétől is. 

 

  1. Felnőttek:

  • Férfiak: Az ajánlott folyadékbevitel nagyjából 3,7 liter naponta, ami körülbelül 15 pohár vizet jelent. Fontos megjegyezni, hogy ez a mennyiség minden folyadékot tartalmaz, beleértve a vizet, a teát, a kávét, a leveseket és a víztartalmú ételeket is.

  • Nők: A nők esetében az ajánlott napi folyadékbevitel körülbelül 2,7 liter, ami körülbelül 11 pohár vizet jelent. Ugyanúgy, mint a férfiak esetében, ez a mennyiség minden folyadékot magában foglal, nem csak a vizet.

 

  1. Idősek:

Az időskorúaknak fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mert gyakran kevésbé érzékelik a szomjúságot. Az ajánlott napi folyadékbevitel körülbelül 2,7 liter nőknek, és 3,7 liter férfiaknak.

 

  1. Gyermekek:

A gyermekek folyadékigénye változik az életkoruk és a nemük alapján.

  • 4-8 éves kor között: Körülbelül 1,2 liter, ami 5 pohár vizet jelent.

  • 9-13 éves fiúk: Körülbelül 2,1 liter, ami 9 pohár vizet jelent.

  • 9-13 éves lányok: Körülbelül 1,9 liter, ami 8 pohár vizet jelent.

  • 14-18 éves fiúk: Körülbelül 3,3 liter, ami 14 pohár vizet jelent.

  • 14-18 éves lányok: Körülbelül 2,3 liter, ami 10 pohár vizet jelent.

 

Mindenekelőtt fontos, hogy a szomjúságérzetre hallgassunk, és rendszeresen igyunk, különösen meleg időjárás vagy nagy fizikai terhelés esetén!

 

Ezért más egy férfi és egy nő folyadékigénye:

 

A férfiak és a nők közötti különbség a folyadékigényben több tényezőre vezethető vissza.

  1. Testtömeg: Általánosságban a férfiak nagyobb testtömegűek, mint a nők, ami több folyadékbevitelt igényel. A test minden kilogrammja körülbelül 30-35 ml folyadékot igényel naponta. Tehát, egy nagyobb testtömegű személy, mint általában a férfiak, több folyadékot igényel.

  2. Izomtömeg: A férfiaknak általában nagyobb az izomtömegük, mint a nőknek. Az izmok nagyobb arányban tartalmaznak vizet, mint a zsír, így az izmosabb emberek nagyobb a folyadékigénye.

  3. Metabolizmus: A férfiaknak és a nőknek is eltérő a metabolizmusuk, ami a folyadékigényben is megmutatkozik. A férfiak nagyobb arányban égetnek kalóriákat, ami nagyobb folyadékbevitelt igényel a hőtermelés és a hőleadás szabályozásához.

  4. Hormonális különbségek: A nők ciklikus hormonváltozásai (például a menstruációs ciklus) befolyásolják a folyadék egyensúlyát és a vízháztartást, ami változást okozhat a folyadékigényben.

A szomjúságérzet

 

A szomjúságérzeted az agyad hipotalamuszának válasza, amely ellenőrzi a szervezeted hidratáltsági szintjét. Ha a szervezeted nem kap elegendő folyadékot, a hipotalamusz "szomjúság" üzenetet küld, ami arra ösztönöz, hogy vizet igyál.  Azonban, ha hosszú ideig nem iszol elegendő vizet, a szervezeted hozzászokhat a dehidratált állapothoz, és "elfelejtheti" jelezni a szomjúságot.

Amikor elkezdesz ismét több vizet inni, a tested emlékeztetve érzi magát a megfelelő hidratáltsági szintre, és ismét jelzéseket küld, amikor szomjas. Ez azért történik, mert a tested hozzászokik a megfelelő hidratáltsági szinthez, és igyekszik ezt fenntartani, tehát nőhet a szomjúságérzeted, ha áttérsz a rendszeres folyadékfogyasztásra.

Ezért érzed azt, hogy ha több vizet iszol, gyakrabban érzed szomjasnak magad. Az agyad és a tested ismét megfelelően kommunikálnak egymással a szomjúság érzésével kapcsolatban.

A folyamatos szomjúságérzés mellett figyelj a vizelési szokásaidra is. A megfelelő hidratáltság jelei közé tartozik a gyakori vizelés és a világos vagy színtelen vizelet. Ha a vizeleted sötét vagy kevés, akkor ezek jelei lehetnek annak, hogy több folyadékot kell innod.

 

 

Ezt teheted, hogy ne felejts el inni:

 

Sok ember küzd azzal, hogy elegendő vizet fogyasszon napi szinten. Szerencsére vannak egyszerű stratégiák és technikák, amelyek segíthetnek ebben.

  1. Hordozható vizes palack: Vidd magaddal a vizes palackodat, ahová csak mész. Így mindig kéznél lesz víz, ha szomjas vagy. Sokféle vizes palackot lehet vásárolni, beleértve a jelölésekkel ellátottakat, amelyek segítenek nyomon követni, hogy mennyi vizet ittál már meg.

  2. Applikációk és emlékeztetők: Használj alkalmazást a telefonodon, amely figyelmeztet, hogy igyál vizet, és segít nyomon követni a napi vízfogyasztásodat. Számos alkalmazás létezik, amelyek közül sok ingyenes.

  3. Ízesített víz: Ha unalmasnak találod a vizet, próbáld meg ízesíteni gyümölcsökkel, mint a citrom, a lime, az eper vagy a görögdinnye. Ez ízesebbé teszi a vizet, és elősegíti a fogyasztását.

