Barion Pixel

Mit tegyünk a poloskák ellen?

         2017. szeptember 19.

 

Idén szerencsére nincsen olyan nagy poloska-invázió, mint tavaly, amikor a gazdák igencsak aggódtak a kertjükben termett zöldségek / gyümölcsök miatt. Akkor egyszerre több faj is ellepte a veteményeseket, s nyolc éves rekordot döntött meg az észlelt bogarak száma.

A poloskáknak világszerte mintegy 40.000 fajtáját tartják nyilván. Magyarországon kb. 800 fajt figyeltek meg eddig. A zöld vándorpoloskát csak 2000-ben észlelték először hazánkban, az utóbbi években viszont egyre többen lepték el Közép-Európát. Ennek oka valószínűleg a klímaváltozásnak köszönhető – legutóbb pedig az enyhe ősznek. A meleg időjárás ugyanis segít a zöld vándorpoloskának az áttelelésben.

Ezért örüljünk egy kicsit az idei hidegebb szeptembernek, amikor a poloskák megkímélik a paradicsomokat, és „csupán” búvóhelyük miatt kell aggódnunk – amit lakásunkban szemeltek ki. Tavaly szüleim kertjéből igencsak lakmároztak: szinte nem is volt olyan paradicsom, amelyen ne fedeztem volna fel szívásnyomukat.

A poloska imádja a szőlőt is: szúrása nyomán megbarnul a termés, megrohad és megszárad. Ráadásul emésztőnedvének váladékával és ürülékével beszennyezi a zöldséget, gyümölcsöt, amely így ehetetlenné válik.

Vannak, akik szerint az importált zöldségekkel és gyümölcsökkel kerülhetett hozzánk e faj sok példánya, majd szaporodni kezdtek a kedvező időjárás miatt. Eredetileg ugyanis Etiópiából származik, s a világkereskedelem szerteágazó volta miatt jutott el a Föld több zugába.

Mit tehetünk a poloskák ellen? Van, aki szerint a legjobb megoldás a motoros lombszívóval érhető el (vagyis egyesével felszívja őket), s vannak, akik azt mondják, hogy a háló nyújt megfelelő védelmet. (Bár az költségesebb és több idő-ráfordítást is igényel.) Védekezni mindenki akar: főként a gazdák, akik féltik a szüretre váró almát, körtét, s a többi gyümölcsöt, zöldséget. (A már említett okok miatt.) 

Elméletileg a megelőzés a leghatásosabb: ahol a többi kártevő ellen is védekeznek, ott a poloska se tud megmaradni. Kaliforniában, Ausztráliában, és Hawaii-on a Nezeara viridula parazitáit használják a túlzott elszaporodás ellen. A tachinid légy és egy darázs, a Trissolcus basalis a poloska testére rakja rá petéit, a kikelő lárvák pedig belőle táplálkoznak. (Aki már látott erről természetfilmet, az tudja, hogy milyen horrorisztikus ez a jelenet…)

Ezt a módszert viszont mi gyorsan vessük is el (ha túlzónak találnánk a bogarak számát a kertünkben), mert igencsak körülményes lenne az említett parazitákat beszerezni. Aki pedig most vegyszer-írtana, az sem nyúlhat a permet után, mert a szüret miatt nem tehetné meg e lépést – nem férne bele a növényegészségügyi várakozási időbe.

Így tehát marad a Természet, mint Megoldás: több állat kimondottan kedveli a poloskát, mint csemegét. Bár megjegyzem: ha a poloska veszélyt érez, a bűzmirigyeit aktivizálja, és a rovarevő ragadozóknak sokszor elmegy a kedve felfalásától.

A cseheknél nemrég végeztek egy vizsgálatot, mely során kiderült, hogy a megfigyelt madárfajok 82 százaléka poloskákkal is etette fiókáit! Bizonyítottan fogyasztják e bogarakat a házi és mezei verebek, a gébicsek, billegetők, füzikék, a hantmadár, gyurgyalag, varjak… Ezen kívül a denevérek és a sünök is szeretik! Akkor teszünk tehát a legtöbbet e probléma megoldása érdekében, s mondhatjuk magunkat környezet-tudatosnak-, ha védjük ezeknek a hasznos állatoknak az életterét! Ne űzzük el a hasznos madarakat, sünöket, s a denevérektől se féljünk, hiszen nem bántanak senkit, nem okoznak kárt, csak hasznot hoznak!

S most térjünk át az otthonaink védelmére: Miért megy a poloska a lakásba? Mert egyre hűvösebbek az éjszakák és a nappalok! Ő pedig szereti a meleget. Elméletileg az első fagyokig el kell szenvednünk jelenlétüket – ha nem gondoskodunk megfelelő védelemről.  

Olcsó és egyszerű megoldás a szúnyogháló, amely megakadályozza, hogy bemásszanak lakásunkba! Felesleges vegyszerek után kutatni, kiváltképp mivel az életterünkből lehetőség szerint ki kell zárni a vegyi anyagokat!

Arra pedig mindig gondoljunk, hogy akár a zöld vándorpoloskáról, akár az ázsiai márványos poloskáról is legyen szó: mindegyik nagyon rossz szagot áraszt! Ha a szobánkba bemászik egy (vagy több) példány, ne tapossuk szét, ne üssük agyon egy nehezebb újsággal/magazinnal (mással úgyse menne, mert erős a páncélja, nem üthető le olyan könnyen, mint egy légy vagy egy szúnyog), hanem lehetőleg csipesszel fogjuk meg, vagy egy újságpapírral, firkacetlivel hessegessük egy papírra vagy egy eldobható műanyag pohárba, s dobjuk ki az ablakon, vagy eresszük el a fűben (jobb híján), így nem fogja ránk ereszteni bűzmirigy-váladékát.

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

 

(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2017. szeptember 19.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!