Az A-, a D-, az E-, az F- és a K-vitamin zsírban oldódó vitaminok. Mivel ezek képesek raktározódni a szervezetünkben, ezért túladagolhatók!
Az A-vitamin a bőr és a nyálkahártyák optimális állapotáért felelős. Szerepe van a szemben felépülő, a tökéletes látáshoz szükséges rodopszin nevű anyag termelődéséhez. Az A-vitamin hiánya farkasvaksághoz vezethet. Könnyen túladagolhatóak!
A D-vitamin fenntartja a vér kalciumszintjét, méghozzá úgy, hogy segít a K-vitaminnak a táplálékból való felszívódásban. A kóros kalciumhiánytól a csontok deformálódnak, puhává válnak. (A kisbabás anyukáknak valószínűleg ismerős a D-vitamin csepp, amit a babáknak szoktak adni.) Ha túladagoljuk, akkor extrém mértékű lesz a csontsűrűség.
A D-vitamin immunrendszerünk egészségéért is felel: ha nem megfelelő a D-vitamin-ellátottságunk, akkor könnyebben kapunk el légúti fertőzéseket és az influenzás megbetegedés esélye is nagyobb lesz.
A D vitaminról nemrég bővebben is szót ejtettünk. Az ezzel kapcsolatos cikk elolvasható itt: LINK
Az E-vitamin a szabad gyökök megkötésében segít. Anabolikus hatásai s van.
Az F-vitamint a testünk nem képes előállítani (esszenciális zsírsav). Szerepe a sejthártya épségének fenntartásában van.
A K-vitamin a véralvadásban játszik szerepet. Hiányában vérzékenység léphet fel. A bélrendszer baktériumai állítják elő, valamint a táplálékkal is bevihető.
Legközelebb a nyomelemeket vizsgáljuk meg, s a vitaminokkal való együttes hatásukat.
Figyelem!
A PatikaPlus Gyógyszertárakban 2017. október 31-ig akciós áron vásárolhat most többféle vitamint!
Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!
(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)
2017. október 20.