Barion Pixel

Mit tehetünk, ha gyermekünk influenzás lesz?

   Hírek      2023. március 24.

 

Minden évben számíthatunk arra, hogy az influenza vírusok felütik fejüket és hosszú, akár tavaszig is eltartó járványt okozhatnak, megfertőzve szeretteinket. Nagy mértékben érintettek a fejlődő immunrendszerű és nagyobb közösségekbe járó gyermekeink. Megmutatunk néhány tudnivalót az influenzás kisgyermekek tüneteinek felismeréséről és kezeléséről.

 

Miben különbözik a nátha és az influenza a gyerekeknél?

 

Nehéz lehet különbséget tenni az influenza és a megfázás között, mivel sok hasonló tünetet mutatnak. Van azonban néhány lényeges különbség, ami alapján tisztább képet kaphatunk a gyermek betegségéről.

 

Az influenza tünetei a következők lehetnek:

▪        Hirtelen fellépő láz (általában magas)

▪        Test- és izomfájdalmak

▪        Fáradtság és gyengeség

▪        Száraz köhögés

▪        Fejfájás

▪        Hidegrázás

▪        Torokfájás

 

 

A közönséges megfázás tünetei a következők lehetnek:

▪        Orrfolyás vagy orrdugulás

▪        Köhögés

▪        Torokfájás

▪        Tüsszögés

▪        Alacsonyabb láz (ritka)

 

Az influenza tünetei általában súlyosabbak és gyorsabban feltűnnek, mint a megfázásnál. Az influenza olyan szövődményeket is okozhat, mint a tüdőgyulladás, a kiszáradás és a már meglévő egészségügyi állapotok súlyosbodása, különösen kisgyermekeknél, idősebb felnőtteknél és legyengült immunrendszerű vagy alapbetegségben szenvedőknél.

 

Az influenza fertőzés gyerekeknél

 

1. Tünetek: Az influenzában szenvedő gyermekek számos tünetet tapasztalhatnak, beleértve a lázat, köhögést, torokfájást, testfájdalmakat, fejfájást és fáradtságot. Emésztőrendszeri tüneteik is lehetnek, például hányinger, hányás és hasmenés.

2. Súlyosság: Az influenza enyhe betegség lehet egyes gyermekek számára, míg mások súlyos, kórházi kezelést igénylő fertőzést kaphatnak. Az 5 év alatti gyermekek, különösen a 2 év alattiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve az influenza okozta súlyos megbetegedéseknek.

3. Szövődmények: Az influenza olyan szövődményekhez vezethet, mint a tüdőgyulladás, a kiszáradás és az alapbetegségek, például az asztma rosszabbodása, ezért fontos hogy foglalkozzunk vele, kezeljük.

4. Terjedés: A gyermekek között könnyen terjedhet az influenzavírus, a beteg gyermek számára fontos a pihenés otthon.

5. Megelőzés: A gyermekeknél és a felnőtteknél is az influenza megelőzésének legjobb módja, ha évente beoltják  őket vagy az influenzavakcinát szuszpenziós orrspray formájában veszik fel. További megelőző intézkedések közé tartozik a jó kézhigiénia, az orr és a száj eltakarása köhögés vagy tüsszögés esetén, valamint érdemes otthon tartani, ha látjuk hogy betegség környékezi.

Fontos, hogy orvoshoz fordulj, ha gyermeked tüneteket mutat.

 

Az influenza tüneteiről bővebben

 

A gyermekek influenzás tünetei hasonlítanak a közönséges megfázás tüneteihez, de általában súlyosabbak. Íme néhány jel, amelyekre figyelni kell, ha gyanítod, hogy gyermeked influenzában szenved:

 

1. Láz: Az influenza gyakran magas lázat okoz (38 °C felett), amely több napig is eltarthat.

2. Köhögés: A száraz, tartós köhögés az influenza gyakori tünete gyermekeknél.

3. Torokfájás: Gyermekednek torokfájása vagy nyelési nehézségei lehetnek.

4. Testfájdalmak: Az influenza izom- és fejfájást okozhat, amelyek súlyosak is lehetnek.

5. Fáradtság: Előfordulhat, hogy kisgyereked nagyon fáradtnak érzi magát, és gyenge.

6. Emésztőrendszeri tünetek: Az influenzában szenvedő gyermekek émelygést, hányást és hasmenést is tapasztalhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden gyermeknél jelentkeznek ezek a tünetek, a háziorvosa vizsgálatot végezhet a diagnózis megerősítésére, és a megfelelő kezelést javasolhatja.

 

 

Mi a teendő, ha a beteg gyermeknek magas láza van?

 

Ha gyerekednek magas láza van, gyors lépéseket tenni annak érdekében, hogy levidd a lázát.

 

1. Ösztönözd, hogy igyon sok folyadékot, például vizet, húslevest vagy orális rehidratáló oldatot, italt (ORS), hogy megelőzd a kiszáradását.

