Barion Pixel
  

Kis ezerjófű



    Magyarországon gyakori látvány erdőségekben, bokrosokban, szikeseken és nedves réteken is. A virágán észrevehetjük, hogy a kis piros szirmok, mint valami csillag, vagy mint sok száz apró tüske meredeznek, egyesek szerint ez a magyarázat az ezerjófű magyar elnevezésre. Bár virágát és föld feletti részét június-augusztusban gyűjtik (hivatalosan), leszedni nem szabad, mert védett növény!

A kis ezerjófüvet az antik világ óta ismerjük. A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő, étvágyfokozó, tonizáló hatású. Teáját fogyasztják puffadás enyhítésére, májbántalmak ellen és vértisztítóként. Gyomorégést, aranyeres panaszokat szüntet. Reumára, epekőre, vérszegénységre, székrekedésre is jó. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja.

Étvágyjavító, emésztést serkentő, epeműködést előmozdító hatása miatt főként bélrenyheség és májbántalmak ellen ajánlják. Ugyanezen tulajdonságánál fogva a kis ezerjófű fontos alapanyaga különböző keserű likőröknek, gyomorkeserűknek. Puffadás ellen, vagy lábadozás, legyengültség esetén ánizzsal, édesköménnyel keverve elsőrangú szer lehet teája. Kamillával keverve anorexiásoknak ajánlják. Bár az ezerjófű igen keserű, íze nem kellemetlen, inkább a komló keserűségére emlékeztet.

Májtisztításra, emésztőrendszeri rendellenességre: 1g növény forrázunk le 1 csésze vízzel. Lefedve áztassuk 10 percig, majd szűrés után fogyasszuk étkezések előtt egy órával.

Ezen túl még gyakran alkalmazták e növényt lázcsillapításra, erről szintén kapott egy hangzatos népi nevet: a tüzes ember virága. Külsőleg vérzéscsillapító, baktériumölő-sebgyógyító, így sebek tisztítására használják a föld feletti részeket megfőzve, sőt ez a főzet állítólag hajmosásra is alkalmas (hajhullás, fejtetű ellen).

Hajmosáshoz: 30-50g szárított növényt 1l vízbe teszünk és 2-3 percig forraljuk. Napi 1-2-szer bedörzsöljük vele a fejbőrünket.

Mindazonáltal meg kell említeni, hogy 10 napnál tovább egyfolytában nem tanácsos kis ezerjófű teát fogyasztani, mivel gyomor- vagy nyombélfekélyt okozhat. Fekélybetegség esetén pedig ellenjavallt!


Tetszett a cikk?
 

2017. április 21.

Hasonló cikkek

Őszibarack – A nyár napfényízű vitaminforrása

Az őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs – nemcsak frissítő, lédús és illatos, de valóságos tápanyagbomba is. Akár frissen, akár turmixként fogyasztjuk, vagy épp salátába, desszertbe tesszük, nemcsak élvezetet nyújt, de számos jótékony hatással is bír a szervezetünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Egészséges élvezet a nyár ízével: Ezért érdemes fügét fogyasztani

A nyár nem csak a napsütésről, hanem a friss, zamatos gyümölcsökről is szól. Az egyik legkülönlegesebb és egyre népszerűbb nyári gyümölcs a füge, mely nemcsak hűsítő finomság, de igazi vitaminbomba is. Legyen szó egy frissítő nyári salátáról, egy könnyed reggeliről vagy csak egy gyors nassolnivalóról: a füge tökéletes választás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Sárgadinnye – A nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb hidratálója

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a sárgadinnye. Édes, lédús, frissítő – szinte elengedhetetlen része egy kánikulai napnak. De nemcsak ízletes, hanem valódi tápanyagforrás is - számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. Ismerjük meg közelebbről ezt a sárga színű szupergyümölcsöt!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!