Ne csak fújd a pitypangot, edd is meg, mert gyógyhatással bír!

   Hírek      2022. június 14.

A pitypang latin neve „Taraxacum”. „Arache” = zavar, „akémai” = gyógyítani. Hogy miként gyógyít? Leveleinek nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Van benne A, B, C és D vitamin, vas, kalcium, cink, magnézium, kálium. Ráadásul az egész növény fogyasztható a gyökerétől a virágjáig.

E növénnyel főként a kertekben találkozhatunk, a füves területeken, a szántókon. Igazából ki se lehet irtani, mert karógyökere függőleges és nagyon hosszú. A földre fekvő levelei hasadtak, nyeletlenek, agyarasak, legtöbbször lándzsa alakúak, a szélek csipkézettek, öblösen bevágottak. A szára belül üreges, és ha eltörjük, akkor fehér nedv árad belőle, melynek kesernyés az íze. Virága aranysárga és tőrózsából tör elő.

A gyermekláncfű a világ minden táján megtalálható. Több helyen salátanövényként termesztik. Ha kiszemelte magának a gyümölcsösünket, akkor örüljünk e ténynek – már csak azért is, mert etilént bocsát ki, ami gyorsítja az érést és segít a gyümölcskötődésben is.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/06/14/ne-csak-fujd-a-pitypangot-edd-is-meg-mert-gyogyhatassal-bir

 


Tetszett a cikk?
 

2022. június 14.

Hasonló cikkek

Várandósan mit használhatok allergiás tünetek ellen?

Várandósság alatt, ha csak lehet, inkább nem szedünk gyógyszereket, ám vannak olyan állapotok, amikor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer szedése vagy mellőzése jelent-e nagyobb kockázatot. Arról, hogy mivel enyhíthetik biztonságosan a kismamák az allergiás panaszaikat, dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 06. 30.

Hogyan (ne) szabaduljunk meg a fülzsírtól?

Ha a strandolás során fülbe jutott víz nem tud távozni, akkor gondoljunk rá, hogy ennek egyik oka lehet a hallójárati fülzsír is! A fülzsírdugó nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. Nyáron mindig megszaporodik a hallójárati gyulladások száma. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, de nem mindegy, hogy mivel történik. Erre az interneten is számtalan praktikát találhatunk, ám nem mindegyiket tanácsos megfogadni, némelyik ugyanis többet árt, mint használ.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 06. 30.

Szemölcs, köhögés és emésztési zavarok: szinte mindenre jó a tyúkhúr

A tyúkhúrra nemcsak gyomként tekinthetünk, hanem gyógynövényként is felhasználhatjuk. Van benne C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink, B1-, B2- és B3-vitamin is!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 06. 30.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!