A máj által termelt napi 1–1,5 liter epefolyadék az étkezések közti szünetben az epevezetéken keresztül az epehólyagba folyik, ott tárolódik, és közben koncentrálódik.
Az epe szerepe:
- fontos szerepet tölt be a zsírok emésztésében azáltal, hogy a zsírokat kicsiny zsírcseppekké alakítja át, ezzel is segítve az emésztés folyamatát;
- az epében található epesók növelik a koleszterin, zsír, zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) oldhatóságát és azok felszívódását, továbbá serkentik a vízkiválasztást a vastagbélben, amely a béltartalom továbbhaladását segíti elő.
Leggyakoribb epebetegségek: epekőbetegség (cholelithiasis), akut és krónikus epehólyag-gyulladás (cholecystitis), epeútgyulladás (cholangitis), illetve -elzáródás.
Epekőbetegség
Az epekő az egyik leggyakoribb gastrointestinalis betegség a nyugati populációknál. Hozzávetőlegesen a kövek 80%-át koleszterintartalmú, a fennmaradó 20%-ot pedig pigmentkövek alkotják. Az epekő képződése több tényező együttes eredményeképpen jön létre. Bizonyított, hogy az étrendi tényezők befolyásolják a koleszterinkövek kialakulásának kockázatát, mint például a koleszterin-, telítettzsír-, transzzsírsav-tartalom, finomított cukrok és esetlegesen a hüvelyesek.
Emellett az elhízást is kockázati tényezőként tartjuk számon a kőképződés kialakulásánál.
Miért alakul ki a kő?
Élettani szempontból a kőképződés oka, hogy a telített kolloidoldatból (epe) pangás vagy más ok miatt kristályosodási folyamat indul el, és ez vezet epehomok- vagy epekőképződéshez. Az epehólyagban a kőképződés gyakran jár együtt a gyulladással. Az epekő alapanyaga lehet koleszterin, bilirubin vagy vegyes kő. Az epekő előfordulhat egymagában, de nem ritka a több (100–120) kő sem.
Az epekő tünetei
Az epekő nem minden esetben jár tünetekkel, így sokszor több évig észrevétlen maradhat. Ha azonban elmozdul a helyéről, ingerli a nyálkahártyát, heves görcsös fájdalmat okoz. A közös epevezetékbe ékelődött kő gátolni tudja az epeelfolyást, így az elfolyás akadálya miatt az epefesték bejut a vérkeringésbe és sárgaságot okoz.
Előfordul, hogy elzáródáskor az epefesték nem színezi be a székletet, ezért világos agyagszínűvé válik. Epepangáskor az erősen kitágult epehólyag esetenként perforálódhat, amely súlyos hasi katasztrófához vezethet.
Akut és krónikus epehólyaggyulladás
Az epe gyulladásos betegségeinek többsége bakteriális fertőzéses eredetű, mivel az epe kiváló táptalaj a mikroorganizmusok számára (E. coli, Staphylococcusok, Proteus, Salmonella), így ezek gyakran mutathatók ki a gyulladásos epehólyagból. Sokszor azonban a gyulladás hátterében maga az epekő áll, amelyet az epepangás és/vagy a nyálkahártya sérülése okoz.
A tünetei a tűrhetetlen görcsös fájdalom a jobb bordaív alatt, amihez baktérium által kiváltott láz, valamint hányinger, hányás is társul. A krónikus epehólyag-gyulladás hasonló tünetekkel (időnkénti vagy állandó) görcsös fájdalommal jár, amihez emésztési zavarok kapcsolódhatnak.
Az epebetegségek kezelése
Már ismert, hogy az epebetegségek kialakulásának megakadályozása az elsődleges megelőzésben rejlik, hiszen legtöbbször a mozgásszegény életmód és/vagy a táplálkozás (mértéktelen evés, szigorú fogyókúra, zsírban gazdag étkezés, napi egyszeri-kétszeri étkezés) következménye vezet az epebetegség kialakulásához.
Kutatások bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol nagy a teljes őrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök bevitele, ritkább az epeköves megbetegedések előfordulása.
A táplálkozásnak azonban nemcsak a megelőzésben, hanem a kezelésben is jelentős szerepet tulajdonítunk. A diétával a már kialakult epebetegség tüneteit enyhíteni, illetve újabb görcs kialakulását tudjuk megakadályozni, ezzel is támogatva a beteg jobb közérzetét közvetlen műtét után vagy rohammentes időszakban.
