Barion Pixel

Stevia, avagy jázminpakóca: édesebb és egészségesebb a cukornál, mégsem ismerjük

         2017. december 12.

 

A stevia az őszirózsafélék családjába tartozik. (Ez elsőre eléggé érdekesnek tűnik, de így van.) Észak- és Dél-Amerikában is őshonos. A közel 260 fajt számláló nemzetség egyik legíresebb tagja a jázminpakóca, amely leveleit édesítésre használják. A benne lévő szteviol glikozid ugyanis 300-szor (!) édesebb, mint a cukor!

Ezt az édes levelű növényt egyébként már a dél-amerikai indiánok is felfedezték, mint édesítőszert. Európába az 1800-as években került, szélesebb körben pedig a második világháború környékén terjedt el a cukorhiány miatt.

Japánban is közkedvelt növény: az édesítőszer piacon 40 százalékos az aránya a steviás termékeknek.

 

A stevia-ról szóló cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/01/01/biokerteszet-stevia-avagy-jazminpakoca-edesebb-es-egeszsegesebb-a-cukornal-megsem-ismerjuk/


Tetszett a cikk?
 

2017. december 12.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!