Barion Pixel

Mítosz vagy igazság? - 1. rész

         2017. március 02.

     Valódi hatóanyag szakértőként megpróbálom a tudomány legfrissebb álláspontját tolmácsolni Önöknek, hogy ne egy mítosz, hanem a tényleges igazság, a tudományos háttér alapján legyenek képesek dönteni a saját, illetve rokonaik kezelését illetően.

Mennyire hatásos a szódabikarbóna a gyomorégésre?

     Nagyanyáink csodaszere a szódabikarbóna napjainkban ismét reneszánszát éli. 1846-ban Amerikában megjelent könyv szerint pattanásoktól kezdve az influenzáig, és persze a gyomorégésre is jó.

Nézzük meg jó ötlet-e gyomorégésre szódabikarbónát használni?

    A köznyelv szódabikarbónáját tudományos nevén nátrium-hidrogén–karbonátnak hívják. A nátrium-hidrogén-karbonát a gyomorban található sósav reakciójából konyhasó, széndioxid, és víz keletkezik. Ez két dologra ad magyarázatot: az egyik a gyors hatás kialákulásra, hiszen a reakció a gyomorban lévő közegben perceken belül lezajlik. A másik a keletkező szén-dioxid feszíti a gyomorfalat, puffadást okozhat, és ezáltal a gyomor ürülését fokozza egyidőben. Hatása pár óra alatt eltűnik, és máris szükségünk lesz a következő adagra. Ez egy tüneti megoldás, elavult módszer, ami alkalmanként megoldást jelenthet, de rendszeres használatát nem javasolom, mert próblémát jelenthet a felszabaduló konyhasó a magasvérnyomásos betegek számára, és a gyomor egészséges enzim müködéséhez is szükség van a savas pH-ra. Ha oki terápiát keresünk, akkor a gyomorsav termelésére ható szerekhez fordoljunk inkább. Ma már receptnélküli készítményekkel is kezelhetjük a panaszainkat ( pl:Acida, Quamatel mini). Igaz, hogy hatás kialakulásuk nem olyan gyors, mint a szódabikarbónánál, de hatásserősségük jóval nagyobb, így napi egyszeri alkalmazással megoldják a gyomorégés égető problémáját. 

 


Tetszett a cikk?
 

2017. március 02.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!