Barion Pixel

Kényelmesebb receptkiváltás az EESZT-vel

         2017. október 09.

 

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatás 2017. február 15-én élesedett a digitális önrendelkezés lehetőségének biztosításával, hogy minden ellátott maga határozhassa meg, ki férhet hozzá a rendszerbe kerülő egészségügyi adataihoz.

 

A próbaüzem 2017 márciusában indult, és 2017 augusztusáig fokozatosan csatlakoztak országszerte a jelentkezett kórházak, háziorvosok és patikák. A tesztüzemmódot követően, 2017 szeptemberétől bármely egészségügyi ellátó intézmény csatlakozhat az EESZT-hez, ha a rendszerhez illeszthető szoftververzióval rendelkezik. 2017. november 1-jéig törvényi előírás szerint az ország összes közfinanszírozott egészségügyi ellátójának csatlakoznia kell, aminek érdekében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) állandó kapcsolatot és konzultációt tart fent az egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztőivel.

 

Az e-recept, a hagyományos papíralapú receptek elektronikus változataként, a felírástól kezdve a tároláson át egészen a kiváltásig lehetővé teszi majd a vény teljes elektronikus útját. A jelenlegi papíralapú orvosi gyógyszerrendelés és patikai gyógyszerkiváltás, valamint a későbbiekben a gyógyászatisegédeszköz- rendelés és -kiváltás, szigorú adatvédelmi és biztonsági feltételek mellett, elektronikus úton valósulhat meg.

 

Gyógyszerfelíráskor – engedélyező önrendelkezési beállítások mellett – a kezelőorvos megtekintheti páciense kórtörténetét, gyógyszerérzékenységét, korábban felírt gyógyszereit és azt is, hogy kiváltotta-e azokat. Felíráskor a rendszer jelzi a recept hibás kitöltését vagy a szükséges információk hiányát, ami jelentősen megkönnyíti a gyógyszertári kiadók munkáját. Elrontott recepttel már nem kell az orvoshoz visszamenni, hiszen telefonos kapcsolatfelvétel után is javítható a kezelőorvos által felírt e-recept, így csökkenhet a rendelések leterheltsége is. Új lehetőségként személyi igazolvány és TAJ-azonosítás után papírvény nélkül is kiválthatók a páciens saját vényei bármely patikában.

 

Eldönthetjük, hogy a felírt e-receptjeink közül melyiket mikor kívánjuk érvényesíteni, orvosunk pedig látni fogja, hogy a kezeléshez szükséges készítményeket kiváltottuk-e, ami segíti abban, hogy a leghatékonyabb és legbiztonságosabb gyógyszeres terápiát alkalmazhassa. Az e-recept mellé 2018 végéig minden esetben kap a beteg hagyományos nyomtatott rózsaszín vényt (ún. felírási igazolást) is, amelynek segítségével családtagjai vagy az általuk megbízott személyek a jövőben is kiválthatják gyógyszereiket.

 

A hagyományos vények egyelőre nem kerülnek kivezetésre, az orvosok továbbra is írhatnak kézzel papíralapú recepteket, például ha betegágyhoz kell kimenniük, vagy ha valamilyen oknál fogva nem tudnak csatlakozni az EESZT-hez. Az ilyen recepteket kiváltáskor a patikában viszik fel a rendszerbe.

 

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

( Szerző: Dr. Bertalan Lóránt gyógyszerész-konzulens, Helink-Koltai Beáta kommunikációs szakértő – Patika Magazin)


Tetszett a cikk?
 

2017. október 09.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!