Gyógynövény kontra gyógyszer: szennalevél és fokhagyma

         2019. szeptember 02.

 

Szennalevél, anyalevél 

 

A szenna levele (szennalevél – Cassia senna) és termése (anyalevél – Cassia angustifoliabélmozgást fokozó növényi hashajtók. Hatásmechanizmusuk részeként gátolják a víz és ásványi anyagok (sók) vastagbélből való visszaszívódását. Másként kifejezve: ezeknek a természetes hashajtóknak a tartós, nagyobb dózisú alkalmazásakor a szervezetben egyes sók, ionok (pl. kálium) szintje olyan mértékben lecsökkenhet, hogy az bizonyos gyógyszerek hatására is befolyással lehet. A káliumkoncentráció csökkenése miatt egyes szívgyógyszerek, így a szívelégtelenségben is alkalmazott digitoxin, illetve digoxin hatása fokozódhat, nem kívánatos hatások léphetnek fel.

 

Fokhagyma 

 

A fokhagyma (Allium sativum) a magyar konyha sokoldalúan alkalmazható fűszernövénye, ami számos betegség orvoslására is javasolható. Körültekintően kell azonban eljárni, mielőtt valaki fokhagyma vagy fokhagymás patikaszerek szedésébe kezd. A fokhagyma számos szintetikus vérnyomáscsökkentő hatóanyag (pl. lizinopril, perindopril, amlodipin, felodipin) hatását fokozhatja, illetve véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. acenokumarol, warfarin) együtt alkalmazva a vérzési hajlamot emelheti.

 

 

(Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész / PatikaMagazin)


Tetszett a cikk?
 

2019. szeptember 02.

Hasonló cikkek

A magyar lakosság harminc százaléka időjárás-érzékeny

A magyar lakosság harminc százaléka időjárás-érzékeny, tavalyhoz képest idén háromszor többen fordulnak orvoshoz időjárás okozta problémák miatt – közölte Pintér Ferenc meteogyógyász.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 10. 01.

Nátha, influenza – Megelőzhető vagy kezelhető étrend-kiegészítőkkel?

Az év őszi, téli és tavaszi időszakának is egyik leggyakoribb, legtöbb embert érintő felső légúti megbetegedése a közönséges megfázás (avagy nátha) és az influenza. Habár a két betegség a köztudatban igen szorosan összefonódott, mégis merőben más problémáról van szó.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 10. 01.

Mi a teendő, ha P4 a rákszűrés eredménye?

A nőgyógyászati rákszűrések alkalmával előfordulhat, hogy valaki ijesztő eredményeket kap. Ilyen a P4 is, mely igen nagy aggodalmakat kelt az érintettekben, hiszen ekkor már rákra gyanús sejteket találni. Hogy pontosan mit is jelent az, ha valaki leletén P4 szerepel, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó orvosát, kérdeztük.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 10. 01.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!