Barion Pixel

Miért fontos a C vitamin?

         2017. március 02.

     A C-vitamin rendszeres pótlására igenis szükség van, ugyanis számos tényező hatására kiürülhet a szervezetben megtalálható mennyiség. A kiegyensúlyozott étrend része a megfelelő mennyiségű C-vitamin. A WHO napi 5 darab friss gyümölcs és zöldség fogyasztását ajánlja a szervezet C-vitamin szükségletének megfelelően. Cikkünkben néhány hasznos információval igyekszünk szolgálni a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevéhez kapcsolható értékes vitamin hasznosulásáról.

Immunerősítés felsőfokon

     Az immunrendszer normál működésének fenntartásában jelentős szerep jut a vitaminoknak. Különösen így van ez a C-vitamin esetében, ugyanis a tápanyag serkenti az úgynevezett T-sejtek termelődését, melyek hatékonyan veszik fel a küzdelmet a fertőzésekkel. Nem véletlen, hogy a vitaminban gazdag citrusfélék fogyasztása különösen javasolt betegség idején, de a mesterséges, étrend-kiegészítő formájában történő pótlásra is ajánlott ügyelni, amennyiben a normál étrend útján nem jut C-vitaminhoz a szervezet. A hatóanyag nem csak az immunrendszer támogatásában játszik fontos szerepet, hanem a bőr és a fogak állapota, valamint a sebgyógyulás folyamata is jelenlétének függvényében alakulnak.

Elősegíti a felszívódást

     A vas felszívódása C-vitamin jelenlétében valósul meg optimálisan. Mivel azonban a szervezet ezt a vitamint csak rövid ideig képes tárolni, ezért a rendszeres pótlásról nem szabad elfeledkezni. Egyszeri adagként 400-500 mg C-vitaminnál többet nincs értelme bejuttatni a szervezetbe, mivel a többlet-bevitel nem jár a C-vitamin vérszintjének jelentős emelkedésével.1,2

Fokozott szükséglet

   A dohányosok jóval több C-vitamint igényelnek, mint az egészséges életmódra ügyelők. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy rendszeresen dohányzó felnőtt szervezete akár negyven százalékkal3 többet igényel ebből a valóban létfontosságú alapanyagból. Mivel azonban a löketszerűen kapott mennyiséget nehéz hasznosítani, így inkább javasolt a nap folyamán elosztva fogyasztani a vitamint, akár olyan étrend-kiegészítő szedésével, amely fokozatosan bocsátja ki az értékes hatóanyagot.

    Nem csak a dohányosoknak, hanem azoknak is akik mindennapjaikat fokozott stresszben élik, szükségük van a megfelelő C-vitamin mennyiségre. Fokozott szellemi igénybevétel során, illetve sportoláskor is fontos szerep jut a C-vitaminnak. A felnőtt szervezet számára napi 80 mg javasolt, de az említett eseteken túl várandósság, meghűlés, vagy betegség utáni lábadozás idején is célszerű lehet többet bevinni belőle.

Bevitel természetes forrásból

     Elsősorban zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával vihetjük be a szervezetbe természetes úton a C-vitamint, ám korántsem mindegy, hogyan kerülnek ezek az alapanyagok tányérunkra. Fontos tisztában lennie azzal, hogy a tárolás, a fényhatások, a hőmérséklet, vagy a konyhai hőkezelés hatására élelmiszereink elveszítik az egyébként tartalmazott értékes vitamint. Érdemes tehát a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt nyersen fogyasztani, vagy ha mégis elő szeretnénk készíteni, akkor a hosszas főzés helyett inkább válasszuk a párolást.


Tetszett a cikk?
 

2017. március 02.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!