Barion Pixel

Tabletta, orrspray, szemcsepp: mivel kezeljem az allergiám?

         2017. március 06.

Mit tehetünk az allergia tüneteinek megszüntetése érdekében?

     Természetesen az első lépés a helyes diagnózis felállítása, amelyhez szakember segítsége javasolt, hiszen a kiváltó okok meghatározása összetett feladat.

Az enyhébb tünetek kezelése otthon is lehetséges: jellemzően ún. antihisztaminok, dekongesztánsok és hízósejtstabilizálók segíthetnek a kellemetlen tünetek megszüntetésében, a légzési nehézségek feloldásában és az égő szemek gyógyításában.

Miként segítenek ezek a hatóanyagcsoportok az allergiás tünetek enyhítésében?

     Az ún. antihisztamin tartalmú szerek gátolják az allergiás tünetek kialakulását, mégpedig olyan módon, hogy blokkolják az allergiás reakciót kiváltó kémiai anyagok hatását a szervezetben. Az orrba fújható ún. dekongesztánsok az orrnyálkahártya ereinek összehúzásán keresztül segítenek csökkenteni az orrnyálkahártya duzzanatát és ezen keresztül enyhítik az orrdugulást. A szembe cseppenthető ún. hízósejtstabilizálók pedig az allergiás folyamat kialakulását gátolják meg lokálisan a szemben, az allergiás folyamat kezdeti lépcsőjének gátlásával. 

Kezelési lehetőségek:

  • Tabletta

   A szezonális allergiák időszakában javasolt az olyan tabletta formátumú készítmények szedése, melyek antihisztamin tartalmukkal segítenek visszanyerni az allergiamentes, teljes élet érzését. A modern antihisztamin készítmények szedése egyszerű, hatásuk gyors és hosszan tartó, a szervezet ezeket általában jól tolerálja – ehhez azonban fontos, hogy a megfelelő terméket válasszuk.

Az Allegra és az Allegra Forte korszerű megoldást nyújthatnak az allergia kezelésében, hiszen hatóanyaguk – a fexofenadin – az újabb második generációs antihisztaminok csoportjába tartozik.

A termék szedése mellett is bárki teljes életet élhet, hiszen Allegrát szedve nem kell lemondania az autóvezetésről, vagy a nagy koncentrációt igénylő munkavégzésről sem, az egyéni reakció kellő előzetes ellenőrzését követően. A biztonságos használat érdekében azonban ehhez fontos az egyéni reakciót kellő mértékben előzetesen ellenőrizni. Alkalmazása nagyon egyszerű, hiszen napi egy tabletta szedése mellett 24 órán át segít enyhíteni a tünetek széles körét, hatása pedig gyors és hosszan tart.

Szedése akkor javasolt, ha a szokásos szénanátha tünetek (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés és orrviszketés) közül legalább kettőt, naponta legalább egy órán át, hetente több napon át érzékel magán a beteg. E két tünet közül az egyik az orrdugulás vagy az orrfolyás kell, hogy legyen.

 

  • Orrspray

     Az allergiás tünetek jelentkezésekor az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő orrspray is megoldást jelenthet. Számos készítményt találhatunk erre a célra, általános közös tulajdonságuk, hogy gyorsabb eredményt érhetnek el, mint a tablettás verziók, azonban jellemzően csak az orrdugulás megszüntetésére alkalmasak.

Ha a vezető tünet éppen ezzel kapcsolatos, és az orrdugulást már nehezen tolerálható problémaként éli meg a beteg, akkor komoly segítséget jelenthet, ha a tablettás kezelést kiegészíti orrspray használatával is.

Az Allenasal orrspray az ún. dekongesztánsok körébe tartozó hatóanyagot tartalmaz, tehát közvetlenül az orrnyálkahártyára hat. Az Allegra termékcsalád tagjaként megbízható és kíméletes megoldást nyújt – eukaliptuszolajjal könnyíti meg a légzést, keserűnarancs illóolajjal pedig megvédi az orrnyálkahártyát a kiszáradástól. Használata gyors, praktikus és egyszerű, hatása pedig órákon át fennmarad.

 

  • Szemcsepp

     A szemcseppek az allergiás kötőhártya-gyulladás ellenszerei, melyek szintén hasznos kiegészítői lehetnek a tablettás kezelésnek. Használatuk előtt fontos megkülönböztetnünk, hogy tüneteink valóban az allergiának köszönhetőek-e, vagy esetleg egyéb fertőzés hatására következtek be. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás egyik fontos ismérve, hogy jellemzően kétoldali, tehát mindkét szemünkön egyszerre jelentkező reakció. Tünetei a vizes váladékozás, az erőteljes viszketés, a szem körüli gyulladás, kivörösödés, a szemhéj duzzanata és a fényérzékenység.

Az Alleopti szemcseppek az Allegra termékcsalád tagjai, melyek hatóanyagukkal képesek gátolni az allergiás tünetek kialakulását, és véget vetnek a könnyező, kivörösödött, viszkető és duzzadt szemek okozta kellemetlenségeknek. Alkalmazásuk egyszerű és gyors, valamint tartósan* használhatóak az allergia szezon alatt vagy a szezontól függetlenül jelentkező allergiás szemtünetek esetén is. Az Alleopti Komfort ráadásul tartósítószer-mentes termék, amely egyadagos tartályokban kapható, így használata praktikus, mivel nincsenek adagolási nehézségek és higiénikus, valamint gazdaságos is, mivel a fel nem bontott tartályok félretehetőek későbbre.**

 

Ne tűrje az allergia tüneteit, előzze meg a szövődmények kialakulását, és próbálja ki a fent leírt tippeket a gyors javulás érdekében!

 

* A tünetek megszűnéséig. 3 hónapnál hosszabb ideig azonban orvosi konzultáció nélkül ne használja.

** Az alumíniumtasak felbontása után az egyadagos tartályok 28 napig használhatóak fel.

 Vény nélkül kapható gyógyszerek.

Hatóanyagok: Allegra ill. Allegra Forte: fexofenadin; Allenasal: xilometazolin; Alleopti: nátrium-kromoglikát.

SAHU.CHC.16.04.0168a


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!