Barion Pixel
  

Kis táplálkozási ABC: Nyomelemek – Vas, Cink, Jód



 

Vas

 

Egy felnőtt nő szervezete kb. 2,5-3 g, egy férfié 3,5-5 g vasat tartalmaz. A vas fő feladata az oxigén- és szén-dioxid-, illetve az elektronszállítás. A felszívódás mértéke a vasraktárak telítettségétől függ, az anyagcsere szabályozása pedig a vékonybélben történik.

 

Fő források:

Csirkehús, marhahús, belsőségek, hüvelyesek, petrezselyem, csipkebogyó, mák, mogyoró, brokkoli, spenót, bimbós kel, máj, ribiszke….

 

Cink

 

Egy felnőtt ember szervezetében kb. 2,5 g cink van. A cink főként a szemben, a bőrben és a hajban (70%), valamint a férfi nemi szervekben található. A fennmaradó 30%-ot a májban, a vesében, az izomban és a csontban találjuk. A vér cinktartalmának mintegy 80%-a a vörösvérsejtekben van.

Cinkre szükség van az A-vitamin aktiválásához, az immunrendszer normál működéséhez. A cink nagyon sok enzim és hormon alkotórésze. Biztosítja a DNS szerkezetét, a hámtakaró épségében is nagy szerepet játszik.

A cink nátha megelőzésében és kezelésében játszott jelentősége egyre nyilvánvalóbb. A C-vitaminnal együtt (kombinációban) a bőr rugalmasságáért is felel, ami fontos a szélnek és hidegnek kitett bőr esetében.

Jó tudni, hogy a nyomelemek más nyomelemek jelenlétében másként szívódnak fel. Ha például magas a cinkbevitel, akkor hosszútávon csökkenhet a réz és a vas felszívódása. Az, hogy milyen mértékben szívódik fel egy nyomelem, függ attól is, hogy a szervezet mennyire telített vagy hiányos az adott elem tekintetében.

 

Fő források:

Teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, halak, húsok, tojás…

 

Jód

 

Egy felnőtt ember szervezetében kb. 15-20 mg jód található, amelynek 70-80 %-a a pajzsmirigyben van. A jód az anyagcsere-folyamatok, a növekedés, a szellemi fejlődés és a fehérjeszintézis szabályozásában játszik szerepet. A szellemi fejlődés elmaradását, a visszamaradottságot jód utánpótlással előzik meg világszerte.

Attól, hogy milyen az élelmiszerek jódtartalma, függ az éghajlattól, a talajtól és a víz jódellátottságától is.

 

Fő források:

Leginkább a tengeri halak (szardínia), kagylók, algák tartalmaznak sok jódot, de megtalálható a húsokban, a tojásban, a tejben és az ivóvízben is.

 

Legközelebb a szelénről, a rézről és a mangánról fogunk beszélni.

 

 

Figyelem!

A PatikaPlus Gyógyszertárakban 2017. október 31-ig akciós áron vásárolhat most többféle vitamint!

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

 

(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2017. október 20.

Hasonló cikkek

Őszibarack – A nyár napfényízű vitaminforrása

Az őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs – nemcsak frissítő, lédús és illatos, de valóságos tápanyagbomba is. Akár frissen, akár turmixként fogyasztjuk, vagy épp salátába, desszertbe tesszük, nemcsak élvezetet nyújt, de számos jótékony hatással is bír a szervezetünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Egészséges élvezet a nyár ízével: Ezért érdemes fügét fogyasztani

A nyár nem csak a napsütésről, hanem a friss, zamatos gyümölcsökről is szól. Az egyik legkülönlegesebb és egyre népszerűbb nyári gyümölcs a füge, mely nemcsak hűsítő finomság, de igazi vitaminbomba is. Legyen szó egy frissítő nyári salátáról, egy könnyed reggeliről vagy csak egy gyors nassolnivalóról: a füge tökéletes választás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Sárgadinnye – A nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb hidratálója

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a sárgadinnye. Édes, lédús, frissítő – szinte elengedhetetlen része egy kánikulai napnak. De nemcsak ízletes, hanem valódi tápanyagforrás is - számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. Ismerjük meg közelebbről ezt a sárga színű szupergyümölcsöt!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!