Barion Pixel

Reggeli? – Hol? Mit? Hogyan?

         2017. szeptember 20.

 

Az angolok szeretik frissen facsart narancslével kezdeni a napot, majd tea / kávé / tej kerül az asztalra. Elmaradhatatlan a pirítós vajjal és lekvárral, s szeretik a zabkását, sült szalonnát tojással, a sült gombát, kolbászt, babot, paradicsomot, s bizonyára sok olvasónk hallott már a „black pudding”-ról is. Ez az étel hasonlít a magyar véres hurkára, amit vékonyan felszeletelnek, s forró olajban kisütik a karikákat. A „hash browns” szintén népszerű,  Amerikából került Angliába, s lényegében olyan, mint a röszti, vagyis durván reszelt krumpliból formázott picike lepénykéket jelöl - olajban kisütve. Népszerű még a „bubble and sqeuek”, ami úgy készül, hogy a párolt zöldségeket főtt krumplival összetörik, s omlettként kisütik.

Franciaországban a legtöbben „klasszikus módon” kiülnek a teraszra egy kávé (café au lait – tejeskávé, vagy espresso) és egy croissan társaságában, de a többi péksütemény is nagyon kedvelt reggelire. Szeretik a „tartine”-nek hívott pirítóst vajjal és lekvárral. A „croque monsieur” és a „croque madame” kifejezés egy sajtos-sonkás, besamellel gazdagított melegszendvicset takar. „Hivatalosan” fehér toast kenyeret használnak hozzá, amire ementáli vagy gruyere sajt kerül. A „croyue madame” annyiban más, mint az alapszendvics, hogy a tetejére tükörtojást is raknak, s néhol paradicsomot is.

A törökök reggelijének is alap-kelléke a kávé és a tea. Emellé szolgálják fel a „gözelme” nevű ételt, ami egy sós tésztát jelöl, amit hússal, sajttal, zöldségekkel töltenek meg. A török rántottát memennek hívják, a „kaymak” pedig egy olyan tejfölszerű, zsíros krém, amit friss kenyérre kennek – mézzel! Népszerűek az olívabogyók, a lekvárok, a paradicsom, az uborka, a joghurt, a tahini, a sajtok, kenyérfélék és a tojás is. Közkedvelt a fűszeres, mentás rizzsel töltött szőlőlevél is, a petrezselyemmel és paradicsommal kevert tavaszi padlizsánsaláta, és meg kell említeni a mentás, joghurtos uborkát, a „dzsadzsik”-ot is.

Kínában a „baozi” gőzölt gombócot szinte minden étkezésnél kínálják – édes és sós töltelékkel. Ha a töltelékről van szó, akkor a „tangyuan”-t is meg kell említeni: ez a gombóc cukorral, vörösbabbal, szezámmaggal, rózsaszirommal, mogyoróval, jujube krémmel töltött! A „zongzi” édes rizsgombócot jelöl, amit bambusz levelében gőzölnek. A „wonton” szintén egy gombóc-féleség, ami szintén szerepel a reggeli kínálatban. Aztán itt van a „congee”, ami rizskása savanyúsággal, tojással, mogyoróval, hússal, tofuval gazdagítva. Kedvenc „gyorsreggeli” a kínai palacsinta sós / csípős töltelékkel, a tofu puding („douhua”), és az olajban sütött „youtiao”, ami egy kenyérféleség. A kínaiak teát, gyümölcsleveleket, szójatejet kínálnak a reggeli mellé.

Folytathatnák még a világjáró reggeli-bemutatást, ám ennyi bőven elég ahhoz, hogy kijelentsük: a Föld minden pontján tudják az emberek, hogy a reggeli tápanyag-bevitel milyen fontos ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan, s kellő energiával feltöltve induljon a napunk!

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

 

(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2017. szeptember 20.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!