Barion Pixel

Meg lehet szabadulni a visszeres problémáktól?

   Hírek      2023. május 04.

 

Visszérbetegséggel sokan találkoznak életük folyamán, mely során a vénák megnagyobbodnak, csavarodnak és megduzzadnak. Leggyakrabban a láb vénáit érintik, de megjelenhetnek a test más részein is.

A visszér akkor alakul ki, amikor a vénák belsejében lévő billentyűk, amelyek a véráramlást a lábakból a szív felé irányítják, meggyengülnek vagy megsérülnek. Emiatt a vér visszafelé áramolhat és összegyűlhet a vénákban, ami a megnagyobbodáshoz vezethet.

 

A visszérbetegség tünetei személyenként változhatnak, de gyakran a következőket érezhetik az érintettek:

 

  • Látható erek, amelyek kék, piros vagy lila színűek

  • Duzzanat a lábakban vagy a bokában

  • Fájó vagy lüktető fájdalom a lábakban

  • Görcsök, a lábak elnehezülése

  • Viszketés, égő érzés a vénák körül

  • A bőr elszíneződése a vénák körül


 

Amit a visszér kialakulásáról tudni érdemes

 

A visszér kialakulásának kockázatát növelő tényezők a következők lehetnek:

 

  • Genetika: Ha a család többi tagjának is van visszértágulata, megnő a kialakulásának kockázata.

  • Életkor: Az emberek életkorának előrehaladtával a láb vénái gyengülhetnek és kevésbé rugalmasak lehetnek.

  • Nem: A nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki visszér, mint a férfiaknál, valószínűleg a terhesség és a menopauza során bekövetkező hormonális változások miatt.

  • Elhízás: A túlsúly extra nyomást gyakorolhat a lábak vénáira, növelve a visszér kialakulásának kockázatát.

  • Életmód: A hosszú ideig tartó ülést vagy állást igénylő munkák növelhetik a visszér kialakulásának kockázatát.

 

A visszér kezelési lehetőségei az állapot súlyosságától és az egyén tüneteitől függenek. A konzervatív kezelések közé tartozik a kompressziós harisnya viselése, a lábak felemelése és a rendszeres testmozgás. Súlyosabb esetekben orvosi eljárások, például szkleroterápia, endovénás lézeres kezelés vagy műtét javasolt.

Ha a visszér tüneteit tapasztalja valaki magán, vagy aggódik a kialakulásának kockázata miatt, akkor érdemes felkeresni kezelőorvosát a diagnózis és a kezelési lehetőségekről való tájékozódás érdekében.

 

A visszér kialakulásának megelőzése

 

Bár a visszérbetegség nem mindig megelőzhető, van néhány lépés, amellyel csökkenthető a kialakulásának kockázata, vagy lassítható a progresszióját, ha már fennáll. Íme néhány tipp a visszér megelőzésére:

 

  • Rendszeres mozgás: A rendszeres testmozgás javíthatja a véráramlást és erősítheti a láb izmait.

  • Egészséges testsúly fenntartása: A túlsúly további nyomást gyakorolhat a láb vénáira, növelve a visszér kialakulásának kockázatát.

  • Lábak felemelése: Ha naponta többször néhány percre a szív fölé emeled a lábaid, az javíthatja a véráramlást és csökkentheti a duzzanatot.

  • Kompressziós harisnya viselése: A kompressziós harisnya nyomást gyakorol a lábra és javítja a véráramlást.

  • Kerüld a hosszú ideig tartó ülést vagy állást: A hosszú ideig tartó ülés vagy állás nyomást gyakorolhat a láb vénáira, próbálj szüneteket tartani, és minél többet mozogni.

  • Kerüld a szűk ruházatot: A szűk ruházat korlátozhatja az egészséges véráramlást.

  • Egészséges értend követése: A magas rost- és alacsony sótartalmú étrend segíthet megelőzni a székrekedést és csökkenteni a duzzanatot, ami hozzájárulhat a visszér kialakulásához.

  • Dohányzás kerülése: A dohányzás károsíthatja az erek falát.

 

Bár ezek a tippek nem feltétlenül akadályozzák meg a visszér kialakulását, segíthetnek csökkenteni a kockázatot.



 

A visszér kezelési lehetőségei

 

A visszérbetegség kezelése az állapot súlyosságától és az egyén tüneteitől függ.

 

  • Konzervatív kezelések: Enyhébb esetekben a konzervatív kezelések, mint például a kompressziós harisnya viselése, a lábak felemelése és a rendszeres testmozgás segíthetnek enyhíteni a visszér tüneteit és lelassítani a progresszióját.

  • Szkleroterápia: Ez egy minimálisan invazív eljárás, amelynek során az oldatot közvetlenül az érintett vénába fecskendezik, ami összeesik és végül eltűnik. Ezt a kezelést általában kisebb visszereken végzik.

  • Endovénás lézeres kezelés (EVLT): Szintén minimálisan invazív eljárás, amely lézert használ az érintett véna lezárására. Az eljárás során egy kis lézerszálat helyeznek a vénába, és hővel elzárják.

  • Rádiófrekvenciás abláció (RFA): Minimálisan invazív eljárás, amely rádiófrekvenciás energiát használ a véna lezárására. Az eljárás abból áll, hogy katétert helyeznek be a vénába, és hővel zárják le.

  • Véna eltávolítása és lekötése: Sebészeti eljárás, amely magában foglalja az érintett véna eltávolítását kis bemetszéseken keresztül. Ezt a kezelést általában nagyobb visszereken végzik.

  • Vénás áramlást segítő szerek: Patikákban kapható szerek, ilyen például a diozmin vagy oxerutin hatóanyagú tabletták. Gátolják a vénák tágulását, csökkentik a láb feszülését. Alkalmazásuk egyszerű és könnyű.

  • Külsőleg ható kenőcsök, krémek vagy gélek: Pozitív hatással lehet a visszér ellen például heparint vagy vadgesztenye krémet alkalmazni. Patikákban könnyen beszerezhetőek, segítenek a visszeres fájdalmon és a nehézláb-érzésen.

 

Fontos megjegyezni, hogy a visszér kezelése nem feltétlenül szükséges, ha nem tapasztal az illető semmilyen tünetet, vagy ha a vénák nem okoznak egészségügyi problémát. Ha azonban tüneteket tapasztalsz, vagy aggódsz a megjelenésük miatt, akkor konzultálj szakemberrel, hogy meghatározza a legmegfelelőbb kezelési lehetőséget.




Tetszett a cikk?
 

2023. május 04.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!