Barion Pixel
  

Gyógynövény kontra gyógyszer: szennalevél és fokhagyma



 

Szennalevél, anyalevél 

 

A szenna levele (szennalevél – Cassia senna) és termése (anyalevél – Cassia angustifoliabélmozgást fokozó növényi hashajtók. Hatásmechanizmusuk részeként gátolják a víz és ásványi anyagok (sók) vastagbélből való visszaszívódását. Másként kifejezve: ezeknek a természetes hashajtóknak a tartós, nagyobb dózisú alkalmazásakor a szervezetben egyes sók, ionok (pl. kálium) szintje olyan mértékben lecsökkenhet, hogy az bizonyos gyógyszerek hatására is befolyással lehet. A káliumkoncentráció csökkenése miatt egyes szívgyógyszerek, így a szívelégtelenségben is alkalmazott digitoxin, illetve digoxin hatása fokozódhat, nem kívánatos hatások léphetnek fel.

 

Fokhagyma 

 

A fokhagyma (Allium sativum) a magyar konyha sokoldalúan alkalmazható fűszernövénye, ami számos betegség orvoslására is javasolható. Körültekintően kell azonban eljárni, mielőtt valaki fokhagyma vagy fokhagymás patikaszerek szedésébe kezd. A fokhagyma számos szintetikus vérnyomáscsökkentő hatóanyag (pl. lizinopril, perindopril, amlodipin, felodipin) hatását fokozhatja, illetve véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. acenokumarol, warfarin) együtt alkalmazva a vérzési hajlamot emelheti.

 

 

(Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész / PatikaMagazin)


Tetszett a cikk?
 

2019. szeptember 02.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!