A padlizsán (Solanum melongena) nyár végén és kora ősszel éri el csúcstermését Magyarországon. Lédús, enyhén kesernyés íze miatt sokféleképpen felhasználható, és nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Gazdag antioxidánsokban, rostban és vitaminokban, így támogatja a szervezet védekezőképességét, az emésztést, valamint a szív- és érrendszer egészségét.
A padlizsán tápanyagai és egészségügyi hatásai
Antioxidánsokban gazdag
A padlizsán sötétlila héjában található nasunin nevű antioxidáns segít semlegesíteni a szabad gyököket - így védve a sejteket az oxidatív stressztől és az idő előtti öregedéstől.
Vitaminok
C-vitamin: támogatja az immunrendszert és a sejtek védekezőképességét.
B-vitaminok (B1, B6): az idegrendszer és az anyagcsere egészségének fenntartásához.
K-vitamin: a véralvadás és a csontok egészségéhez járul hozzá.
Ásványi anyagok
Kálium: segít a szív és az izmok működésében, a vérnyomás szabályozásában.
Magnézium és kalcium: támogatják az izmok és a csontok egészségét.
Rosttartalom és emésztés
A padlizsán gazdag rostokban, melyek elősegítik az emésztést, támogatják a bélflóra egészségét és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez.
Néhány vizsgálat szerint a padlizsánban található rostok és a benne lévő szaponinok hozzájárulhatnak a „rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez.
Hogyan fogyasszuk a padlizsánt?
Sütve vagy grillezve – önálló köretként vagy húsételek kísérőjeként.
Pürékben vagy krémekben – például padlizsánkrém, babaételek, levesek.
Főzve – rakott ételekben, levesekben, curry-kben vagy lecsóban.
Aszalt vagy füstölt formában – különleges ízt adhat salátáknak és köreteknek.
Alacsony kalóriatartalmú, de laktató
Jó tudni, hogy 100 gramm padlizsánban mindössze kb. 25 kalória van, mégis sok vizet és rostot tartalmaz, így könnyen teltségérzetet okoz – ezért kedvelt alapanyag fogyókúrában.
Óvatosan az olajjal!
A padlizsán húsa szivacsként szívja magába az olajat. Így bár önmagában diétás, ha túl sok olajban sütjük, az étel könnyen kalóriabombává válhat.
A cukorbetegség étrendjében is szerepel
Mivel lassan emeli a vércukorszintet és rostjai lassítják a szénhidrátok felszívódását, a padlizsán kifejezetten kedvező étel lehet 2-es típusú cukorbetegek számára.
Régen mérgezőnek tartották
A padlizsán a burgonyafélék családjába tartozik és kis mennyiségben szolanint is tartalmazhat. Emiatt a középkorban sokan ódzkodtak a fogyasztásától, „őrültség almájának” is hívták. Természetes mennyiségben azonban teljesen biztonságos a fogyasztása.
Gyógyszertári alternatívák padlizsán hiányában
Ha valaki nem tud rendszeresen padlizsánt fogyasztani, a gyógyszertári készítmények segíthetnek a legfontosabb tápanyagok pótlásában:
C-vitamin készítmények – az immunrendszer támogatására.
Multivitamin komplexek – B- és K-vitaminokkal, antioxidánsokkal kiegészítve.
Magnézium- és káliumpótlók – a szív, az izmok és az idegrendszer egészségéhez.
Rostkészítmények – az emésztés és a bélflóra támogatására.
A padlizsán gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban, így kiemelkedő egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, a szív- és érrendszer egészségét, valamint az emésztést. Ha nincsen lehetőségünk arra, hogy friss zöldséget fogyasszunk, keressük a PatikaPlus Gyógyszertárakban azokat a készítményeket, melyek biztosítják, hogy szervezetünk hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz!
(Temesvári / PatikaPlus)
Tetszett a cikk?
2025. szeptember 29.