2. Használj lázcsillapító gyógyszert. Az paracetamol vagy ibuprofen segíthet csökkenteni a lázat és enyhíteni az egyéb tüneteket, fejfájást vagy a testfájdalmakat. Mindig kérdezd meg gyermeked orvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt gyógyszert adnál neki, és ügyelj arra, hogy kövesd az ajánlott adagolást.

3. Öltöztesd gyermekedet könnyű, vékony ruhába, hogy ne emelje az is a testhőmérsékletét.

4. Használj hideg borogatást vagy nedves törlőkendőt, hogy csökkentsd a gyermek hőmérsékletét. A borogatást a gyerek homlokára, tarkójára vagy a hóna alá helyezheted például.

5. Győződj meg arról, hogy jól érzi magát, és sokat pihen.

6. Kövesd nyomon a hőmérsékletét, és jegyezd fel az esetleges változásokat. Ha gyermeked láza továbbra is fennáll vagy ha más tüneteket, például légzési nehézséget, bőrkiütést vagy kiszáradást tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

 

Mikor kell orvoshoz vinni a gyermekünket?

 

Ha gyermeked influenzában szenved, általában nem szükséges orvoshoz fordulni, de mindenképp érdemes, főleg ha súlyos tüneteket tapasztalsz vagy ha nagy a szövődmények kockázata. Kísérd figyelemmel a gyermek tüneteit, és fordulj orvoshoz, ha aggódsz az állapota miatt.

Ha gyermeked súlyos tüneteket produkál, például légzési nehézsége van, mellkasi fájdalma, hány vagy zavartnak tűnik, akkor azonnal keresd fel az orvosát.

Orvosa vírusellenes gyógyszereket javasolhat a betegség időtartamának lerövidítésére és a szövődmények kockázatának csökkentésére. Fontos, hogy a vírusellenes kezelést a tünetek jelentkezését követő első 48 órában kezdjük meg a legjobb eredmény érdekében.

Összességében, bár az influenza súlyos állapot lehet, a legtöbb influenzás gyermek komplikáció nélkül felépül. Segíthet a hosszú, súlyos betegség elkerülésében, ha megkapja az influenza elleni vakcinát az influenza szezon kezdete előtt minden évben.

 

Van-e mellékhatása a vakcináknak gyermekeknél?

 

Mint minden gyógyszer, a vakcinák is okozhatnak mellékhatásokat, de ezeknek a mellékhatásoknak a nagy része enyhe és átmeneti. Általánosságban elmondható, hogy a vakcinák biztonságosak a gyermekek számára is.

A gyermekeknél a vakcinák mellékhatásai közé tartozhat a fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az injekció beadásának helyén, a láz, fáradtság, fejfájás vagy izomfájdalmak.

Ezek a mellékhatások az oltást követő néhány órán vagy néhány napon belül jelentkezhetnek, és általában kezelés nélkül maguktól megszűnnek.

Ritka esetekben a vakcinák súlyosabb mellékhatásokat, például allergiás reakciót vagy görcsrohamot okozhatnak. Ezek a mellékhatások azonban rendkívül ritkák, és a beoltott gyermekek csak kis százalékánál fordulnak elő.

Fontos megjegyezni, hogy a védőoltás elmaradásának kockázata sokkal nagyobb, mint a vakcinák mellékhatásainak kockázata. A vakcinák kulcsfontosságú eszközei a gyermekek és felnőttek súlyos és potenciálisan életveszélyes betegségeinek megelőzésében.

Ha bármilyen aggályod van a vakcina mellékhatásaival kapcsolatban, beszélj a gyermek háziorvosával. Segítenek megérteni az oltások kockázatait és előnyeit, és megválaszolják a kérdéseket.

 

Mikor mehet vissza a gyermeked iskolába, óvodába és közösségbe, ha influenzás volt?

 

A gyerekek maradjanak otthon legalább 24 órán keresztül, miután lázuk és tüneteik elmúltak. Ez segít megelőzni az influenzavírus átterjedését más gyerekekre és tanárokra. Amellett, hogy nincs láza, elég jól kell éreznie magát ahhoz, hogy részt vegyen a szokásos tevékenységekben, mielőtt visszatér az iskolába. Ez azt jelenti, hogy nincsenek olyan tüneteik, mint a köhögés, tüsszögés, testfájdalmak vagy a fáradtság.

Ha gyermekednek legyengült az immunrendszere vagy egyéb egészségügyi problémái vannak, orvosa hosszabb otthonmaradást javasolhat, hogy elkerülje más betegségeknek való kitettséget. Fogadjuk meg a háziorvos tanácsát és ajánlását.

Ne felejtsd el gyakorolni a jó kézhigiéniát, és ösztönözd gyermekedet, hogy köhögéskor vagy tüsszögéskor takarja el a száját és az orrát, hogy megakadályozza az influenzavírus másokra való átterjedését.

 


Tetszett a cikk?
 

2023. március 24.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!