A nyári kánikulában nemcsak a testünk, de az emésztőrendszerünk is fokozott terhelésnek van kitéve. Ilyenkor különösen fontos, hogy mit eszünk és iszunk: a megfelelő ételek segítenek hűteni a testet, hidratálni a szervezetet és elkerülni a meleg okozta rossz közérzetet. Ma arról lesz szó, hogy mit érdemes fogyasztani a nagy melegben és mit ajánlott elkerülnünk.
Friss zöldségek és gyümölcsök
Miért jók?
Azon kívül, hogy nagyon finomak: Magas a víztartalmuk, gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, segítik a hidratálást és a hőszabályozást.
A nyáron mindenkit felüdít az uborka, a paradicsom, a görögdinnye, a sárgadinnye, az eper, a cukkini, a saláták, a paprika...
Levesek, főleg hideg változatban
Miért jók?
A levesek nemcsak táplálóak, hanem segítenek pótolni a folyadékot és az elektrolitokat is.
A nagy melegben jó választás a hideg gyümölcsleves, a gazpacho, az uborkaleves, a könnyű zöldséglevesek. (Plusz előnyük, hogy elkészítésük nem olyan hosszadalmas, és ugye kinek van kedve a kánikulában órákon át a tűzhely mellett állni… vagy forró leveseket enni?)
Könnyű fehérjeforrások
Miért jók?
A nehéz húsételek helyett érdemes könnyebben emészthető fehérjéket fogyasztani, melyek nem terhelik túl az emésztőrendszert.
A nyári kerti party-k elengedhetetlen kelléke a grillezett csirkemell és a halak. Ezekhez jól illik – és nagyon hasznos - a tofu, a főtt tojás, a joghurt, illetve az ezekből készült saláták.
Tejtermékek – mértékkel
Miért jók?
A kefir, joghurt, túró hűsítő hatásúak, segíthetnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és könnyen emészthetők. Válasszuk az alacsony zsírtartalmú, natúr változatokat!
Teljes kiőrlésű gabonák, könnyű köretek
Miért jók?
Segítik az emésztést és energiát adnak anélkül, hogy elnehezítenének.
Érdemes bulgurt, kuszkuszt, barna rizst, quinoat készíteni.
Mit érdemes elkerülni hőség idején – és miért?
Zsíros, nehéz ételek
Miért nem jók?
A zsíros ételek (például a rántott hús, a sült kolbász) megterhelik az emésztőrendszert, fokozzák a hőérzetet és hozzájárulhatnak a rossz közérzethez. (Persze, a legtöbb büfé sült kolbászt, lángost, olajban készített húsokat kínál a strandokon…)
Cukros édességek és sütemények
Miért nem jók?
A magas cukortartalom gyors vércukor-ingadozást okoz, fokozza a szomjúságot és nem nyújt valódi táplálékot. Ráadásul a sütő bekapcsolása is feleslegesen melegíti a lakást.
Koffeines és alkoholos italok
Miért nem jók?
Mindkettő vízhajtó hatású, így fokozhatják a kiszáradást. A melegben ráadásul könnyebben megárt az alkohol. (Ha mindenképpen alkoholt szeretnénk fogyasztani, ami érthető egy baráti/családi rendezvény vagy nyaralás során, akkor igyunk mellé vizet is!)
Sós rágcsálnivalók
Miért nem jók?
A túlzott sóbevitel növeli a szomjúságérzetet és ha nem iszunk elég folyadékot, könnyebben kiszáradhatunk.
Ahogyan láthattuk, a nyári hőség idején a legjobb, ha a tányérunkra vízben gazdag, könnyű, tápláló és hűsítő ételek kerülnek. Kerüljük a zsíros, nehéz, cukros fogásokat és figyeljünk arra, hogy szervezetünket ne terheljük feleslegesen. A tudatos étkezés nemcsak közérzetünket javítja, de segít elkerülni a hőség okozta kellemetlenségeket is.
(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)
Tetszett a cikk?
2025. július 09.