Barion Pixel

Hogyan készüljünk a wellness hétvégékre?

         2017. március 28.

    Bár a wellness fürdőkben, aquaparkokban ellenőrzik a víz minőségét, ez közel sem nyújt maximális biztonságot, a természetes vizekben pedig még ennyire sem bízhatunk.

     A fürdőruhák szoros, műszálas anyagai és a fürdés teremtette nedves közeg remek táptalajt biztosít a kórokozó baktériumok és gombák számára. A nedves fürdőruháról, testfelszínről bevándorló kórokozókkal szemben a női intim területnek a hüvely egészséges nyálkahártyája biztosít megfelelő védelmet.

    Abban az esetben, ha a hüvely nyálkahártyája, élettani mikroflórája sérült, a nők kiszolgáltatottá vállnak a külvilágból, így a strandról, fürdőkből érkező fertőzésekkel szemben.

    Mit is jelent ez? A hüvely védelméért a nyálkahártyáján jelen lévő baktériumflóra felel. E baktériumflórát, mikroflórát normál körülmények között döntően a jótékony hatású tejsav-baktériumok az ún. lactobacillusok alkotják. A tejsav-baktériumok által termelt tejsav felel a hüvely normál, alacsony pH-értékének (pH 3,8-4,5) fenntartásáért, és ez a savas közeg akadályozza meg, hogy a hüvelyben (a hüvely nyálkahártyáján) a kórokozó baktériumok elszaporodjanak. Ahhoz, hogy a tejsavbaktériumok e védelmi szerepet betölthessék, szükség van arra, hogy biztosított legyen tápanyagellátásuk. Ezt pedig a hüvely nyálkahártya sejtjeinek glikogén tartalma biztosítja számukra. A tejsavbaktériumok tápanyagellátása, és szaporodásukhoz szükséges megfelelő környezet azonban számos élethelyzet során károsodhat. Ilyen lehet a hosszan elhúzódó menstruáció, méhen belüli fogamzásgátló eszközök, hüvelygyűrű alkalmazása, antibiotikum kezelés, gyakori irrigálás, illatosított intim higiéniás szerek használata, de a nagy hormonális változással járó várandósság, vagy a menopauza is ide sorolandó. 

    A nem megfelelő körülmények hatására a tejsavbaktériumok száma lecsökken, és a pH-szint megemelkedik (savasból lúgos irányba tolódik).  Megbomlik a hüvely baktérium-egyensúlya, és elszaporodnak a hüvelyben egyébként is jelen lévő, a szervezet immunológiai védekező mechanizmusát károsító baktériumok. Az így kialakult állapot orvosi neve bakteriális vaginózis, mely a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. A bakteriális vaginózis, egyfajta belső fertőzés, melynek során a hüvely fertőzések elleni védelme lecsökken, és ez megnöveli a külvilágból, ahogy említettük strandokból, fürdőkből „összeszedhető” fertőzések kockázatát is.

   Miért rontanánk el a megérdemelt pihenést, ha egy kis odafigyeléssel kellően felkészülhetünk a vízparti kikapcsolódásra? Pipáljunk ki mindent a listán: figyeljünk ne csak a külsőnkre, az egészségünkre is!

A Lactofeel orvostechnikai eszköz-  CE 0344, gyógyászati segédeszköz. Egészségpénztári kártyára is megvásárolható.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

További információ: www.lactofeel.hu


Tetszett a cikk?
 

2017. március 28.

Hasonló cikkek

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!