Barion Pixel

Orvosi Pemetefű

         2017. február 13.

A gyógynövényt az egyiptomi kultúrában mágikus célokra használták, emellett nátha és hörghurut kezelésére is bevetett növény volt. Az ókortól kezdve folyamatos feljegyzések vannak a légútra kifejtett kedvező hatásáról, gyógyászati felhasználásáról.
Hazánkban egy széles körben ismert és elismert gyógyszerész, Réthy Béla által megálmodott Pemetefű cukorka formájában ismert leginkább, amely köptető és köhögéscsillapító hatással rendelkezik, jó használatot tesz meghűlés esetén valamint a letapadt nyák feloldásában. A gyógynövény kedvező hatását a benne lévő premarrubiinnek valamint a kivonási eljárás során  belőle képződő marrubiinnek és marrubenolnak tulajdonítják. Tartalmaz még emellett flavonoidokat, illóolajokat, kávésav származékokat is.  Hatóanyagai között a marrubiinsav nátrium-sója serkentőleg hat az emésztőműködésre, fokozza az epetermelést és a gyomorsav szekréciót is, így kitűnően alkalmazható diszpepsziában, epe-és májbántalmak esetén is.

Az orvosi pemetefű akut és krónikus hörghurut, étvágytalanság, emésztési rendellenességek kezelésére alkalmazható. Napi adagja 4,5 g. Emésztési panaszok enyhítésére a napi adag harmadát a főétkezések előtt kb. fél órával kell teaként elfogyasztani. Egyéb indikációk esetén étkezéstől függetlenül alkalmazható.
Teaként való alkalmazásakor 3 dl forró vízzel leforrázunk 1-2 teáskanálnyi összevágott pemetefüvet, majd 10 perc elteltével leszűrjük. Kesernyés íze miatt mézzel, cukorral ízesíthetjük. 

Nagy adag alkalmazásakor hashajtó, menstruációs ciklust megváltoztató hatással rendelkezik. Várandósság és szoptatás ideje alatti alkalmazása nem javasolt.


Tetszett a cikk?
 

2017. február 13.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!