Szemölcs, köhögés és emésztési zavarok: szinte mindenre jó a tyúkhúr

   Hírek      2022. június 30.

Klinikai kísérletek bizonyították, hogy antioxidáns, fájdalomcsillapító, antidiabetikus, gyulladásgátló és szorongásoldó hatása is van. A májbetegségek kutatása során a hepatitisz B vírusok 25-28 százalékát elpusztította, a patkánykísérletekben pedig vizes kivonata javította a májspecifikus vérszérum szinteket. A tudósok kivonták leveleiből a SmAMP3 nevű peptideket, melyek gombaölő hatását is elemezték.

Antiszeptikus tulajdonságú, így légúti megbetegedésekre, köhögésre, tüdőbajra is használhatjuk. Mivel remek vizelethajtó, így a reumát is kezelhetjük vele. Emésztési zavarokra is segítséget nyújthat, ahogyan a nem jól működő epén és vesén is javíthat. Csökkenthető vele a vérben lévő koleszterin. Fogyasztó és kőoldó hatású. Csökkenti a tejelválasztást. Gyengélkedő betegeknek is ajánlott, mert tápláló, frissítő. Bevérzések ellen is javasolt a tyúkhúrból készített tea fogyasztása.

 

Hogyan gyűjtsük be a tyúkhúrt?

 

Ahogyan a többi (gyógy)növény esetében, úgy a tyúkhúrnál is érvényes az, hogy kerülni kell a nehézfémekkel való szennyeződés kockázatát, így az autóutak menti területeket felejtsük el, ha tyúkhúrvadászatra indulunk! Persze nem kell aggódni azon, hogy sokat kell majd kutatni e növény után, hiszen igen nagy mennyiségben találkozhatunk vele a szántóföldeken, az erdőkben, a cserjésekben, a vízpartokon, a nedves réteken, a szőlőkben és a kertekben is.

A tyúkhúr teljes föld feletti részét levághatjuk. A műveletet a fő virágzási időszakra ajánlott időzíteni: május és november között. Vigyázzunk rá, hogy ne tévesszük össze a vörös virágú mezei tikszemmel vagy a halványkék virágú borostyánlevelű veronikával! A tyúkhúr virágai nagyon aprók és fehérek. (Úgy számoljunk, hogy kb. hét kiló frissen leszedett hajtásból lesz majd egy kiló száraz alapanyag.)

 

Mi készülhet a tyúkhúrból?

 

  • Tea
  • Csepp
  • Kenőcs
  • Étrendkiegészítő
  • Saláta / étkezési dekoráció
  • Leves, főzelék

 

A cikk teljes hosszában (receptekkel) elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/06/07/reuma-ekcema-szemolcs-kohoges-es-emesztesi-zavarok-szinte-mindenre-jo-a-tyukhur

 

 


Tetszett a cikk?
 

2022. június 30.

Hasonló cikkek

Mi az a primitív reflexmaradvány és hogyan hat a gyerekek fejlődésére?

Mit jelent az, hogy primitív reflexmaradvány? Mi történik akkor, ha e reflexek időn túl megmaradnak? Hogyan lehet felül írni a primitív reflexmaradványokat? Kiderül az alábbi cikkből!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 08. 18.

Kóstold meg a pitypangot, ha gyógyulni szeretnél!

A híres botanikus, Nicholas Culpepper szerint a gyermekláncfűvel minden testi baj orvosolható. A japánok szerint bármely ráktípus kezelhető e bájos növénnyel. – Mi ebből az igazság? Olvass tovább, s megtudod!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 08. 15.

Rászoruló gyerekek táboroztatásában segített a PatikaPlus

A PatikaPlus Gyógyszertárak idén is hozzájárult a rászoruló családokban élő gyermekek táboroztatásához Székesfehérváron.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 08. 04.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!