Melyek a bőr, a haj és a köröm épségéért felelős hatóanyagok és milyen ételek tartalmazzák ezeket?
C-vitamin
A kötőszövet megfelelő működésében, szerkezetének kialakításában, az íny, a bőr, a csontok, a porc egészségének megőrzésében játszik szerepet.
Magas C-vitamin tartalmú ételek:
- Csipkebogyó
- Zöldpaprika
- Petrezselyemzöld
- Brokkoli
- Kivi
- Karalábé
- Fejes káposzta
- Narancs
- Citrom
- Grapefruit
- Kelbimbó
E-vitamin
Hatékony antioxidáns vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott,káros szabadgyököket. Az E-vitamin lassítja a sejtek öregedését,ezáltal védi a bőrt a korai öregedés ellen.
Mely ételek tartalmazzák a legtöbb E-vitamint?
- Lenmagolaj
- Tökmag
- Napraforgómag
- Mogyoró
- Mandula
- Dió
- Földimogyoró
- Szójaolaj
- Búzacsíra
- Gabonapelyhek
- Tojássárgája
A-vitamin
Az A-vitamin főképp a látás folyamatainak fenntartásához járul hozzá,de fontos a bőr és egyéb szövetek épsége,a növekedés és a csontok egészséges fejlődése szempontjából is. A-vitamin hiányra utalhat a fejbőr hámlása,a bőr és megvastagodása,berepedezése. Elővitaminja a béta-karotin, mely szintén nagyon fontos szépségvitamin és antioxidáns hatású.
Magas A-vitamin és karotin tartalmú ételek:
- Csirkemáj
- Libamáj
- Vaj- és margarinfélék
- Tojás
- Tengeri halak
- Sárgarépa
- Sütőtök
- Paraj
- Kajszi- és Sárgabarack
- Paprika
Omega3
Az Omega3 zsírsavak elősegítik a sejtek membránjainak nedvességének megtartását. Visszaállítja a bőr nedvesség tartalmát, ezáltal enyhülhetnek a száraz bőr okozta panaszok. Az Omega 3 zsírsavak serkentik a kollagén termelést a szervezetben.
Magas Omega3 tartalmú ételek:
- Repceolaj
- Szójaolaj
- Búzacsíra olaj
- Lazac
- Makréla
- Tonhal
- Szardínia
- Olíva olaj
- Tőkehal
- Szardínia
- Pisztráng
- Tonhal
- Lazac
- Makréla
Cink
A cink hozzájárul a bőr egészséges szerkezetének fenntartásához, a haj, bőr, körmök egészségének megőrzéséhez. Antioxidáns, sejtvédő hatású, emellett antibakteriális hatással bír,amelynek alapvető szerepe van a gyulladt,pattanásos bőr kezelésében. Ezenkívül a cink hámosító hat
Mely ételek tartalmazzák a legtöbb cinket?
- Osztriga
- Pekándió
- Búzakorpa
- Parmezán sajt
- Búzacsíra
- Csirkemáj
- Zabkorpa, zabpehely, szójabab
- Trappista sajt, dió
- Sertésmáj
- Sárgaborsó, lencse, földimogyoró, mandula
Szelén
Az antioxidáns hatású szelén olyan ásványi anyag,mely megakadályozza a szabadgyökök sejtkárosító hatását és rugalmassá teszi a bőrt. Legnagyobb koncentrációban a fogzománcban,a körmökben és a májban található a szervezetünkben.
Szelénben gazdag ételek:
- barnarizs
- búzacsíra
- paradió (brazil dió)
- lazac
- tonhal
Az egészséges étkezés annyira javíthatja az általános kinézetet, hogy még smink vagy bármiféle kozmetikai kezelés sem lesz szükséges. Ehelyett a kiadások helyett próbáljatok meg minden nap egy maroknyi fiatalító élelmiszert fogyasztani.
2017. február 09.