Barion Pixel
  

Szőlő – az ősz édes antioxidáns forrása



 

Ahogy beköszönt az ősz, a piacok és kertek tele lesznek lédús, édes szőlőfürtökkel. A szőlő nemcsak ínycsiklandó csemege, hanem igazi vitamin- és antioxidáns-bomba, amely számos jótékony hatással van szervezetünkre.

 

A szőlő tápanyagtartalma és egészségügyi előnyei

 

Rostokban gazdag
A szőlő héja és magja is rostokat tartalmaz, melyek segítik az emésztést, hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez és elősegítik a teltségérzet kialakulását.

 

Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik

C-vitamin: erősíti az immunrendszert és támogatja a sejtek védekezését az oxidatív stresszel szemben.

K-vitamin: szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében.

B-vitaminok (B1, B2, B6): támogatják az idegrendszert és az energiatermelést.

Kálium és magnézium: a szív- és érrendszer, valamint az izmok egészségét segítik.

Vas: támogatja a vérképzést és az oxigénszállítást.

 

Erős antioxidáns hatás
A szőlőben található flavonoidok és antocianinok erős antioxidánsok, melyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat és támogathatják a szív- és érrendszer egészségét.

 

Energiapótló gyümölcs
Természetes cukortartalma gyors energiát biztosít, így sportolás vagy hosszú napok során remek választás lehet. Rosttartalma miatt a vércukorszintet lassabban emeli, így kiegyensúlyozottabb energiát ad.

 

Hogyan fogyasszuk a szőlőt?

Frissen – lédús csemege, mely önmagában is élvezet.

Gyümölcssalátában vagy turmixban – könnyű, vitaminban gazdag reggeli vagy desszert.

Aszalva – szőlőmagban és antioxidánsokban koncentráltabb, ideális egészséges nassolnivalónak.

Mustként vagy bor formájában – a szőlő ízét és tápanyagait különleges módon élvezhetjük (mértékkel fogyasztva).

 

Gyógyszertári alternatívák szőlő hiányában

Ha valaki nem tud friss szőlőt fogyasztani, vagy nem jut hozzá rendszeresen, gyógyszertári készítményekkel pótolhatja a legfontosabb tápanyagokat.

 

C-vitamin tabletták – az immunrendszer támogatására.

Magnézium- és káliumpótlók – a szív és az izmok egészségéhez.

Vas- és folsav-készítmények – a vérképzés támogatására.

Antioxidáns komplexek (pl. resveratrol, A-, E-vitamin) – a szőlő antioxidáns hatásainak pótlására.

Rostkészítmények – az emésztés és a bélflóra támogatására, ha nem fogyasztunk elég gyümölcsöt.

 

A szőlő az ősz édes, vitaminban és antioxidánsokban gazdag gyümölcse. Fogyasztása támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, segít fenntartani a szív- és érrendszer egészségét -  és gyors energiát biztosít. Ha pedig nem mindig érhető el friss gyümölcs, a PatikaPlus Gyógyszertárban kapható vitamin- és ásványianyag-készítmények segíthetnek a pótlásban, hogy a szervezetünk minden szükséges tápanyagot megkapjon.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. szeptember 08.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk a vállfájdalom elkerüléséért?

A vállunk az egyik legösszetettebb és legmozgékonyabb ízületünk, mely nemcsak a karok irányításában, hanem a fej és a törzs mozgásának koordinálásában is fontos szerepet játszik.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Mit tehetünk a premenstruációs szindróma (PMS) enyhítéséért?

Sok nő számára a menstruációt megelőző napok nem csupán testi, hanem lelki próbatételt is jelentenek.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Minden, amit a bárányhimlőről tudni érdemes

A bárányhimlő (varicella) az egyik legismertebb fertőző betegség, ami leggyakrabban gyermekkorban fordul elő.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben    Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben    Elfogadom