Barion Pixel
  

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?



 

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

 

Vörösbor – valóban szívbarát?

Gyakran hallani, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztása jót tesz a szívnek, mivel rezveratrolt tartalmaz – egy erős antioxidáns hatású polifenolt. (Ezt főként azok hangoztatják bőszen, akik rendszeresen gyakorolják szívük egészségének ilyen formában történő ápolását.) Az igazság viszont ennél sokkal árnyaltabb. A lényeg, hogy valóban tartalmaz rezveratrolt, de az alkohol önmagában toxikus hatású a májra, az idegrendszerre és szívre is. A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a szívritmuszavar, a magas vérnyomás és számos más szívbetegség kockázatát.

 

Mi a megoldás?
A rezveratrol alkoholmentes forrásból is elérhető: például a szőlőhéj, a szőlőmag, az áfonya, a málna vagy akár a fekete csokoládé is jó választás lehet. (A hölgyeknek itt bizonyára felcsillan a szeme, mert a legtöbb nőtársam bizony szereti a csokit.) A nyári gyümölcsök között különösen a piros bogyósok segíthetnek a szívvédő étrendben.

 

Margarin – még mindig ellenség?

Régebben valóban előfordult, hogy a margarinok jelentős mennyiségű transzzsírt tartalmaztak, melyek bizonyítottan növelik a szívbetegségek kockázatát. A korszerű technológiáknak köszönhetően azonban a legtöbb, jó minőségű margarin ma már transzzsírmentes, és kifejezetten a szív egészségét támogató telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Én személy szerint nem vásárolok margarint – kivéve sütési célzattal -, helyette a vajat részesítem előnyben. Még akkor is, ha a vaj (állítólag) nehezen emészthető és hűtést igényel. Sokan azt mondják, hogy a margarint egyszerűbb tárolni és felhasználni, de azért „a vaj az vaj”.  (Erről később egy külön cikket is fogok írni.)

 

Avokádó – zsíros, de egészséges?

Az avokádó valóban zsíros, de ezek a zsírok telítetlen zsírsavak, melyek csökkenthetik az LDL („rossz”) koleszterin szintjét és támogatják a HDL („jó”) koleszterin működését. Emellett káliumban, magnéziumban és E-vitaminban gazdag, így több fronton is védi a szívet.

 Nyáron különösen előnyös a fogyasztása, mert hideg ételekbe jól illik: salátákhoz, pirítósra kenve, guacamoléba vagy akár smoothie-kba keverve. Ráadásul könnyű, frissítő és tápanyagdús, ami segíthet megelőzni az ásványi anyag-vesztést izzadáskor.

 

Mire van szüksége a szívnek a nyári étrendben?

A forróság extra kihívást jelent a szív- és érrendszernek, mivel az izzadás révén fokozottan veszítünk ásványi anyagokat, főként káliumot és magnéziumot, amelyek létfontosságúak a szívritmus szabályozásához és az izomműködéshez.

Ezért nyáron érdemes előtérbe helyezni azokat az ételeket, amelyek ezekből gazdagok. Ilyen az avokádó (zsírsavakat, káliumot, E-vitamint tartamaz), a banán (kiváló káliumforrás), az olajos magvak, például a dió, a mandula, a lenmag (sok bennük az omega-3 és a magnézium), a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta (magnéziumban és folsavban gazdatok), a zsíros halak - lazac, makréla (omega-3 és zsírsavak találhatók bennük), valamint a teljes kiőrlésű gabonák (rostokat és B-vitaminokat tartalmaznak).

 

Mit jegyezzünk meg mindenképpen ebből a cikkből?

E cikk lényege az, hogy a vörösbor helyett válasszunk inkább rezveratrolban gazdag gyümölcsöket (kivéve, ha speciálisan a vörösbor ízére / hatására vágyunk persze), ne féljünk az avokádótól, mert telítetlen zsírsavakban gazdag superfoodnak számít és mindig gondoljunk arra, hogy nyáron különösen fontos a kálium és a magnézium pótlása, hiszen ezek segítenek a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában. Ha odafigyelünk az étrendünkre, nemcsak a nyári közérzetünk javulhat, hanem hosszú távon is sokat tehetünk szívünk egészségéért.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)

 


Tetszett a cikk?
 

2025. július 09.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!