Krónikus epehólyag-gyulladás és krónikus epekőbetegség diétája:
- energiaszegény étrend, elhízott beteg esetén (optimális testtömegre számítva 20–25 kcal/testtömeg-kilogramm naponta),
- zsírszegénység: optimális testtömegre számítva 0,3–0,8 g/testtömeg-kilogramm naponta; 50%-a növényi eredetű legyen,
- a fehérjebevitel optimális testtömegre számítva 1,0–1,2 g/testtömegkilogramm naponta,
- a szénhidrátbevitel optimális testtömegre számítva 3–5 g/testtömegkilogramm naponta,
- füstölt, erős fűszermentes, kímélő fűszerezésű,
- étrendi rostban gazdag legyen, azaz az optimális testtömegre számítva 30–35 g/testtömegkilogramm naponta,
- naponta ötszöri-hatszori étkezés kis mennyiségben,
- folyadékbőség (2,5–3,0 liter szénsavmentes ásványvíz), folyadékkúrák (a Mira és a Salvus víz epehajtó hatású, meggátolja az epe pangását, javasolt 4–6 hétig, naponta kétszer 1–1 dl).
- esetlegesen, indokolt esetben étrend-kiegészítők: C-vitamin, szójalecitin
Hogyan érhető el a zsírszegénység?
|
Nem javasolt ételek
- Bő zsírban sült ételek (rántott húsok vagy zöldségek, fánkok, sült burgonya, bundás kenyér).
- Zsíros ételek (pörköltfélék, lecsó, halászlé, tojásrántotta, szalonnás tojás, töltött dagadó, sült oldalas, székelykáposzta).
Egyéni tűrőképességtől függően
- Tej, tojás, vaj, margarin, nyers saláták, paradicsom, zöldpaprika, gomba, mustár, ánizs, köménymag, rostos gyümölcslevek.
Általában panaszt nem okozó ételek
- Gabonafélék: zsemle, kenyér, kifli, kétszersült, háztartási keksz, búzadara, rizs.
- Húsok és húskészítmények: sovány szárnyasok (csirkemell, bőr nélküli csirkecomb, pulykamell) sovány húsok (sertéscomb, sertéskaraj, marhalapocka), zsírszegény halak (tőkehal, busa, hekk), sonkafélék, virsli, párizsi.
- Tej, tejtermékek: sovány sajtok (Túra, Tenkes, mozzarella), túró, kefir, joghurt.
- Főzelékfélék: burgonya, sárgarépa, tök, paraj, saláta.
- Gyümölcsök: alma, narancs, citrom, szőlőlé, meggy, őszibarack.
Akut epehólyag-gyulladás és epeköves roham utáni étrend
A diéta az emésztőrendszer szigorú kíméletét jelenti, amíg a görcsös állapot tart szigorú diéta betartása szükséges, majd a tünetek enyhülésével fokozatosan lehet az étrendet bővíteni az egyén állapotától függően.
- 1. nap:
- Fontos a folyadékpótlás a koplalás alatt:
- Kortyonként fogyasztva szénsavmentes, ne túl hideg vagy meleg tejmentes italokat (világosra főzött tea, szűrt házi alma leve, sárgarépa leve, keserűtea, szénsavmentes ásványvíz) igyon a beteg.
- 2. és 3. nap:
- Meg kell tartani a fokozatosságot, a beteg gyakran egyen keveset.
- Zsírszegény élelmiszereket vagy ételeket válogassunk.
- Az ételkészítéshez még nem szabad növényi zsiradékot felhasználni. Nem ajánlatos az erős fűszerek, hagyma, fokhagyma, paprika, retek, friss, meleg kenyér vagy pékáru, kelt, hajtogatott vagy omlós tészták (mélyhűtött és frissen sült pékáruk, látványpékség aprósüteményei), szárazhüvelyesek, jégbe hűtött italok, alkohol fogyasztása sem.
- A fájdalom enyhülésével bővíteni lehet az étrendet (könnyű-vegyes étrend), zsírszegény konyhatechnológia és élelmiszerválogatás, durvarost-szegénység, kímélő fűszerezés mellett.
Epeműtét utáni étrend
A frissen műtött epebetegek diétája hasonlít az epeköves roham utáni diétához. Az emésztőrendszer kímélete bőséges folyadékbevitel meghatározó az első napokban. Noha az első héten az igen szigorú diéta lesz lényeges, az igazán nagy kihívást számunkra a betegek diétájának otthoni betartása jelenti, hiszen egy megfelelően betartott étrenddel csökkenteni lehet az újabb kő vagy gyulladás kialakulását.
