Barion Pixel
  

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?



 

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

 

Vörösbor – valóban szívbarát?

Gyakran hallani, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztása jót tesz a szívnek, mivel rezveratrolt tartalmaz – egy erős antioxidáns hatású polifenolt. (Ezt főként azok hangoztatják bőszen, akik rendszeresen gyakorolják szívük egészségének ilyen formában történő ápolását.) Az igazság viszont ennél sokkal árnyaltabb. A lényeg, hogy valóban tartalmaz rezveratrolt, de az alkohol önmagában toxikus hatású a májra, az idegrendszerre és szívre is. A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a szívritmuszavar, a magas vérnyomás és számos más szívbetegség kockázatát.

 

Mi a megoldás?
A rezveratrol alkoholmentes forrásból is elérhető: például a szőlőhéj, a szőlőmag, az áfonya, a málna vagy akár a fekete csokoládé is jó választás lehet. (A hölgyeknek itt bizonyára felcsillan a szeme, mert a legtöbb nőtársam bizony szereti a csokit.) A nyári gyümölcsök között különösen a piros bogyósok segíthetnek a szívvédő étrendben.

 

Margarin – még mindig ellenség?

Régebben valóban előfordult, hogy a margarinok jelentős mennyiségű transzzsírt tartalmaztak, melyek bizonyítottan növelik a szívbetegségek kockázatát. A korszerű technológiáknak köszönhetően azonban a legtöbb, jó minőségű margarin ma már transzzsírmentes, és kifejezetten a szív egészségét támogató telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Én személy szerint nem vásárolok margarint – kivéve sütési célzattal -, helyette a vajat részesítem előnyben. Még akkor is, ha a vaj (állítólag) nehezen emészthető és hűtést igényel. Sokan azt mondják, hogy a margarint egyszerűbb tárolni és felhasználni, de azért „a vaj az vaj”.  (Erről később egy külön cikket is fogok írni.)

 

Avokádó – zsíros, de egészséges?

Az avokádó valóban zsíros, de ezek a zsírok telítetlen zsírsavak, melyek csökkenthetik az LDL („rossz”) koleszterin szintjét és támogatják a HDL („jó”) koleszterin működését. Emellett káliumban, magnéziumban és E-vitaminban gazdag, így több fronton is védi a szívet.

 Nyáron különösen előnyös a fogyasztása, mert hideg ételekbe jól illik: salátákhoz, pirítósra kenve, guacamoléba vagy akár smoothie-kba keverve. Ráadásul könnyű, frissítő és tápanyagdús, ami segíthet megelőzni az ásványi anyag-vesztést izzadáskor.

 

Mire van szüksége a szívnek a nyári étrendben?

A forróság extra kihívást jelent a szív- és érrendszernek, mivel az izzadás révén fokozottan veszítünk ásványi anyagokat, főként káliumot és magnéziumot, amelyek létfontosságúak a szívritmus szabályozásához és az izomműködéshez.

Ezért nyáron érdemes előtérbe helyezni azokat az ételeket, amelyek ezekből gazdagok. Ilyen az avokádó (zsírsavakat, káliumot, E-vitamint tartamaz), a banán (kiváló káliumforrás), az olajos magvak, például a dió, a mandula, a lenmag (sok bennük az omega-3 és a magnézium), a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta (magnéziumban és folsavban gazdatok), a zsíros halak - lazac, makréla (omega-3 és zsírsavak találhatók bennük), valamint a teljes kiőrlésű gabonák (rostokat és B-vitaminokat tartalmaznak).

 

Mit jegyezzünk meg mindenképpen ebből a cikkből?

E cikk lényege az, hogy a vörösbor helyett válasszunk inkább rezveratrolban gazdag gyümölcsöket (kivéve, ha speciálisan a vörösbor ízére / hatására vágyunk persze), ne féljünk az avokádótól, mert telítetlen zsírsavakban gazdag superfoodnak számít és mindig gondoljunk arra, hogy nyáron különösen fontos a kálium és a magnézium pótlása, hiszen ezek segítenek a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában. Ha odafigyelünk az étrendünkre, nemcsak a nyári közérzetünk javulhat, hanem hosszú távon is sokat tehetünk szívünk egészségéért.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)

 


Tetszett a cikk?
 

2025. július 09.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!