Barion Pixel
  

Mit érdemes fogyasztani a nagy melegben – és miért?



 

A nyári kánikulában nemcsak a testünk, de az emésztőrendszerünk is fokozott terhelésnek van kitéve. Ilyenkor különösen fontos, hogy mit eszünk és iszunk: a megfelelő ételek segítenek hűteni a testet, hidratálni a szervezetet és elkerülni a meleg okozta rossz közérzetet. Ma arról lesz szó, hogy mit érdemes fogyasztani a nagy melegben és mit ajánlott elkerülnünk.

 

Friss zöldségek és gyümölcsök

 

Miért jók?
Azon kívül, hogy nagyon finomak: Magas a víztartalmuk, gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, segítik a hidratálást és a hőszabályozást.

A nyáron mindenkit felüdít az uborka, a paradicsom, a görögdinnye, a sárgadinnye, az eper, a cukkini, a saláták, a paprika...

 

Levesek, főleg hideg változatban

 

Miért jók?
A levesek nemcsak táplálóak, hanem segítenek pótolni a folyadékot és az elektrolitokat is.

A nagy melegben jó választás a hideg gyümölcsleves, a gazpacho, az uborkaleves, a könnyű zöldséglevesek. (Plusz előnyük, hogy elkészítésük nem olyan hosszadalmas, és ugye kinek van kedve a kánikulában órákon át a tűzhely mellett állni… vagy forró leveseket enni?)

 

Könnyű fehérjeforrások

 

Miért jók?
A nehéz húsételek helyett érdemes könnyebben emészthető fehérjéket fogyasztani, melyek nem terhelik túl az emésztőrendszert.

A nyári kerti party-k elengedhetetlen kelléke a grillezett csirkemell és a halak. Ezekhez jól illik – és nagyon hasznos - a tofu, a főtt tojás, a joghurt, illetve az ezekből készült saláták.

 

 

Tejtermékek – mértékkel

 

Miért jók?
A kefir, joghurt, túró hűsítő hatásúak, segíthetnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és könnyen emészthetők. Válasszuk az alacsony zsírtartalmú, natúr változatokat!

 

Teljes kiőrlésű gabonák, könnyű köretek

 

Miért jók?
Segítik az emésztést és energiát adnak anélkül, hogy elnehezítenének.

Érdemes bulgurt, kuszkuszt, barna rizst, quinoat készíteni.

 

Mit érdemes elkerülni hőség idején – és miért?

 

Zsíros, nehéz ételek

 

Miért nem jók?
A zsíros ételek (például a rántott hús, a sült kolbász) megterhelik az emésztőrendszert, fokozzák a hőérzetet és hozzájárulhatnak a rossz közérzethez. (Persze, a legtöbb büfé sült kolbászt, lángost, olajban készített húsokat kínál a strandokon…)

 

Cukros édességek és sütemények

 

Miért nem jók?
A magas cukortartalom gyors vércukor-ingadozást okoz, fokozza a szomjúságot és nem nyújt valódi táplálékot. Ráadásul a sütő bekapcsolása is feleslegesen melegíti a lakást.

 

Koffeines és alkoholos italok

 

Miért nem jók?
Mindkettő vízhajtó hatású, így fokozhatják a kiszáradást. A melegben ráadásul könnyebben megárt az alkohol. (Ha mindenképpen alkoholt szeretnénk fogyasztani, ami érthető egy baráti/családi rendezvény vagy nyaralás során, akkor igyunk mellé vizet is!)

 

Sós rágcsálnivalók

 

Miért nem jók?
A túlzott sóbevitel növeli a szomjúságérzetet és ha nem iszunk elég folyadékot, könnyebben kiszáradhatunk.

 

Ahogyan láthattuk, a nyári hőség idején a legjobb, ha a tányérunkra vízben gazdag, könnyű, tápláló és hűsítő ételek kerülnek. Kerüljük a zsíros, nehéz, cukros fogásokat és figyeljünk arra, hogy szervezetünket ne terheljük feleslegesen. A tudatos étkezés nemcsak közérzetünket javítja, de segít elkerülni a hőség okozta kellemetlenségeket is.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. július 09.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!