Javasolt ételek és italok krónikus epehólyag-gyulladásban szenvedőknek:
Vagdalt (zsírszegény húsrészből),Húsételek:
- sült hús,
- húspuding,
- párolt, töltött ragu,
- rizses hús,
- zöldséges gombás hús,
- rostonsült hús.
Tészták és édességek:
- Túrógombóc,
- sonkás, túrós, sajtos metélt,
- almás, túrós, meggyes rétes,
- zsír nélküli palacsinta,
- piskótatekercs lekvárral vagy pudinggal töltve,
- gyümölcshab,
- tejbedara gyümölccsel.
Gyümölcsök, gyümölcslevek:
- Gyümölcskompótok, turmixok,
- héj, mag nélküli puha, érett gyümölcsök,
- sült alma.
Folyadékkúrák
- Mira,Salvus víz kúraszerű alkalmazása, javasolt 4–6 hétig, naponta 1–1 dl.
Reggelire vagy uzsonnára javasolt italok
- Gyümölcstea,citromos tea, csipkebogyótea, kamillatea, hársfatea, tejeskávé, szűrt zöldség- vagy gyümölcslevek, turmixok.
Reggelire vagy uzsonnára javasolt ételek
- Kapros túró, sovány sonka (gépsonka, csirkemellsonka), sovány sajt (mozzarella, Túra, Tenkes), virsli, párizsi, sült alma, joghurtos halkrém.
Levesek
- Zöldségleves, burgonyaleves, daraleves, karfiolleves, karfiolpüré- leves, gyümölcsleves, raguleves, zöldbableves, zöldborsóleves, zöldborsópüré-leves, zsírmentes húsleves, húsgombóc leves, májgaluskaleves, brokkolikrémleves.
Levesbetétek
- Cérnametélt, daragaluska, zsemlekocka, húsgombóc, májgombóc, rizs, hajdina.
Főzelékek
- Burgonyafőzelék, zöldbabfőzelék, tökfőzelék, sárgarépafőzelék, zöldborsófőzelék, finomfőzelék.
Köretek
- Burgonyapüré, rakott, töltött burgonya, párolt rizs (zöldséggel), pirított dara, párolt vegyes köret, párolt sárgarépa.
Mártások
- Besamelmártás, meggymártás, almamártás, kapormártás, sajtmártás.
Saláták
- Friss fejes saláta, céklasaláta, uborkasaláta, savanyú uborka, paradicsomsaláta (héj nélkül), káposztasaláta.
Mintaétrend epebetegek számára
Hétfő | Kedd | Szerda | Csütörtök | Péntek | |
Reggeli | Tej, céklás margarinkrém, császárzsemle, uborka (héj nélkül) | Citromos tea, tojáskrém, félbarna kenyér,paradicsom héj nélkül) |
Mackókávé, csirkejava, light margarin, korpás zsemle, jégcsapretek (reszelve) |
Tej müzlivel, aszalt szilva | Zöld tea, kapros túró, kenyér |
Tízórai | Almakompót, korpás keksz |
Pirítós, vajkrém, búzacsíra | Banánturmix müzlivel | Sárgarépa-barack turmix, puffasztott búzaszelet | Tavaszi saláta, extrudált kenyér |
Ebéd | Meggyleves, natúr pulykamell, sárgarépás rizs, saláta | Karalábépüré-leves, vadas mártás, sült borjú (sütőzacskóban) | Marharaguleves, túrógombóc, mandarin | Csontleves, sült csirkemell (sütőzacskóban), vegyes párolt zöldség, puding | Zöldségleves, egybesült vagdalt, tökfőzelék, félbarna kenyér |
Uzsonna | Őszibarack, natúr joghurt | Sütőtök, pászka | Reszelt alma, háztartási keksz | Pirított kalács, körtelé | Csokis ital (klinikai joghurt keksz tápszerből készítve), kifli |
Vacsora |
Zöld tea, gépsonka,light margarin, graham kenyér, zöldpaprika (héj nélkül) |
Sült fogasfilé, csőbensült padlizsán, kifli |
Gyümölcslé, házi májkrém, erzsébet kenyér, rukkola |
Sonkába tekert spárga, burgonyahab | Narancslé, zöldséges húskrém, kenyér,reszelt retek |
(Forrás: Dobák Zita, dietetikus / Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD táplálkozáskutató, élelmiszermérnök)