Barion Pixel

Mi az a primitív reflexmaradvány és hogyan hat a gyerekek fejlődésére?

   Hírek      2022. augusztus 18.

 

Mit jelent az, hogy primitív reflexmaradvány? Mi történik akkor, ha e reflexek időn túl megmaradnak? Hogyan lehet felül írni a primitív reflexmaradványokat? Kiderül az alábbi cikkből!

 

A „primitív reflexmaradvány” kifejezés a perzisztáló (megtartott) vagy részlegesen megmaradt primitív reflexre utal. Vannak velünk született primitív reflexek - sőt, a legtöbb már az anyaméhben megjelenik - és vannak olyanok is, melyek néhány hónapos korban alakulnak ki. Ezek mind az életben maradást segítik. Ilyen például a Moro reflex, a markoló-szopó reflex, a Galant reflex...

 

 

„Ezek a primitív reflexek automatikus mozgások, melyeket az agytörzs irányítja. Optimális esetben ezek a primitív reflexek felülíródnak, vagyis az agy egy magasabb rendű központjának gátlása, ellenőrzése alá kerülnek. Ha ezek a primitív reflexek aktívak maradnak, nem gátlódnak le időben - és minden primitív reflexnek megvan a legátlási ideje, általánosan 6-12 hónapos korban -, az befolyásolhatja a gyermek fejlődését. Például úgy, hogy megakadályozza a testtartási reflexek kialakulását. Ha ugyanis egy reflexet sikerül legátolni, azzal megjelenik egy magasabb rendű készség. Ha több primitív reflex marad meg időn túl, az megkésett idegrendszeri fejlődésre utal” – tudtam meg Molnár-Schoffhauzer Alexandrától.

 

Mi történik akkor, ha a primitív reflexek időn túl megmaradnak?

 

Ez attól is függ, hogy milyen primitív reflexek maradnak vissza és milyen mértékben. Okozhatnak gondot az egyensúlyi rendszerben, probléma léphet fel a látásérzékelésben, következménye lehet a felfogási nehézség, a rossz kézügyesség, a bevizelés, a gyenge koncentráló képesség, a gyenge rövid távú memória, a rossz testtartás, a térérzékelési problémák, a gyenge egyensúlyérzék és koordináció. A szülő ilyenkor azt láthatja, hogy esetlen, ügyetlen gyermeke, tanulási nehézségekkel küzd.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/08/17/mi-az-a-primitiv-reflexmaradvany-es-hogyan-hat-a-gyerekek-fejlodesere

 

 

 

 


Tetszett a cikk?
 

2022. augusztus 18.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!