Barion Pixel
  

Immunerősítés és antibakteriális elixír



 

 

Savanyú káposzta


Immunerősítő, emésztést javító hatás
Mint minden laktofermentált zöldség, a savanyú káposzta is egy kis probiotikumbomba. Ezek a jó baktériumok védik a bélflórát és erősítik az immunrendszert. A tejsavas erjedés növeli a káposzta C-vitamin-tartalmát és az immunrendszert védő fehérvérsejtek működését. Magas rosttartalma serkenti az emésztést. hogyan profItáljunk belőle a legjobban?

Részesítsük előnyben a nyers savanyú káposztát, mert a főzés során elpusztul a hatóanyagainak egy része.

 

Ajánlott mennyiség: lehetőleg minden héten fogyasszunk belőle nyersen.

 

Méz


Antibakteriális elixír
Nagyanyáink „gyógyszere volt légúti megbetegedések enyhítésére, a vitaminok, polifenolok, oligoelemek együttes hatása által. Van emellett hegesedést elősegítő, antimikrobiális és immunrendszert stimuláló hatása is.

 

Hogyan profitáljunk belőle a legjobban?


• Fokozottan antibakteriális hatású pl. a kakukkfüves méz, levendulaméz. Télen gyakran fogyasszunk belőlük.
• Ne hevítsük, és lehetőleg a mézszüret utáni évben fogyasszuk a mézet.
• Pl. fehér sajttal, gyógyteában, tejberizsben egészséges ízesítő (a főzés befejeztével) tegyük az ételhez.

 

Ajánlott mennyiség


Fertőzés esetén, esténként egy bögre mézes gyógytea, pl. kakukkfűtea, citrom és méz keveréke legyen a kedvenc italunk. De a méz magas cukortartalmát vegyük figye lembe.

 

 

 

Forrás: Galenus


Tetszett a cikk?
 

2019. április 29.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!