  4. Egyél lédús élelmiszereket: Próbálj meg "vizes" ételeket enni. Sok gyümölcs és zöldség, mint a dinnye, az uborka és a paradicsom, magas víztartalommal rendelkezik.

  5. Az ivás időzítése: Próbálj meg célokat kitűzni saját magad számára, például igyál meg egy pohár vizet minden órában, vagy igyál egy nagy pohár vizet minden étkezés előtt.

 

Mik a hátrányai a kevés víz ivásának? Mik az előnyei annak, ha sokat fogyasztunk? 

 

A víz létfontosságú az emberi szervezet működéséhez, és hatással van az energia szintekre, a koncentrációra, az emésztésre és még sok másra. Ha nem iszol elég vizet, számos egészségügyi probléma léphet fel.

 

A kevés vízfogyasztás hátrányai:

 

  1. Dehidratáció: Ez a legismertebb következménye annak, ha valaki nem iszik elegendő vizet. A dehidratáció során a test nem rendelkezik elegendő folyadékkal ahhoz, hogy normális módon működjön. Ez a testünk minden szervét befolyásolhatja, beleértve a szívet, az agyat, a májat és a vesét is. Súlyos esetekben a dehidratáció életveszélyes is lehet.

  2. Fáradtság és energiahiány: Csökkenti a szervezet energiaszintjét, ami fáradtsághoz vezethet. A vízhiány hatással van a vér térfogatára, ami megnehezíti a szív számára, hogy elegendő oxigént juttasson a sejtekhez.

  3. Emésztési problémák: A vízhiány emésztési problémákat okozhat, beleértve a székrekedést és a savas refluxot. A víz segít a táplálék emésztésében és az emésztőrendszerben való mozgásban. Ha nem iszunk elegendő vizet, az emésztőrendszerünk nem tudja megfelelően ellátni a feladatát.

  4. Fejfájás és migrén: A vízhiány gyakran okoz fejfájást vagy migrént. A test folyamatosan víz után "küzd", ami stresszt jelent a szervezet számára, és fejfájáshoz vezethet. Súlyosabb dehidratáció esetén migrén is kialakulhat.

  5. Húgyúti problémák: Ha nem iszunk elegendő vizet, a vesék nem tudják megfelelően ellátni a működésüket. Ez húgyúti fertőzésekhez, kövekhez és más vesebetegségekhez vezethet.

  6. Bőrproblémák: A vízhiány a bőrünk állapotát is negatívan befolyásolhatja. A dehidratált bőr száraz, fakó és rugalmatlan lehet, valamint hajlamosabb a ráncokra és a pattanásokra.

  7. Kognitív funkciók romlása: A dehidratáció hatással van az agy működésére is, beleértve a koncentrációt, a rövid távú memóriát és a hosszú távú memóriát. Ezen kívül a vízhiány negatívan befolyásolhatja a hangulatot és az érzelmi stabilitást is.

  8. Vesebetegségek: Ha nem iszunk elegendő vizet, a vesék nem tudják megfelelően ellátni a működésüket. Ez húgyúti fertőzésekhez, kövekhez és más súlyos vesebetegségekhez vezethet, beleértve a veseelégtelenséget is.

  9. Szívbetegségek: A dehidratáció megterheli a szív működését. A szívnek nehezebbé válik a vér pumpálása, ami szívritmuszavarokat, magas vérnyomást és más szívbetegségeket okozhat.

  10. Hőguta és hőkimerülés: A vízhiány növeli a hőguta és a hőkimerülés kockázatát, különösen forró, nedves időben. Ezek súlyos, életveszélyes állapotok, melyek gyors orvosi beavatkozást igényelnek.

  11. Rendszertelen elektrolit-egyensúly: A víz segít fenntartani az elektrolitok (például a nátrium és a kálium) egyensúlyát a szervezetben. Ha nem iszunk elegendő vizet, az elektrolit-egyensúly felborulhat, ami szívritmuszavarokat, izomgörcsöket, energiahiányt, és más problémákat okozhat.

 

Ezzel szemben, ha elegendő vizet iszol, annak számos előnye van.

 

A megfelelő vízfogyasztás előnyei:

 

  1. Megelőzi a dehidratációt: A víz létfontosságú a testünk számára, mivel segít fenntartani a testhőmérsékletet, kenőanyagként működik az ízületekben, tápanyagokat szállít a sejtekhez, és támogatja az emésztőrendszert.

  2. Fokozza a fizikai teljesítményt: A megfelelő hidratáció segít az izmok működésében, növeli a kitartást, csökkenti a fáradtságot, és javítja a teljesítményt.

  3. Támogatja a mentális funkciókat: A kiegyensúlyozott folyadékbevitel elősegíti az agyfunkciókat és javíthatja a hangulatot.

  4. Elősegíti az emésztést: A víz segít az emésztésben, segíti a tápanyagok felszívódását, és megelőzi a székrekedést.

  5. Szabályozza a testhőmérsékletet: A verejtékezés révén a víz segít szabályozni a test hőmérsékletét, ami különösen fontos intenzív fizikai aktivitás vagy meleg időjárás esetén.

  6. Segít a súlykontrollban: A víz növeli a teltségérzetet és elősegíti az anyagcserét, ami segíthet az egészséges testsúly megőrzésében vagy elérésében.

  7. Egészséges bőrért: A megfelelő folyadékbevitel segíthet fenntartani a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, valamint elősegítheti a tiszta és egészséges bőr megőrzését.

  8. Megelőzi a húgyúti fertőzéseket és a veseköveket: A rendszeres folyadékfogyasztás hozzájárul a húgyúti rendszer egészségének fenntartásához, segíti a vesék működését és csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát.



 


Tetszett a cikk?
 

2023. július 06.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!