Barion Pixel
  

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában



 

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

Ősidők kincse

 

A Biblia szerint az olívaolaj a gabona és a bor mellett az egyik legfontosabb élelmiszer volt egykoron. Illés próféta történetében is megjelenik: a szegény özvegyasszony csupán egy marék lisztet és kevéske olajat tudott elővenni – ez mégis elég volt ahhoz, hogy ellássa házát. Az olaj tehát nem csak táplálék volt, hanem reményt is jelentett a nehéz időkben.

A Szentírásban Isten ígéretét olvasva így áll: „…hogy betakaríthasd a te gabonádat, borodat és olajodat.” (5 Mózes 11:14) Az olaj tehát a bőség szimbóluma volt.

Ha már említettem legutóbbi úticélomat, hát jöjjön egy görög mondás, mely szerint: „kenyéren és olajon felnőni” teljesen elfogadott – sőt, egészséges életmód is. A mediterrán térségben máig szokás a friss (vagy a pirított) kenyeret olívaolajba mártogatni. (Fokhagymával és zöldfűszerekkel megcifrázva igazán finom ételt kapunk!)

Törökországból sem hiányozhat ez a csodás növény: itt gyakran fűszerezik a bogyókat mentával, citrommal, chili paprikával, majd sajttal, paradicsommal, uborkával és főtt tojással tálalják – ínycsiklandó, tápláló reggeli!

 

A szépség és a gyógyítás szolgálatában

 

Az olívaolajat nem csak evésre használták őseink. Sebek és bőrproblémák kezelésére, illatszerként, sőt, az állatok ápolására is felhasználták. Az olajjal bekent juhokat például így óvták a rovaroktól!

Tisztító, hidratáló hatása miatt ma is szívesen készítenek belőle szappant, krémet, sampont. Bőrre, hajra és körömre kiváló – táplál, erősít, regenerál. Az E-vitaminban gazdag készítmények fiatalítanak és természetes módon támogatják a bőr egészségét. Nem véletlenül nevezte Homérosz „folyékony aranynak” az olívaolajat.

 

Szüret és feldolgozás – mesterség és művészet

 

Az olívabogyó-szüret október végén, novemberben zajlik. Ilyenkor a fák alá hálót feszítenek, majd az ágakat megrázzák vagy gereblyézik, hogy a bogyók puhán hulljanak a földre. Fontos, hogy ne sérüljenek meg, mert a sérült termésből gyenge minőségű olaj készülhet csak.

A termést gyorsan fel kell dolgozni: mossák, válogatják, majd préselik, hogy a belső pépből kiváljon az értékes olaj. A hagyományos sajtolás nyitott rendszerű, így a levegővel érintkezve intenzívebb aromát nyer. Az első, hidegen sajtolt olaj az extra szűz – az „istenek elixírje” –, melynek savtartalma alacsony, íze telt és zamatos. Ezt ülepítik, szűrik, végül palackozzák.

 

Gyógyír a testnek – kívül és belül

 

Az olívaolaj nemcsak finom, hanem egészséges is. A benne található A-, E-, D- és K-vitamin, esszenciális zsírsavak és polifenolok segítenek szervezetünk működésében.

 

Hogy hogyan?

 

Méregtelenítés: Két evőkanál olívaolajat keverjünk össze fél citrom levével – reggel, éhgyomorra fogyasztva segíthet a máj megtisztításában.

Fogyókúra: Ha vaj helyett olívaolajat használunk, az telítettségérzetet ad – és így hozzájárulhat a fogyáshoz.

Szívbarát zsírok: A HDL-koleszterin szintjét növeli, az LDL-t csökkenti. A mediterrán étrend ezért is véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Vércukor-szabályzás: Cukorbetegek számára is hasznos, mivel stabilizálja a vércukorszintet.

Gyulladáscsökkentő: Napi 3-4 evőkanálnyi olívaolaj fogyasztásával természetes módon csökkenthetjük a szervezetünkben lévő gyulladásokat – hatása az ibuprofénéhez hasonló.

Agyvédő: Javítja a memóriát, csökkenti az Alzheimer-kór és a depresszió kockázatát.

Rákmegelőző hatás: Az oleocanthal nevű vegyület fékezi a daganatos sejtek szaporodását – különösen hatékony lehet emlő- és here-daganatok esetén.

 

Szépségolaj – kívülről befelé

 

Az olívaolaj a női szépség titkos fegyvere is lehet. Mellmasszázs során körkörös mozdulatokkal belemasszírozva serkenti a vérkeringést és rugalmassá teszi a bőrt.

Ahogyan láthattuk, az olívaolaj egyszerre élelmiszer, gyógyszer, kozmetikum és hagyomány. Egy cseppje is az évezredek bölcsességét hordozza. Ezért is érdemes nap mint nap helyet adni neki a konyhánkban, a fürdőszobánkban és az otthoni gyógynövényes polcunkon is.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. június 24.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!