Barion Pixel
  

Kiwano – amikor tüskéket látsz egy uborkán



 

 

A meleg égövi vidékeken nagyon gyorsan el kezdett terjedni az utóbbi években. Egy ideje már Kaliforniában, Mississippiben, Chilében, Ausztráliában és Új-Zélandon is termesztik. Hazánkba Portugáliából és Izraelből hozzák, hogy bővítsék vele az áruházak kínálatát.

 

A kiwanó valójában zöldség. A termés lehet sárga vagy narancssárga. Általában 8-15 cm hosszú és 7-10 cm az átmérője. A húsa áttetsző, kocsonyás. A húsa savanyú, frissítő, és íze teljesen olyan, mint az uborkáé. 

 

 

Kiwano – amikor tüskéket látsz egy uborkán

Savanykás íze az uborkáéra emlékeztet (Fotó: experimentalepicurean.com)

 

 

Nagyon gazdag E-vitaminban, ami a bőrre, idegekre, izmokra, szívre, vörösvértestekre gyakorol jótékony hatást, és segíti elkerülni a Parkinson- és az Alzeimer-kór kialakulásának kockázatát.

 

Sok benne az A-vitamin (béta-karotin), ami erősíti szervezetünk védekező-képességét, s felelős bőrünk és látásunk egészségéért. Az A-vitamin a retina megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges, erősíti a nyálkahártyát is. Visszaszorítja a szabadgyököket, így a rák kialakulását is segíthet megelőzni.

 

Kiwano – amikor tüskéket látsz egy uborkán

Fogyasztása rendkívül egészséges (Fotó: willcookforfriends.com)

 

 

C-vitamin tartalma nagyon magas, így fogyasztásával hozzájárulunk a kollagén-képződéshez (ami a sejtregenerálódáshoz szükséges). Lassítja az öregedés folyamatát.

 

B1, B2, B5, B6-vitaminban is gazdag, valamint nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, mangánt és vasat. A benne lévő cink segíti az anyagcserét, gyógyítja a sebeket, szerepe van a fehérje-felszívódásban, a vörösvértest-képződésben.

 

 

A  cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/02/16/kiwano-amikor-tuskeket-latsz-egy-uborkan/


Tetszett a cikk?
 

2019. február 22.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!