Barion Pixel

Orrdugulás kisokos

         2017. április 20.

Mit okozhat?

   A orrdugulás mindenekelőtt sok kellemetlenséget okoz: álmatlan éjszakákat, romlott életminőséget, elégtelen szaglást és ízlelést.  Fentieknél azonban sokkal fontosabb, hogy orrdugulás következtében ösztönösen a szánkon lélegzünk, így a baktériumokkal teli levegő útja a szájon át felmelegítés nélkül egyenesen a tüdőbe vezet, fokozottan növelve a további fertőzés kialakulásának veszélyét. Ha pedig néhány nap alatt nem enyhül a náthánk és orrdugulásunk, az szövődményekkel is járhat. Ilyenek a középfül-, homlok-, vagy arcüreggyulladás, vagy a fülkürt-hurut. A gyermekekre pedig különösen oda kell figyelni, hiszen a dobüreget az orrgarattal összekötő fülkürtjük csaknem vízszintes, ezért aztán hajlamosabbak a fülészeti kórképek kialakulására.

   Az orrdugulás tehát minden esetben kezelésre szorul, a szabad orrlégzés, és a jó közérzet fontos a mielőbbi gyógyulás szempontjából!

Hogyan érdemes kezelni?

Ma már nem vitás, hogy az orrspray-k használata előnyösebb, több szempont szerint:

- Orrspray-t bármilyen testhelyzetben alkalmazhatunk, szemben az orrcsepp fekvő helyzetben javasolt alkalmazásával
- Orrspray használattal a hatóanyag nagyobb nyálkahártya felületre jut el
- Orrspray használat során a hatóanyag egyenletesen jut a nyálkahártyára
- Orrspray használata közben az oldat ott marad, ahová fújtuk, nem folyik le a garatba

   Fentieken túlmenően megkülönböztetjük a tartósítószeres és tartósítószer-mentes orrspray-ket. A közhiedelemmel ellentétben a tartósítószeres készítmények nem az orrspray oldatot tartósítják. Funkciójuk, hogy a fertőzött orrváladékkal érintkező adagoló ne fertőzze meg a flakon tartalmát, mert az a következő használatkor visszafertőzheti az orrüreget. Ezen probléma csak speciális adagolófejek használatával kerülhető el.

 


Tetszett a cikk?
 

2017. április 20.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!