Barion Pixel

Hogyan (ne) szabaduljunk meg a fülzsírtól?

   Hírek      2022. június 30.

 

Fontos szerepe van

 

A fülzsír biztosítja, hogy a fül érzékeny bőre ne száradjon ki, savas kémhatásával védi a hallójáratot a kórokozóktól, így a fertőzésektől. Fülzsírra tehát szükségünk van, ám a termelődése nagyon eltérő lehet. Különböző bőrtípus, életkor, hormonhatás, külső hőmérséklet, életmód nagyon befolyásolhatják, hogy mekkora mennyiségben termelődik. Ha valaki hajlamos a túlzott fülzsírtermelődésre, akkor gyakrabban jelentkezhet füldugulás, amikor az összegyűlt fülzsír halláscsökkenést okoz – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Ha a strandolás során fülbe jutott víz miatt a fülzsírdugó beduzzad, és a víz nem tud távozni, akkor a fülben rekedve nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, ám nem mindegy, hogy mivel történik.

 

A legelterjedtebb módszer nem a legjobb

 

A legtöbben még ma is fültisztító pálcikát használnak arra, hogy a felesleges fülzsírt eltávolítsák. Sokan problémamentesen végzik ezt évek óta, ám a fül-orr-gégészek már sok ebből eredő problémával találkoztak a rendeléseken.

A pálcikáról leeső vatta a hallójáratban marad, a pálcával könnyű felsérteni a hallójárat érzékeny bőrét, a hámsérülés pedig megkönnyíti a kórokozók bejutását. Leggyakrabban azzal találkozunk, hogy a tisztítás során nem kikerül, hanem beljebb tolódik a fülzsírt, így segítjük több réteg egymásra rakódását, a fülzsírdugó kialakulását.

 

Vízzel a zsír ellen?

 

A patikákban különböző fültisztító készítményeket kaphatunk, amelyek a tájékoztató szerint a fülben lévő fülzsírt feloldják, ezáltal megkönnyítik az eltávolítását, így elkerülhetjük a fültisztító pálcika veszélyeit. Fontos azonban, hogy nem érdemes vizes alapú készítményt választani erre a célra, hiszen a vízzel nem tudjuk feloldani a zsírt. A paraffin olaj könnyen elérhető, a fülbe csepegtetve ezzel jó eredményeket tudunk elérni.

 

Melegítsük?

 

A fülgyertyázás során egy speciális gyertyát helyeznek a fülbe, arra ügyelve, hogy a lecsorgó viaszt felfogják. A módszer kedvelői szerint, az égő gyertya melegíti, így feloldja a fülben lévő fülzsírt, illetve megkönnyíti annak eltávolítását. A gyertyákat bárki beszerezheti, otthonában is elvégezheti a „kezeléseket”.

Sajnos így előfordulhat, hogy épp ellenkező hatást érnek el vele, vagyis a fülzsír még beljebb nyomódik. Gyakran a fülgyertya használata után egy finom, ámde igen nehezen eltávolítható réteg is lerakódik a hallójáratba, a dobhártyára, és ekkor már csak a fül-orr-gégész tudja eltávolítani a kialakult fülzsírdugót.

 

Pezsgőfürdőt a fülnek!

 

Első hallásra drasztikusan hangzik, hogy a hajszőkítéshez használt hidrogén-perixid oldattal tisztítsuk a fülünket, ám ez a módszert is több internetes fórumon ajánlják a makacs fülzsír hatékony eltávolítására. Az enyhe habzó folyadék a beszámolók alapján feloldja a fülzsírt, ami ezt követően egy törölköző segítségével könnyen eltávolítható. Hogy mit gondol erről a szakember?

Szerintük nagyon veszélyes lehet ezt a vegyszert ilyen módon használni, bár nagyobb hígításban bizonyos megbetegedések esetén ez bizonyos orvosi beavatkozások része, de mindenképp a szem ellenőrzése mellett kontrollálni kell az oldat eltávolítását is, ezt pedig otthon nyilván senki nem tudja megtenni.

 

Utazás előtt fültisztítás

 

Aki hajlamos a fokozott fülzsír termelődésre, ügyeljen rá, hogy legkésőbb az utazás előtt fül-orr-gégészeten kérjen fültisztítást. Így az említett kellemetlenségek megelőzhetők és biztos, hogy egyik házi praktikával sem teszünk kárt magunkban. A rendelőben végzett fülmosás során az orvos testhőmérsékletű vizet fecskendez a fülbe, mely a fülzsír mögé jutva kisodorja azt. Szükség szerint a fülmosás előtti 1-2 napban paraffinolajos csepegtetést ír fel, mely fellazítja a fülzsírt, így megkönnyíti az eltávolítását a fülmosás során.

A fülmosás után ellenőrizni kell a dobhártya és a hallójárat épségét,  hogy a hallójáratból sikerült-e maradéktalanul eltávolítani a zsírt, vagy/és a váladékot. Ez az a momentum, ami miatt semmikép nem javasolt a hallójáratot otthon mosni, piszkálni, mert senki nem tudja kontrollálni a tevékenykedése utáni állapotot! Vigyázzon, ne okozzon saját magának hallójárati gyulladást, vagy dobhártya sérülést!

 

Fül-orr-gégeközpont

 

 


Tetszett a cikk?
 

2022. június 30.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!