Barion Pixel

Szemünk egészsége mehet rá a gépmániára

         2017. március 11.

     A számítógé­pezés és a különféle okostelefonok, tabletek használata önmagában ugyan nem károsítja a szemet (hiszen ma már nagyon jó felbon­tású monitorokat, kijelzőket gyártanak a korábbiakhoz képest), ám ezek hosszú távú használata, bámulása egészen rövid időn belül akut szempanaszokhoz, irritációhoz, a szem pirosságához, kiszáradásához vezet. A kijelző pixelek sokaságából áll. A finom képpontoknak más és más a megvilágítá­suk, és az ezekre való állandó fókuszálás okoz szemfáradást, könnyezést. A pislogás mennyisége is csökken, mert minden pis­logáskor újra kell fókuszálnunk.

A szakirodalom a tünetegyüttest már több fórumon elismerte önálló jelenségként, a CVS (computer vision syndrome) névre keresztelt tünetcsoport pedig az elmúlt évtizedben a számítógép előtt dolgozó felnőtteknél – és ami még meglepőbb, a gyermekeknél, kamaszoknál is – az egyik leggyakrabban észlelt probléma lett.

TUDTA?

     Az Emerging Adulthood szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a 8–18 év közötti fiatalok átlagosan naponta 7,5 órát csüngenek valamilyen multimédiás eszközön. Amennyiben figyelembe vesszük azt is, hogy olykor egyszerre interneteznek és hallgatnak zenét, azaz egy időben több­szörös a médiafogyasztás, úgy ez az adat az egészen elképesztő, napi közel 11 órára emelkedik. A gyerekek a legtöbb időt a te­levízió előtt töltik, amit a zenehallgatás és a számítógép-használat követ. A számok egyre nőnek: az öt évvel korábbi, hasonló vizsgálat során még két órával kevesebb időt jegyeztek fel ugyanilyen tevékenysé­gek kapcsán.

Ezen a ponton azt gondolnánk, semmi tragikus nincs a jelenségben, hiszen egy kis szemirritáció, esetenként egy kis nyakfájás még nem a világ vége. Egy ausztráliai egye­tem Látáskutatási Központjának kutatói két éve azonban komolyabb és hosszabb távú jelenségre hívták fel a szakma figyelmét néhány gyakran tévéző és számítógépező fiatalt vizsgálva: kiderült, hogy azoknál a gyerekeknél, akiket adott esetben akár már két-három éves koruktól a multimédiás eszközök közelébe engednek, már hatéves korra kimutatható bizonyos érkárosodás a szemben. A retina ereinek beszűkülése nem múló vagy helyrehozható probléma, hiszen már kora gyermekkorban kárté­konyan befolyásolja a keringési rendszer működését, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 Mit tehetünk hát saját magunk sze­münk egészségéért a mindennapokban?

JÁRJUNK RENDSZERESEN SZEMÉSZETI SZŰRÉSRE! A kijavítatlan fénytörési hibák plusz alkalmazkodást követelnek a szemtől a számítógép előtt, a szemizomegyensúly-zavarok pedig koncentrálási nehézséget okozhatnak. Lehet, hogy olyan szem­üveget is felír az orvos, amit kifejezetten a monitorhasználathoz fejlesztettek ki.

30 PERCENKÉNT KICSIT NÉZZÜNK A TÁVOLBA! Fon­tos, ha a gép előtt ülünk, hogy a szem párhuzamosan, előre tekintve nyugalmi állapotba kerüljön. Ha ilyen távolra nem tudunk nézni, az is segít­het, ha felnézünk a plafonra, vagy bármi olyanra fókuszálunk, amely az olvasási távolságnál messzebb helyezkedik el.

TORNÁZTASSUK A SZEMÜN­KET! Egymás után tízszer lassan hunyjuk be a szemünket, és a lezárt szemhéj mögött körözzünk a szemünkkel. Arcunk mimikai izmai, a homlok vagy a szemhéj izmai is meghálálják, ha könnyed mozdulatokkal végigsimítjuk őket.

DOLGOZZUNK JÓ MEGVI­LÁGÍTÁSÚ KÖRNYEZETBEN! Lehetőleg kerüljük az erős, túlságo­san vibráló, szemet bántó fényforrásokat!

SZABJUK TESTRE MONITO­RUNKAT! Állítsuk be kényelmes magasságra a monitort. Ne legyen hozzánk közel a kijelző (a mobiltelefoné sem); egyes kutatások szerint 50–100 centi­méter távolságról a legegészségesebb nézni.

VÉDJÜK VITAMINOKKAL! A szem fokozott igénybevétele esetén már fiatalabb korban is ajánlott a szedésük. Leginkább a követ­kező hatóanyagokkal találkozhatunk bennük: lutein, A-, C-, E-vitamin, cink, réz, béta-karotin, zeaxanthin valamint DHA omega-3 zsírsavak, amelyek hozzájárulnak a megfelelő látás fenntar­tásához, és ellensúlyozzák az erős fény­sugárzás oxidatív, szemkárosító hatását.

IRÁNY A SZABADBA! Erősen javasolt minden korosztálynak a szabadtéri tevékenység, ami biztosítja az erekben a keringést, a mik­rokapillárisokban a jó oxigénellátást: ez a szemben, az éleslátás helyén is fontos.

TARTSUK SZEMMEL A GYERMEKEKET IS! Állítsunk át min­dent a számítógép közelében, ha gyermek ül le elé, hiszen minden a fel­nőttek igényeihez igazodik. Limitáljuk a gép előtt töltött időt! Óvodásoknál napi fél óra a maximum, amit kijelző bámulásával tölthetnek komolyabb ártalmak nélkül.


Tetszett a cikk?
 

2017. március 11.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!